Στις 3 Φεβρουαρίου 1955 η Ρένα Βλαχοπούλου δεν έπαιξε στη μουσική κωμωδία Ραντεβού στο καμπαρέ στο θέατρο Κυβέλης λόγω υπερκόπωσης. Η νέα βεντέτα του ελαφρού μουσικού θεάτρου ζήτησε από τους συνεργάτες/τις συνεργάτιδές της στον εταιρικό θίασο των Ηνωμένων Καλλιτεχνών (και τον διαχειριστή του θιάσου Τζων Αρνίδη) να απέχει από τις παραστάσεις της τελευταίας εβδομάδας για να είναι έτοιμη ενόψει της πρεμιέρας του τρίτου έργου της σεζόν που θα δινόταν στις 9 Φεβρουαρίου (η επιθεώρηση Ομόνοια Πλας).
Ο Κώστας Μανιατάκης, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Μενέλαος Θεοφανίδης στις πρόβες της οπερέτας/μουσικής κωμωδίας Ραντεβού στο καμπαρέ στο θέατρο Κυβέλης τον Δεκέμβριο του 1954 |
Το Ραντεβού στο καμπαρέ ήταν η πρώτη μουσική κωμωδία στην οποία πρωταγωνίστησε η Ρένα Βλαχοπούλου. Αν και στις διάφορες αφηγήσεις του ο δημιουργός της, ο Μενέλαος Θεοφανίδης την αναφέρει ως οπερέτα, εκείνη τη σεζόν που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα διαφημίστηκε ως μουσική κωμωδία, πιθανότατα λόγω της επιτυχίας που είχε σημειώσει το είδος της μουσικής κωμωδίας στη δεκαετία του '40, κυρίως στην Κατοχή, αλλά και στο τέλος της δεκαετίας όταν ανέβηκε στο θέατρο Κοτοπούλη (Ρεξ) το Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά με τις αδελφές Άννα και Μαρία Καλουτά. Άλλωστε ο θίασος του θεάτρου Κοτοπούλη ήταν αυτός που καθιέρωσε τις μουσικές κωμωδίες μέσα στην Κατοχή (αρχικά με τον Δημήτρη Χορν, τον Δημήτρη Μυράτ και τη Νανά Σκιαδά στους πρώτους ρόλους). Οι αδελφές Καλουτά προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό το είδος και στις αρχές της δεκαετίας του '50 (και οι επιχειρήσεις του Μπουρνέλλη έκαναν επίσης μια απόπειρα), αλλά η Σπεράντζα Βρανά, που ανήκε επίσης στον θίασο των Ηνωμένων Καλλιτεχνών, διηγείται στο βιβλίο της Τα μπουλούκια, το θέατρο κι εγώ ότι το είδος μάλλον δεν ήταν τόσο δημοφιλές πλέον, οπότε ο θίασος αναγκάστηκε να επισπεύσει το ανέβασμα του τρίτου έργου.
Διαφήμιση της πρεμιέρας του έργου |
Το Ραντεβού στο καμπαρέ ήταν διασκευή στα καθ' ημάς της οπερέτας Η αγνή Σουζάνα (Die Keutsche Susanne) του Jean Gilbert. Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά σε περιοδεία, αν δεν κάνω λάθος, στην Αίγυπτο όπου γυρίστηκε και σε ταινία με τον τίτλο Νύχτες στην Αθήνα (προβλήθηκε στις αρχές του 1954). Πρωταγωνιστούσαν η Καλή Καλό, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Κούλης Στολίγκας, ο Κώστας Μανιατάκης, η Σοφία Βερώνη, η Ρένα Στρατηγού, η Στέλλα Στρατηγού και η Μαίρη Νικολαΐδου. Η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν του Χρήστου Σπέντζου. Σώζεται μια πολύ κακή κόπια της που σαφώς δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική της αξίας του θεατρικού έργου (άλλωστε υπάρχουν μόνο τέσσερα τραγούδια που σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν αρκετά για να χαρακτηριστεί ένα έργο οπερέτα ή έστω μουσική κωμωδία). Η κόπια αυτή προέρχεται από μεταγενέστερη προβολή της ταινίας και έχει τον τίτλο Καθυστερημένος τον έρωτα (δεν υπάρχουν καν ολόκληροι οι τίτλοι και έτσι είναι δύσκολο να αναφέρουμε όλους τους συντελεστές της, αλλά καταλαβαίνουμε ότι η εταιρία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητα του Χατζηχρήστου). Οι περισσότερες/-οι ηθοποιοί της ταινίας καλούνταν τώρα να επαναλάβουν τους ρόλους τους στην παράσταση του θεάτρου Κυβέλης.
Η υπόθεση του Ραντεβού στο καμπαρέ επικεντρώνεται στις ερωτικές αταξίες μιας ολόκληρης οικογένειας που αν και παρουσιάζεται ως υπόδειγμα ηθικής, ο πατέρας (Στολίγκας), ο γιος (Χατζηχρήστος), η κόρη (Βρανά) και ο γαμπρός (Μανιατάκης) βρίσκονται να γλεντούν στο καμπαρέ μαζί με κυρίες που απατούν τους συζύγους τους (Βλαχοπούλου, Βερώνη) και αρτίστες (Άννυ Μπωλ, Λιάνα Ορφανού, Ελένη Αμόρη). Οι μόνοι που παραμένουν πιστοί στα ταίρια τους είναι η μητέρα της οικογένειας (Μαρίκα Κρεβατά) και ο σύζυγος της Βερώνη (Γιάννης Ιωαννίδης). Ο νεαρός Χατζηχρήστος που θεωρείται "καθυστερημένος στον έρωτα" θα μυηθεί στα μυστικά του από τη μοιραία, παντρεμένη, κυρία Αφροδίτη--στην ταινία η Καλή Καλό, στο θέατρο Κυβέλης η Ρένα Βλαχοπούλου!... Δεν έχω εντοπίσει, ως τώρα, κριτικές για το έργο, πάντως τα θεατρικά ρεπορτάζ γράφουν ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας της παράστασης οφείλεται στην ερμηνεία της καινούριας βεντέτας του μουσικού θεάτρου Ρένας Βλαχοπούλου που εμφανίζεται πρώτη φορά σε κωμωδία... Στο έργο έπαιζαν ακόμα ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο Κώστας Δούκας, η Πόπη Άλβα, ο Τάκης Χριστοφορίδης και ο Ευάγγελος Σάκαινας και χόρευαν η Λίντα Άλμα με τον Γιάννη Φλερύ.
Η Αφροδίτη (Ρένα Βλαχοπούλου) που αναλαμβάνει να μυήσει στον έρωτα τον Κωστάκη (Χατζηχρήστο) εν αγνοία του συζύγου της φυσικά... |
Όταν η Ρένα ζήτησε να ξεκουραστεί, την αντικατέστησε στον ρόλο της Αφροδίτης η Σπεράντζα Βρανά, της οποίας τον ρόλο έπαιξε η Λιάνα Ορφανού. Πάντως, αν και η Ρένα ζήτησε να απέχει από τις παραστάσεις ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα, επανήλθε τελικά στις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις του Σαββατοκύριακου, 5 και 6 Φεβρουαρίου 1955...
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου