Στις 29 Ιουνίου 1987 ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη του Μιχάλη Σουγιούλ με μια μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στο Δελφινάριο. Από τις βασικές ατραξιόν της συναυλίας ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου (κάποιες εφημερίδες δημοσίευσαν μόνο δικιά της φωτογραφία όταν ανήγγειλαν την εκδήλωση), αλλά πήραν μέρος κι άλλα σημαντικά ονόματα του θέατρου και του τραγουδιού, όπως η Άννα Καλουτά, η Μάγια Μελάγια και η Άντζελα Ζήλια, αλλά και ο Γιάννης Πετρόπουλος, ο Σάκης Παπανικολάου και ο Τάκης Αντωνιάδης. Επίσης ανέβηκε στη σκηνή ο Γιάννης Σπάρτακος και έπαιξε στο πιάνο με τον δικό του τρόπο μελωδίες του Σουγιούλ διασκευασμένες από τον ίδιο σε τζαζ αποχρώσεις (αγαπημένο του "πειραγμένο" κομμάτι του Σουγιούλ ήταν η "Ζεχρά" ή "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά").
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέκος Σακελλάριος, ενώ ο τότε δήμαρχος του Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στη σύζυγο του Σουγιούλ Κική και στην κόρη του Μαρία Σουγιούλ-Μπογδάνη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Φούντας και η σύζυγός του, η εκλεκτή χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα.
Δυστυχώς τα λίγα ρεπορτάζ που βρήκα δεν αναφέρουν ποιος ή ποια τραγούδησε τι. Υποθέτω ότι η Άννα Καλουτά τραγούδησε το "Άσ'τα τα μαλλάκια σου" και ίσως η Ρένα να τραγούδησε κάποιο αρχοντορεμπέτικο όπως το "Μια ζωή την έχουμε" που ξέρω ότι τραγουδούσε κατά καιρούς στις εμφανίσεις της σε πίστες. Μακάρι η βραδιά, που είχε ελεύθερη είσοδο, να μαγνητοσκοπήθηκε έστω ερασιτεχνικά και να μας "περιμένει" σε κάποιο αρχείο...
Η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Μιχάλης Σουγιούλ είχαν συνεργαστεί τη χειμερινή σεζόν 1942-43 στο Πάνθεον (όπου όμως η Ρένα τραγουδούσε κυρίως τραγούδια του Σπάρτακου και κάποια ιταλικά μεταφρασμένα από τους Σακελλάριο-Γιαννακόπουλο) και το καλοκαίρι του 1943 στο θέατρο Λυρικόν, στην επιθεώρηση Ακουαρέλλες (αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε ποια τραγούδια ερμήνευε εκεί). Τα επόμενα χρόνια συναντήθηκαν αρκετές φορές σε εκδηλώσεις και πρωινές μουσικές παραστάσεις. Μια τέτοια συνάντησή τους διασώζει η παρακάτω φωτογραφία που προέρχεται από το βιβλίο του Γιώργου Τσάμπρα Μιχάλης Σουγιούλ. Ας ερχόσουν για λίγο (εκδ. Άγκυρα, 2005). Τους συνοδεύει το ντουέτο Κορώνης-Φίλανδρος.
Οι έγχρωμες φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται από ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Το απόκομμα φυλάσσεται μαζί με άλλα πολύτιμα ντοκουμέντα στο αρχείο του Μιχάλη Σουγιούλ που παραχώρησαν οι κόρες του συνθέτη στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου