Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1968: Συνέλαβε τους διαρρήκτες...

Στις 2 Φεβρουαρίου 1968 η Ρένα Βλαχοπούλου και ο σύζυγός της Γιώργος Λαφαζάνης συνέλαβαν δύο διαρρήκτες τη στιγμή που εκείνοι έβγαιναν από το διαμέρισμά τους με τα κλοπιμαία! Οι απογευματινές εφημερίδες ασχολήθηκαν με το γεγονός την επόμενη μέρα--αρκετές μάλιστα το παρουσίασαν και στο πρωτοσέλιδό τους.


Επρόκειτο για τη δεύτερη ληστεία σε σπίτι ηθοποιού μέσα σε δύο μέρες. Το προηγούμενο βράδυ, 1 Φεβρουαρίου, είχε γίνει διάρρηξη στο σπίτι της Ζωής Λάσκαρη. Η ηθοποιός επέστρεψε στο σπίτι της στις 2.45 τα ξημερώματα, έπειτα από σουαρέ στο σπίτι του συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη, και αντιλήφθηκε ότι της είχαν κλέψει ένα λευκό βιζόν και ένα πάνθηρα Σομαλίας. Η Λάσκαρη, έγκυος τότε, δήλωσε στις εφημερίδες ότι λυπήθηκε ιδιαίτερα για την απώλεια του βιζόν που της το είχε χαρίσει τα Χριστούγεννα ο τότε σύζυγός της Πέτρος Κουτουμάνος. 


Το επόμενο βράδυ δύο άντρες αποπειράθηκαν να κλέψουν τα κοσμήματα της Ρένας Βλαχοπούλου από το διαμέρισμά της στην οδό Βελεστίνου 15, στους Αμπελόκηπους. Οι ληστές όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που αποδείχτηκε ότι ήταν η ίδια η Ρένα!... Το πληρέστερο ρεπορτάζ για το τι διεμείφθη εκείνο το βράδυ στην οδό Βελεστίνου ανήκε στον Σπύρο Καρατζαφέρη και δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα στο Έθνος. Δράστες ήταν δυο σεσημασμένοι κακοποιοί, ο 38χρονος Γ. Μ. (τοξικομανής, έμπορος ναρκωτικών, διαρρήκτης και καταζητούμενος) και ο 32χρονος Δ.Κ. (οικοδόμος που είχε αποφυλακισθεί μόλις 20 μέρες νωρίτερα--είχε μαχαιρώσει μια κοπέλα, ενώ ο αδελφός του Α. είχε σκοτώσει με περίστροφο έναν άντρα σε μπαρ της οδού Χαλκοκονδύλη...). [Δεν έχει νόημα να αναφέρω τα ονόματά τους τόσα χρόνια μετά...]


Οι δύο άντρες είχαν μαζί τους ψεύτικο περίστροφο και φυσικά τα εργαλεία της διάρρηξης. Έφτασαν με ταξί στην οδό Βελεστίνου και αφού χτύπησαν το κουδούνι του διαμερίσματος του 6ου ορόφου, του ρετιρέ στο οποίο έμεναν η Ρένας και ο Γιώργος, και δεν τους απάντησε κανείς, χτύπησαν ένα άλλο κουδούνι στην τύχη λέγοντας: "Μας συγχωρείτε. Είμαστε οι ένοικοι του ρετιρέ και ξεχάσαμε τα κλειδιά μας". Οι διαρρήκτες ανέβηκαν με το ασανσέρ στην ταράτσα και από εκεί πήδηξαν στη βεράντα του ρετιρέ. Διέρρηξαν την πόρτα της κουζίνας και άρχισαν να ψάχνουν στο διαμέρισμα. Είχαν ήδη βρει τα κοσμήματα της Ρένας (αξίας 300.000 δραχμών!) και έψαχναν για χρήματα, όταν ακούστηκε ένα κλειδί στην πόρτα του διαμερίσματος. Αιφνιδιάστηκαν γιατί ήξερα ότι το ζευγάρι επέστρεφε συνήθως πιο αργά. Οι δυο άντρες σκέφτηκαν να φύγουν από την πόρτα της κουζίνας. 

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν εκείνη που αντελήφθη πρώτη τους διαρρήκτας. Έβαλε τις φωνές και μαζί με τον άνδρα της ετέθησαν εις καταδίωξίν των. Ο Λαφαζάνης κατεδίωξε τον [Γ.Μ.] που προσεπάθησε να διαφύγη από την σκάλα και τον πρόλαβε στο πλατύσκαλο. Τότε ο κακοποιός του επρότεινε το ψεύτικο περίστροφο και του είπεν:
--Ένα βήμα ακόμη και σ' έφαγα...
Ο κ. Λαφαζάνης όμως δεν έχασε το θάρρος του. "Κάθαρμα, σ' έφαγα εγώ", του είπε και ώρμησεν εναντίον του. Τον αφόπλισε και τον ακινητοποίησε.
Οι άλλοι ένοικοι, εν τω μεταξύ, είχαν τηλεφωνήσει στον αξιωματικόν υπηρεσίας της Αμέσου Δράσεως υπαστυνόμον κ. Κ. Καρράν και σ' ένα (!) λεπτό τρία περιπολικά μ' επί κεφαλής τον υπαστυνόμον κ. Μιχ. Καλαφατάκην εκύκλωσαν την πολυκατοικίαν, ενώ μέρος του πληρώματος έσπευσεν εις βοήθειαν του ζεύγους. Συνέλαβε τον [Γ.Μ.] και τον [Δ.Κ.] που κρυβόταν στην ταράτσα και τους ωδήγησε στην Γενικήν Ασφάλειαν, όπου τους ανέκρινεν ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διώξεως Διαρρηκτών αστυνόμος Α' κ. Κ. Γιαννημαράς.
Το ρεπορτάζ του Έθνους αποκαλύπτει την ηλικία του Γιώργου Λαφαζάνη
αλλά όχι φυσικά της Ρένας Βλαχοπούλου!

Σύμφωνα με άλλες εφημερίδες πάντως, το ζευγάρι αντίκρυσε τους δυο διαρρήκτες όταν βγήκε από το ασανσέρ στον διάδρομο. Εκείνοι προσπάθησαν να φύγουν από τις σκάλες και η Ρένα με τον σύζυγό της τους επιτέθηκαν και τους ακινητοποίησαν με τη βοήθεια και άλλων ενοίκων. Κατά την ανάκρισή τους οι δυο άντρες υποστήριξαν ότι είχαν αφήσει για τσιλιαδόρο μια νεαρή γυναίκα, αλλά αποδείχτηκε ότι έλεγαν ψέματα για να αποπροσανατολίσουν την αστυνομία. Ομολόγησαν ότι είχαν διαπράξει τρεις ακόμα διαρρήξεις, αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν σχέση με τη διάρρηξη του διαμερίσματος της Ζωής Λάσκαρη:
"Δεν την κάναμε εμείς. Και είναι απλό. Εάν κτυπάγαμε εμείς θα το γδύναμε το σπίτι. Δεν θα αφήναμε τα λεφτά μέσα από τα χέρια μας. Ούτε αρχάριοι νάμαστε.
Και λίγο χιούμορ. Στην αρχή η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν ταραγμένη. Αλλά όταν συνήλθε, αγκάλιασε τον άνδρα της και του ελεγε:
"Μπράβο λεβέντη μου. Είσαι γενναίος και δεν το ήξερα" (είναι νιόπαντροι).
Και αργότερα στην Ασφάλεια, όπου πήγαν να καταθέσουν, η Ρένα είπε στους αστυνομικούς ακόμα και ανέκδοτα. Είχε ξεχάσει την περιπέτεια και ήταν, όπως πάντα, κεφάτη.
Το θέμα ενέπνευσε τον Φρέντυ Γερμανό να γράψει ένα χιουμοριστικό χρονογράφημα που δημοσιεύτηκε στη σαββατιάτικη στήλη του στην Απογευματινή. Ο τίτλος ήταν ένα λογοπαίγνιο πάνω στον τίτλο της ταινίας Βίβα Ρένα που είχε προβληθεί στους κινηματογράφους δυο μήνες νωρίτερα...

ΒΙΒΑ ΡΕΝΑΡ!
Όπως θα προσέξατε εδώ και λίγο καιρό φιλοξενούμε στην Αθήνα μια σπείρα θεατροφίλων κακοποιών, η οποία σε διάστημα τριών εβδομάδων ασχολήθηκε διαδοχικά με το ανηψάκι της κυρίας Βουγιουκλάκη, τα κοσμήματα της κυρίας Βλαχοπούλου και την ρενάρ της κυρίας Λάσκαρη.
Θέλοντας να ανακαλύψω τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά έκανα προχθές μια βόλτα στην Αθήνα και ανεκάλυψα το αρχηγείο της σπείρας: Είναι στην οδό Αρματολών και Κλεφτών.
--Τώρα λέμε να μετακομίσωμε στην οδό Σοφοκλέους ή στην οδό Ευριπίδου, μου είπε ο αρχηγός της συμμορίας, ο οποίος μου έδωσε πρόθυμα συνέντευξι. Θέλομε να είμαστε κοντά στο θέατρο. Το θέατρο είναι στο αίμα μας.
Ο αρχηγός μου είπε ότι το όνειρο της συμμορίας είναι να ασχοληθή κάποτε με το σοβαρό θέατρο.
--Τώρα όμως πρέπει να κάνωμε εμπορικές ληστείες, συνέχισε. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχή. Μήπως νομίζης ότι μας αρέσει να κλέβωμε τις ρενάρ της Λάσκαρη;
--Από ό,τι ξέρω ούτε στη Λάσκαρη αρέσει, είπα.
Η συμμορία είναι χωρισμένη σε τρεις κλάδους: Ο ένας ληστεύει ηθοποιούς της πρόζας. Ο δεύτερος ηθοποιούς της επιθεωρήσεως. Ο τρίτος, του σινεμά. Τώρα υπάρχει σκέψι να ιδρυθή και τέταρτος κλάδος: Αυτός θα ληστεύη τους κριτικούς. 
--Δεν ξέρω όμως αν συμφέρη, συνέχισε ο αρχηγός της σπείρας. Οι κριτικοί μας είναι μπατίρηδες. Είδες ποτέ κανένα κριτικό να αγοράζη ρενάρ;
--Για τον εαυτό του ποτέ, παραδέχτηκα.
Η συμμορία κάνει μια ληστεία την ημέρα, εκτός από την Τρίτη, την Πέμπτη, το Σάββατο και την Κυριακή, που κάνει δύο: Μία απογευματινή και μία βραδινή.
--Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; ρώτησα.
--Το πάμε αλφαβητικά: Μετά την Βλαχοπούλου και την Βουγιουκλάκη, είναι η σειρά του Γκιωνάκη. 
--Αφού το πάτε αλφαβητικά, τι σας έφταιγε η Λάσκαρη;
Ο αρχηγός με κύτταξε αυστηρά και μου είπε:
--Οι γούνες είναι στο "Γ".
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ διαθέτει και σχολή όπου τα νεαρά μέλη της εκπαιδεύονται στις θεατρικές κλοπές. Η φοίτησις είναι τριετής. Τα δίδακτρα, είναι μια ρενάρ εφ' άπαξ.
Ρώτησα τον αρχηγό αν μπορούσα να δημοσιεύσω το πρόγραμμα μαθημάτων της ημέρας και μου είπε ότι δεν είχε καμμιά αντίρρησι:
Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου.
Πρώτη ώρα: "Η ΡΕΝΑ ΚΑΙ Η ΡΕΝΑΡ". Ανάλυσις των δυο τελευταίων κλοπών. που ωργάνωσε η σπείρα. Διατί απέτυχε η πρώτη και διατί πέτυχε η δεύτερη.
Δεύτερη ώρα: "ΟΙ ΚΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΣΕ". Ο καθηγητής εξηγεί ποια σχέσις υπάρχει μεταξύ του κασσέ ενός ηθοποιού και του περιεχομένου, που έχει συνήθως η κάσσα του!
Τρίτη ώρα: "ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΩΗ". Ανάλυσις του γνωστού έργου: Ο καθηγητής εξηγεί πως χάρις στην Ζωή Λάσκαρη εγλύκανε ο ορίζων της σπείρας, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο.
Τέταρτη ώρα: "ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ". Συνέχεια του προηγουμένου μαθήματος. Ο καθηγητής παροτρύνει τους μαθητάς να βλέπουν όλες τις ταινίες της κ. Λάσκαρη εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης. (Εν ανάγκη και το "Όλγα, αγάπη μου").
Πέμπτη ώρα: "ΝΑ ΓΔΥΣΩΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΥΜΕΝΟΥΣ". Ανάλυσις του γνωστού έργου του Πιραντέλλο. Ο τίτλος άλλαξε ελαφρά για να προσαρμοσθή στην φιλοσοφία της σχολής,
Έκτη ώρα: Διάλεξις του αρχηγού της σπείρας με τον ηθικοπλαστικό τίτλο: "ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ". Ο αρχηγός συμβουλεύει τους μαθητάς του όταν ανοίγουν μια κάσσα να μην περιορίζωνται μόνο στα χρήματα, αλλά να μαζεύουν ό,τι άλλο βρίσκουν, από δαχτυλίδια και μονόπετρα μέχρι ομολογίες της ΔΕΗ.
Προσοχή: Αύριον στην ώρα των Λατινικών οι μαθηταί θα γράψουν πρόχειρον διαγώνισμα με θέμα "ΝΤΟΥΜ ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΡΟ". Δηλαδή, "Εφ' όσον υπάρχει η σπείρα, ελπίζω".
(Εκ της Πρυτανείας)

Και τελικά, παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς των δύο αντρών, αποδείχτηκε ότι τελικά εκείνοι είχαν διαρρήξει το διαμέρισμα της Ζωής Λάσκαρη. Με άλλα λόγια η Λάσκαρη έσωσε τις γούνες της χάρη στη Ρένα Βλαχοπούλου!... Οπότε το κείμενο του Φρέντυ Γερμανού αποδείχτηκε κατά κάποιον τρόπο προφητικό. Η Απογευματινή έσπευσε να περηφανευτεί γι' αυτό: 

Το χιούμορ προηγείται
ΕΥΣΤΟΧΙΑ: Η "Απογευματινή" εδημοσίευσε προχθές (δηλαδή μια μέρα πριν από τις άλλες εφημερίδες) την πληροφορία ότι και οι δύο καλλιτεχνικές κλοπές της περασμένης εβδομάδος είχαν γίνει από την ίδια σπείρα. Και, επί πλέον, εδημοσίευσε στο ίδιο φύλλο μια αποκλειστική συνέντευξι με τον αρχηγό της σπείρας! Όλα αυτά περιελαμβάνοντο στο χρονογράφημα του συνεργάτου μας Φρέντυ Γερμανού "Βίβα Ρενάρ", που εδημοσιεύθη το Σάββατο, Όπου αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το χιούμορ προηγείται ακόμη και από την ίδια την ζωή.
Ο Φρέντυ Γερμανός πάντως ήταν εντυπωσιασμένος από το γεγονός και φρόντισε να το θυμίσει στη Ρένα και σε μια συνέντευξη που της πήρε πάλι για την Απογευματινή το 1972 (αναδημοσιεύεται στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα Πένα από βελούδο των εκδόσεων Άγκυρα) αλλά και σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, δυο χρόνια νωρίτερα, τον Νοέμβρη του 1970: "Ε, βοήθησε και ο σύζυγος που είναι δυο μέτρα άντρας. Ενώ η Σοφία Λώρεν [Σημείωση του Rena Fan: της είχαν κλέψει κοσμήματα λίγες εβδομάδες νωρίτερα] με τον Κάρλο Πόντι... [που ήταν πιο κοντός]" Και ο Αλέκος Σακελλάριος, επίσης παρών στο στούντιο, είπε: "Τι να σου κάνουνε οι πόντοι..."



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: