Ένα τραγικό γεγονός, ο σεισμός της 12ης Αυγούστου 1953 που κατέστρεψε τη Ζάκυνθο, έγινε αφορμή για να χαρεί το αθηναϊκό κοινό μια σπάνια συνύπαρξη μεγάλων ονομάτων του καλλιτεχνικού χώρου. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 1953, στις 6.30μμ, το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) διοργάνωσε στο Παναθηναϊκό Στάδιο μια μεγάλη εκδήλωση υπέρ των σεισμοπαθών της Ζακύνθου με τη συνεργασία της Ολυμπιακής Επιτροπής, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Συλλόγου Καλλιτεχνών της Λυρικής Σκηνής και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Η μεγάλη τραγωδός Μαρίκα Κοτοπούλη "προσεφέρθη να κάμη έναρξιν της Εορτής με θέμα εμπνευσμένον από την Πνευματικήν Επτάνησον" ξαναζωντανεύοντας τη "Στέλλα Βιολάντη" του Κωστή Παλαμά, ποίημα εμπνευσμένο από την ηρωίδα του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Μεγάλη ορχήστρα ογδόντα οργάνων με διευθυντή τον Μανώλη Καλομοίρη διηύθυνε την ειδική μουσική που συνέθεσε ο μεγάλος μουσουργός.
Ανθή Ζαχαράτου
Στη συνέχεια ο Τότης Καραλίβανος διηύθυνε την Καβαλερία Ρουστικάνα με τη Φανή Αηδάλη, τον τενόρο Αντώνιο Δελένδα, τον βαρύτονο Πέτρος Τσουμπρής και τη Λουκία Χολέβα, σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη. Έπειτα ο αρχιμουσικός Βάλτερ Πφέφερ διηύθυνε αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες οπερέττες που ερμήνευσαν η Ναυσικά Βουτυρά, ο Πέτρος Επιτροπάκης, η Λέλα Ζωγράφου, ο Κώστας Τρωγάδης και η Ανθή Ζαχαράτου.
Πέτρος Επιτροπάκης
Στην εκδήλωση πήρε μέρος το Κρατικό Μπαλέτο με χορογραφία της Τατιάνας Βαρούτη-Μαμάκη και σολίστ την Έλενα Τσουκαλά, η χορευτική ομάδα Ματέυ που παρουσίασε τον "Χορό των Κυμάτων" του Νίκου Σκαλκώτα και ο Καλλιτεχνικός Όμιλος της Εταιρίας Ελληνικών Χορών και Τραγουδιού.
Η μεγάλη χορωδία της Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Βούρτση (πατέρα της Μάρθας Βούρτση) μαζί με τη χορωδία Τσιλίφη και Παπαοικονόμου επανέφεραν το επτανησιακό κλίμα τραγουδώντας Ζακυνθινά και Κεφαλλονίτικα τραγούδια.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τα μεγάλα ονόματα του ελαφρού τραγουδού και του ελαφρού μουσικού θεάτρου. Εμφανίστηκαν η Μπελίντα, ο Νίκος Γούναρης, η Κούλα Νικολαΐδου, ο Σώτος Παναγόπουλος, η Δανάη και η Ρένα Βλαχοπούλου. Επίσης οι "βεντέτες του μουσικού θεάτρου" Άννα και Μαρία Καλουτά παρουσίασαν τις τελευταίες τους επιτυχίες. Διευθυντής ορχήστρας του "ελαφρού" προγράμματος ήταν ο Κώστας Γιαννίδης.
Δεν γνωρίζω αν η βραδιά αυτή ηχογραφήθηκε από το ΕΙΡ (νομίζω ότι μεταδόθηκε ζωντανά) και βέβαια δεν γνωρίζω ποια τραγούδια ακούστηκαν από τις σπουδαίες αυτές φωνές. Υπάρχει μια φωτογραφία της Δανάης με τον Γούναρη, αλλά δεν ξέρω ποιο ήταν το ντουέτο τους, ενώ η Φραντζέσκα Ιακωβίδου θυμόταν σε μια εκπομπή της ότι ο Γούναρης ξεσήκωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο με το τραγούδι του "Ένα βράδυ που 'βρεχε": σείστηκε το στάδιο όταν το κοινό ξέσπασε μαζί με τον αξέχαστο καλλιτέχνη "Αχ, αυτός ο άτιμος..."
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στο σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός, που γίνεται σπουδαιότερο αν αναλογιστούμε τον λόγο για τον οποίο διοργανώθηκε, αξίζει να αναφέρω ότι την τεχνική επιμέλεια της βραδιάς είχε αναλάβει ο σκηνογράφος Γιώργος Ανεμογιάννης και τον φωτισμό ο κινηματογραφικός οργανισμός "Κόσμος" των Νίκου Σκουλικίδη και Σία...
2 σχόλια:
Αυτή η συναυλία υπάρχει άραγε στο αρχείο της ΕΡΑ;
(πόσταρα κατά λάθος το σχόλιο στην επόμενη ανάρτηση)
Φίλε Γιώργο, πιστεύω ότι αν υπήρχε θα την είχε ήδη ανακαλύψει ο παραγωγός του Δεύτερου Σιδερής Πρίντεζης και θα είχε μεταδώσει αποσπάσματά της. Ωστόσο, ο Σιδερής Πρίντεζης ανακάλυψε και μετέδωσε (με αφορμή τον εορτασμό για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας) μια δήλωση της Μαρίκας Κοτοπούλη σχετικά με την καταστροφή στη Ζάκυνθο που ακούστηκε στην εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη "Το θέατρο στο μικρόφωνο". Αυτό το ηχητικό ντουκουμέντο υπήρχε και στο ΜΡ3 που είχαν την ευκαιρία να ακούν οι επισκέπτες/τριες της Έκθεσης "70 χρόνια ΕΡΑ" στο Ζάππειο, τον Δεκέμβριο του 1998 και τον Γενάρη του 1999.
Δημοσίευση σχολίου