Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1958: Κυριακάτικο μουσικό πρωινό για τον Φίλωνα Αρία

Στις 16 Φεβρουαρίου 1958 η Ρένα Βλαχοπούλου συμμετείχε στο κυριακάτικο μουσικό πρωινό που διοργάνωσε ο Γιώργος Οικονομίδης για να ενισχυθεί οικονομικά ο δημοφιλής κονφερανσιέ και στιχουργός Φίλων Αρίας. Ο Αρίας αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και μια εντυπωσιακή ομάδα αστεριών του ελαφρού μουσικού θεάτρου συγκεντρώθηκε στη σκηνή του κινηματογράφου Ρεξ για να τον βοηθήσει.

Φίλων Αρίας
Πηγή φωτογραφίας:
Αθηναϊκή, 15-2-1958

Το παρών/παρούσα έδωσαν με αλφαβητική σειρά η Πόπη Άλβα, η Αλ. Αλεξανδράκη, η Λίντα Άλμα, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, η Σοφία Βέμπο, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Σπεράντζα Βρανά, η Νίκη Γεωργούλη, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Μενέλαος Θεοφανίδης, ο Νίκος Καζής, το Τρίο Καντσόνε, ο Αλέκος Λειβαδίτης, η Καίτη Μπελίντα, ο Γιώργος Μουζάκης με την ορχήστρα του, η Καίτη Ντιριντάουα, η Ρένα Ντορ, ο Νίκος Ρίζος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Γιάννης Φλερύ και η Μαριάννα Χατζοπούλου.  


Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο Γιώργος Οικονομίδης αναβίωσε τον θεσμό των κυριακάτικων μουσικών πρωινών της Κατοχής με τη διαφορά ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις είχαν πλέον διαφημιστικό χαρακτήρα, αφού είχαν ως χορηγούς γνωστά προϊόντα, εταιρίες ή καταστήματα. Έτσι, ο Οικονομίδης έθεσε την εκδήλωση για τον Φίλωνα Αρία "υπό την προστασία" του καταστήματος "Σπίτι" (βρισκόταν στην οδό Πανεπιστημίου και πουλούσε έπιπλα, ψυγεία, ραδιόφωνα, δίσκους και άλλα αντικείμενα που χρειαζόταν το σπίτι). Το κατάστημα θα έδινε φυσικά πολλά δώρα στις/στους θεατές του μουσικού πρωινού έπειτα από κλήρωση που θα πραγματοποιούσε επί σκηνής ο Οικονομίδης.
 
Ο Φίλων Αρίας ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μάντρα του Αττίκ. Ήταν, όπως γράφει η Δανάη Στρατηγοπούλου, ο Βενιαμίν της καλλιτεχνικής οικογένειας του Αττίκ και συγκεκριμένα των κονφερανσιέ της σχολής Αττίκ. Ήταν γοητευτικός και διανοούμενος και έγραφε ποίηση με "φιλοσοφίζουσες προεκτάσεις". Έγραψε και στίχους σε αρκετά τραγούδια, με γνωστότερο όλων το "Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά" σε μουσική του Γιώργου Μουζάκη. Η Ρένα το τραγούδησε σε ζωντανές εμφανίσεις της, και στην ταινία της Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος υπάρχει ένα αυτοαναφορικό αστείο σχετικά με αυτό το τραγούδι. Ο Λάκης Κομνηνός της εκφράζει τον θαυμασμό του και της λέει ότι έχει όλα της τα τραγούδια σε δίσκους και σιγοτραγουδά: "Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά..." Και τότε εκείνη του απαντά: "Όχι, αυτό είναι του Καραμανλή, δεν είναι δικό μου!" Λεγόταν όντως ότι αυτό ήταν αγαπημένο τραγούδι του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας (και νομίζω ότι τα Χριστούγεννα του 1987 σε ένα ρεβεγιόν στη Θεσσαλονίκη η Ρένα του το αφιέρωσε).

>

Γιος του Φίλωνα Αρία ήταν ο σκηνοθέτης Κώστας Αριστόπουλος. Ο άλλοτε δημοφιλής κονφερανσιέ πέθανε μάλλον ξεχασμένος και παραπονεμένος στις 13 Φεβρουαρίου 1994.



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: