Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1995: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά ΙΙ

Στις 11 Φεβρουαρίου 1995 η Ραδιοτηλεόραση δημοσίευσε μια μικρή φωτογραφία και δυο λόγια για μια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις δυόμισι βδομάδες νωρίτερα προς τιμήν του Δημήτρη Ψαθά--ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, προς τιμήν τεσσάρων ηθοποιών που ερμήνευσαν ρόλους σε έργα του Δημήτρη Ψαθά.

Ραδιοτηλεόραση, 11-2-1995

Η βραδιά ήταν το... sequel δυο εκδηλώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά: την παρουσίαση των εκδόσεων Μαρίας Δ. Ψαθά (Ιανουάριος 1994, μιλήσαμε ήδη γι' αυτήν) και την πρώτη απονομή του Μεταλλίου Δημήτρη Ψαθά στη Ρένα Βλαχοπούλου (Μάρτιος 1994, θα μιλήσουμε για αυτήν τον Μάρτιο). Μετά τη Ρένα, ήταν η σειρά της Άννας Συνοδινού (Ζητείται ψεύτης), του Ντίνου Ηλιόπουλου (Ζητείται ψεύτης), (Φωνάζει ο κλέφτης), του Γιάννη Γκιωνάκη (Ο αχόρταγος) και του Θύμιου Καρακατσάνη (Φον Δημητράκης). 

7 Μέρες TV, 4-2-1995

Η Άννα Συνοδινού δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθένειας, ήταν όμως εκεί οι τρεις κύριοι που με χαρά και συγκίνηση παρέλαβαν τα μετάλλια που είχε φιλοτεχνήσει η Μαρία Παπαστάμου).

H κόρη του Δ. Ψαθά, Μαρία, δέχεται τα φιλιά
του Ντίνου Ηλιόπουλου και του Γιάννη Γκιωνάκη.
Πηγή: 
7 Μέρες TV, 4-2-1995

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Απογευματινής, πρώτος παρέλαβε το μετάλλιο ο Γιάννης Γκιωνάκης που δήλωσε: "Εμείς τώρα φεύγουμε κι ανοίγουμε τον δρόμο στους νέους. Μακάρι να έκαναν το ίδιο και οι πολιτικοί". Παρομοίασε επίσης τον Ψαθά με τον Αριστοφάνη. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, που, σεμνός πάντα, μίλησε λιγότερο, είπε στο μικρόφωνο: "Δεν θέλω να περιμένω 2.000 χρόνια για να πω Αριστοφάνης-Ψαθάς". 

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος με τη σύζυγό του
και την κόρη του Χίλντα.

Πηγή: 7 Μέρες TV, 4-2-1995

Τελευταίος παρέλαβε το μετάλλιο ο Θύμιος Καρακατσάνης που, αψηφώντας πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε, δήλωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαρηγιάννη στα Νέα:. "Στην Ελλάδα βραβεύεσαι, όταν είσαι κοντά στον θάνατο. Αφού, όταν σε βραβεύουν, αρχίζεις να υποψιάζεσαι Μπας και... Πόσο μάλλον εγώ που μόλις προχθές βγήκα από την εντατική, γιατί είχα ένα πρόβλημα λαβύρινθου. Όχι, μη σκεφτείτε τίποτα άλλο. Είχαν αποφασίσει να με βραβεύσουν πριν συμβεί αυτό... Πάντως, ας μη νομίσουν πως ήταν τίποτα σοβαρό και αρχίσουν σωρό οι βραβεύσεις!" Και οι παριστάμενες/-οι τον χειροκρότησαν θερμά.

Η εγγονή του Ψαθά Ελένη Νίτσου, η κόρη του
Μαρία Ψαθά και ο Θύμιος Καρακατσάνης.
Πηγή:
Αδέσμευτός Τύπος, 25-1-1995

Μετά την απονομή των μεταλλίων ανέβηκαν στο βήμα δύο... Άννες! Η Άννα Καλουτά διάβασε το ευθυμογράφημα "Ο νευρικός κύριος" (γνωστό και ως "Η τσάντα και το τσαντάκι") και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να τραγουδήσει ΄στον Ντίνο Ηλιόπουλο ένα ρεφρέν από το "Μια καρδιά που χτυπά", από τη μουσική κωμωδία Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι δυο τους. 

Βασίλης Τσιβιλίκας και Άννα Καλουτά
Πηγή: 7 Μέρες TV, 4-2-1995

Η Άννα Παναγιωτοπούλου (της οποίας καμία φωτογραφία δεν μπόρεσα να εντοπίσω) διάβασε το δραματικό φινάλε της Μαντάμ Σουσούς. (Το Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά απονεμήθηκε στην Άννα Παναγιωτοπούλου την επόμενη χρονιά).

Ρένα Βλαχοπούλου, Γιάννης Δαλιανίδης
και Έλντα Πανοπούλου

Πηγή: 7 Μέρες TV, 4-2-1995

Η βραδιά είχε πολλή λάμψη καθώς έδωσαν το παρών/παρούσα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Πρώτη και καλύτερη η Ρένα Βλαχοπούλου, που καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό της στην αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία. 

Έλενα Ακρίτα, Κώστας Αρζόγλου,
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Πηγή: 7 Μέρες TV, 4-2-1995

Εκεί ήταν ακόμα ο Ασημάκης Γιαλαμάς, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Νίκος Φώσκολος, ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Κώστας Αρζόγλου, η Έλενα Ακρίτα, η Έλντα Πανοπούλου, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Ελένη Φιλίνη, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, οι τότε πρυτάνεις του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτος και του ΕΚΠΑ Π. Γέμτος και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Απογευματινή, 24-1-1995

Τα φλας σχεδόν μονοπώλησε η παρέα των τριών βραβευθέντων ηθοποιών με τις βασίλισσες του ελαφρού μουσικού θεάτρου Ρένα Βλαχοπούλου και Άννα Καλουτά. Η φωτογραφία της "χρυσής" πεντάδας δημοσιεύτηκε στα περισσότερα έντυπα της εποχής εκείνης που κάλυψαν την εκδήλωση.

Αδέσμευτος Τύπος, 25-1-1995

Με προσοχή μοιάζει να ακούει τον Θύμιο Καρακατσάνη
η Ρένα Βλαχοπούλου, ενώ η Άννα Καλουτά 
αγκαλιάζει τον Ντίνο Ηλιόπουλο,
τον "Τζέντλεμαν του ελληνικού θεάτρου"
όπως τον αποκάλεσε
Πηγή:
Άνθρωποι-Απογευματινή της Κυριακής 12-2-1995

Κάτι ενδιαφέρον λέει η Ρένα Βλαχοπούλου στην Άννα Καλουτά,
ενώ ο Ντίνος Ηλιόπουλος κάνει δηλώσεις στην Κική Σεγδίτσα
για τον ΑΝΤ1
 

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δέχεται ένα φιλί από την κόρη του Χίλντα,
ενώ Βλαχοπούλου, Καλουτά και Γκιωνάκης συζητούν...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: