Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1991: "Μην αγοράζετε, θα σκουληκιάσουνε!"

Στις 12 Φεβρουαρίου 1991, μέσα στη γενικότερη κατήφεια που προκαλούσε ο Πόλεμος του Κόλπου, ο Οικογενειακός Θησαυρός δημοσίευσε μια χαριτωμένη σχετική θεατρική είδηση: την έκκληση της Ρένας Βλαχοπούλου στις/στους θεατές του θεάτρου Ακροπόλ να μην αδειάζουν πανικόβλητες/-οι τα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Η Ρένα Βλαχοπούλου στην αποθέωση της επιθεώρησης
Ούτε Ψηλός στον κόρφο μας στο θέατρο Ακροπόλ (1990-91)
Φωτογραφία από το αρχείο του Χρήστου Μαραμένου

Η "Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου" είχε ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου 1991. Έκτακτα δελτία ειδήσεων, "τακτική έκτακτη" ενημέρωση τα βράδια (ο ΑΝΤ1, θυμάμαι, είχε καθιερώσει τέτοια δίλεπτα ή τρίλεπτα δελτία ειδήσεων στις 10μμ, διακόπτοντας άγαρμπα τις σαββατιάτικες ελληνικές ταινίες που τότε, ακόμα, "γράφαμε" στο βίντεο...) και αεροπορικές επιδρομές με πυραύλους "σκουντ" και "πάτριοτ" σε ζωντανή σύνδεση.


Ο πόλεμος είχε φυσικά αντίκτυπο και στην κίνηση των θεάτρων. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το Ακροπόλ, στο οποίο παρουσιαζόταν η επιθεώρηση Ούτε Ψηλός στον κόρφο μας, ήταν γεμάτο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο (κάποιες μέρες οι εισπράξεις του ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο δραχμές), στις 17 Ιανουαρίου, την πρώτη μέρα των επιδρομών των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, είχε μόνο 70 θεατές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικογενειακού Θησαυρού, και την επόμενη μέρα πέντε-έξι θεατές παραπάνω. Θεωρητικά βέβαια η κατάσταση στο Ακροπόλ ήταν καλύτερη από ό,τι σε άλλα θέατρα--πχ. το Περοκέ κάποιες μέρες ακύρωσε την παράστασή του. 


Και όπως συμβαίνει συχνά, είχαμε εικόνες πανικού στα σούπερ-μάρκετ, όπου ανήσυχος ο κόσμος έσπευδε να προμηθευτεί κούτες με... γάλα Νουνού και χαρτιά υγείας, καθώς φοβόταν ότι θα υπάρξει έλλειψη αγαθών στην αγορά. Και τότε, σύμφωνα πάντα με τον... καλά ενημερωμένο Οικογενειακό Θησαυρό (και τη στήλη "Πανόραμα"), η Ρένα Βλαχοπούλου αποφάσισε να στείλει το... κοινωνικό της μύνυμα: 

Ρένα Βλαχοπούλου:
ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ
ΘΑ... ΣΚΟΥΛΗΚΙΑΣΟΥΝΕ!
Το δικό της αντικαταναλωτικό στίγμα δίνει η Ρένα Βλαχοπούλου αυτές τις μέρες, στη σκηνή του Ακροπόλ.
Ως γνωστόν μόλις άρχισε ο πόλεμος στον Περσικό, άρχισαν και οι... επιδρομές των νεοελλήνων στο σούπερ-μάρκετ με στόχο γάλατα, ζυμαρικά μέχρι και... ουίσκι!
Η Βλαχοπούλου λοιπόν παίρνει θέση μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και στο φινάλε της επιθεώρησης "Ούτε ψηλός στον κόρφο μας" φωνάζει στο κοινό:
"Και μην τρέχετε να ψωνίζετε πολλά πράγματα γιατί θα... σκουληκιάσουνε και θα τα πετάξετε στο τέλος".
Αποτέλεσμα: Το κοινό χειροκροτεί τη Ρένα.
Συμπέρασμα: Μια Βλαχοπούλου μας χρειάζεται! Μπας και απαλλαγούμε από το υπερκαταναλωτικό σύνδρομο που μας κυνηγά...
Οικογενειακός Θησαυρός, 12-2-1991

Κάτια Αθανασίου, Κώστας Καρράς, Ρένα Βλαχοπούλου, Φώτης Μεταξόπουλος
και Έλντα Πανοπούλου στην αποθέωση της επιθεώρησης

Ούτε Ψηλός στον κόρφο μας
στο θέατρο Ακροπόλ (1990-91)
Από το αρχείο του Χρήστου Μαραμένου


Φαντάζομαι ότι, αν ζούσε, η Ρένα θα έλεγε τα ίδια πριν από δέκα μήνες, στο πρώτο lockdown...

Χρύσα Ρώπα και Γρηγόρης Βαλτινός
στο νούμερο "Τι χειμώνας βαρύς".
Φωτογραφία από το πρόγραμμα της επιθεώρησης

Βουλή καλλιγραφία
(Από την σελίδα του Facebook Θέατρα που έκλεισαν)

Πάντως, οι επιθεωρήσεις του καλοκαιριού του 1991 φρόντισαν να σατιρίσουν όλο αυτό το σκηνικό με την τηλεοπτική και την καταναλωτική υστερία που γέννησε ο Πόλεμος του Κόλπου. Θυμάμαι το έξοχο νούμερο "Τι χειμώνας βαρύς" με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τη Χρύσα Ρώπα στην επιθεώρηση Βουλή Καλλιγραφία των Σταμάτη Φασουλή-Άννας Παναγιωτοπούλου-Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου στο Αθήναιον που μιλούσε για όλα αυτά με πολύ κέφι...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: