Στις 7 Φεβρουαρίου 1946 διαβάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση στη στήλη "Θεατρικά Νέα" της εφημερίδας Έθνος:
Τα τραγούδια των μουσικών έργων και όλαι αι επιτυχίαι της επιθεωρησιακής σκηνής, που καθ' όλην την διάρκειαν της Κατοχής είχαν παύσει ν' αποτυπούνται εις δίσκους γραμμοφώνου θ' αρχίσουν και πάλιν να εγγράφωνται. Προς τούτο όλα τα εργοστάσια δίσκων τα οποία υπήρχαν προπολεμικώς επαναλαμβάνουν την λειτουργίαν των και αρχίζουν την έκδοσιν νέων δίσκων.
Χθες ο συνθέτης κ. Γιάννης Σπάρτακος υπέγραψε συμβόλαιον, διά του οποίου θα είνε ο μουσικός διευθυντής της "Κολούμπια", που αρχίζει και αυτή εντός ημερών την εγγραφήν ελαφρών θεατρικών τραγουδιών εις δίσκους με πρώτην εκτελέστριαν την κ. Ρένα Βλαχοπούλου.
Έθνος, 7-2-1946
Δεν γνωρίζω πόσο ευσταθούσε η είδηση και αν όντως υπογράφτηκε τέτοιο συμβόλαιο. Μόλις την προηγούμενη μέρα η Βραδυνή είχε δημοσιεύσει την είδηση ότι ο Σπάρτακος και η Βλαχοπούλου είχαν δεχτεί δελεαστικότατες προτάσεις για σειρά εμφανίσεων στην Κωνσταντινούπολη και το καλλιτεχνικό δίδυμο σκεφτόταν πολύ σοβαρά να τις δεχτεί. Τελικά όντως η Ρένα και ο Σπάρτακος αναχώρησαν για την Πόλη τον Μάιο (λίγο επεισοδιακά στην περίπτωση της Ρένας λόγω μιας άλλης συμφωνίας που φέρεται να είχε συνάψει...), ενώ, σε ό,τι αφορά τη δισκογραφία, διαβάσαμε λίγους μήνες αργότερα ότι οι πρώτοι δίσκοι που κυκλοφόρησε η Columbia περιείχαν τραγούδια με τη φωνή του Νίκου Γούναρη.
Από αιγυπτιώτικη διαφήμιση για τις εμφανίσεις της Ρένας Βλαχοπούλου και του Γιάννη Σπάρτακου: διακρίνονται τα μουσικά τεμάχια αρκετών επιτυχιών τους από την περίοδο 1943-1945 |
Φαίνεται όμως πως, πριν φύγει η Ρένα για την περιοδεία της, πρόλαβε να ηχογραφήσει ένα τραγούδι για την εταιρία στην οποία ανήκε και προπολεμικά, την Odeon/Parlophone: το τραγούδι "Τι σου λένε τα λουλούδια" του Κώστα Γιαννίδη και του Δημήτρη Γιαννουκάκη, στο οποίο, σύμφωνα με τον Οδηγό Δισκογραφίας 78 Στροφών του Δημήτρη Μανιάτη, της έκανε δεύτερη φωνή ο Γιώργος Μουζάκης! Η ηχογράφηση αυτή εξακολουθεί να λανθάνει σήμερα, ενώ αντίθετα ακούγεται ευρέως η εκτέλεση του τραγουδιού από τη Νίτσα Μόλλυ που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα. Όσο για τις αδισκογράφητες κατοχικές επιτυχίες της Ρένας Βλαχοπούλου, παρέμειναν όλες αδισκογράφητες στις 78 στροφές, με εξαίρεση το "Μάτια κανακάρικα" των Γ. Μυρογιάννη-Δ. Γιαννουκάκη που ηχογράφησε το 1951, όταν επέστρεψε από την Αμερική, και το "Νάνι νάνι" που ηχογράφησε ο Νίκος Γούναρης... Πόσο μα πόσο κρίμα που η Ρένα Βλαχοπούλου δεν πραγματοποίησε καμία ηχογράφηση στις δισκογραφικές εταιρίες της Αμερικής...
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου