Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1974: Κουμ-καν και μπόουλινγκ...

Στις 26 Φεβρουαρίου 1974 το περιοδικό Φαντάζιο ασχολήθηκε με τις παρασκηνιακές ασχολίες της Ρένας Βλαχοπούλου, και ιδιαίτερα την αγάπη της για τα χαρτιά.

Πηγή φωτογραφίας: Φαντάζιο, 26-2-1974

ΜΙΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ "ΚΟΥΜ-ΚΑΝΑΤΖΟΥ"

Η Ρένα Βλαχοπούλου και οι παρασκηνιακές ασχολίες της

Στη σκηνή του θεάτρου η Ρένα Βλαχοπούλου είναι μια αδιαφιλονίκητη βασίλισσα. Στα παρασκήνια, μια κεφάτη συνάδελφος με εξαιρετική, όπως λένε, επίδοση στο κουμ-καν. Λίγο αθώο χαρτί και λίγο τάβλι είναι κάθε βράδυ η πρόχειρη λύση για τις ώρες της αναμονής, που δεν περνούν εύκολα, ως την στιγμή που ο ηθοποιός της επιθεωρήσεως θα έλθη ξανά σε επαφή με το κοινό από τη σκηνή.

Όσοι έτυχε να συνεργασθούν με τη Ρένα, στη σκηνή και στο κουμ-καν, λένε πως είναι μια ηθοποιός και μια παίχτρια με σπάνιες αυτοσχεδιαστικές ικανότητες, γεννημένη να κερδίζη παντού. Για να την πειράξουν, μάλιστα, αναρωτιούνται τι θα κάνη η κ. Βλαχοπούλου τώρα που το κουμ-καν απαγορεύθηκε. 

Αυτό είχε συμβεί κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 1974. Φαίνεται πως η χούντα, στην προσπάθειά της να εξαγνίσει το έθνος, είχε αποφασίσει κάποια στιγμή πως έπρεπε να απαγορευτούν τα τυχερά παιχνίδια, ανάμεσά τους και το κουμ-καν. Το περιοδικό Επίκαιρα, στις 8 Φεβρουαρίου, είχε παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν ότι τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες "μετά την σχετική απαγορευτική διαταγή, οι αστυνομικοί χτενίζουν του καφενέδες της Ελλάδος σε μια προσπάθεια επιβολής του Νόμου περί τυχερών παιχνιδιών". Και ενώ οι θαμώνες των καφενείων φαίνεται πως είχαν συμμορφωθεί πλήρως, ο συντάκτης αναρωτιόταν πως μπορούσε κανείς να ελέγξει τι συμβαίνει στα σπίτια. Το περιοδικό δημοσίευσε επίσης την άποψη της Ρένας Βλαχοπούλου για την απαγόρευση του κουμ-καν:


Η Ρένα Βλαχοπούλου χωρίς κουμ καν;

Είναι γνωστό ότι η Ρένα Βλαχοπούλου αγαπά πολύ το "κουμ-καν". Κι ούτε είναι από εκείνες που θα το ξεχάσουν τόσο εύκολα... "Να το κόψω; Και γιατί, παρακαλώ; Δεν είναι κακό. Ψυχαγωγία είναι. Δεν πειράζει κανένα και... εξασφαλίζει στους άνδρες μερικές ώρες ελευθερίας! Ξέρετε κάτι; Αυτοί που θα στενοχωρεθούν περισσότερο είναι οι άνδρες. Να ιδούμε τι θα κάνουν τώρα... χωρίς 'κουμ-καν'..." 

Επίκαιρα, 8-2-1974

Επιστρέφουμε όμως στο Φαντάζιο για να δούμε πώς αντιμετώπισε η Ρένα Βλαχοπούλου την απαγόρευση του "κουμ-καν".

Η λύση, ωστόσο, φαίνεται πως βρέθηκε. Γιατί πρόσφατα η Ρένα ανεκάλυψε ένα άλλο παιχνίδι, που λέγεται μπόουλινγκ και στο οποίο επέδειξε επίσης εκπληκτικές ικανότητες. Όσοι έτυχε να τη δουν να ρίχνη τη σφαίρα, έπαψαν σιγά-σιγά να παρατηρούν αν θα πετύχη το στόχο της και έμειναν να παρακολουθούν, διασκεδάζοντας τους λεκτικούς αυτοσχεδιασμούς της. 

Το πρόβλημα βέβαια είναι πώς θα παιχθή μπόουλινγκ στα παρασκήνια, χωρίς οι μπάλες να κατρακυλούν στη σκηνή και στην πλατεία. Άλλά κάτι θα βρεθή!

Δεν ξέρω πόσο συχνά έπαιζε η Ρένα μπόουλινγκ. Σίγουρα έπαιξε, στο τέλος του Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Απόλλων Παλάς στο Καβούρι, όπου στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού πάρτι διεξήχθησαν και αγώνες μπόουλινγκ μεταξύ ηθοποιών... Κάποια στιγμιότυπα από αυτούς τους αγώνες προβλήθηκαν και στα Επίκαιρα της περιόδου εκείνης...


Και το Φαντάζιο συνεχίζει:

Τα τελευταία θεατρικά νέα της Ρένας Βλαχοπούλου λένε πως το φετεινό καλοκαίρι θα μεταπηδήση από την επιθεώρηση στην πρόζα. Θα παρουσιάση με δικό της θίασο, σε τουρνέ, μια κωμωδία των Καραγιάννη-Καμπάνη, όπου θα έχει πάλι τη δυνατότητα να επιδεικνύη το πληθωρικό ταλέντο και το μπρίο της.

Φαντάζιο, 26-2-1974

Η κωμωδία αυτή ήταν Ο Σεΐχης της Καβάλας που αργότερα μετεξελίχθηκε σε Παπαδόπουλος και... CIA (και έχουμε μιλήσει ήδη και για την πρώτη και για τη δεύτερη εκδοχή)...

Η Ρένα Βλαχοπούλου παίζει μπόουλινγκ...
Από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: