Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1991: Γκάλοπ

Στις 6 Φεβρουαρίου 1991 το περιοδικό Και δημοσίευσε τα αποτελέσματα ενός γκάλοπ σχετικά με τις καλύτερες και τους καλύτερους στον χώρο του ελληνικού θεάματος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ALKO για λογαριασμό του περιοδικού κατά το διάστημα 14-21 Ιανουαρίου 1991 σε δείγμα 600 κατοίκων της Αττικής--300 γυναίκες και 300 άνδρες "από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και αναλογικά από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες". Η ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει το δείγμα ήταν: "Ποιοι νομίζετε εσείς προσωπικά ότι ήταν για το 1990 οι πιο πετυχημένοι Έλληνες και Ελληνίδες α) τραγουδιστές, β) ηθοποιοί, γ) τηλεπαρουσιαστές". Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις προτιμήσεις του τότε κοινού, με όποια συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς/καμιά για τους λόγους της απήχησης των συγκεκριμένων προσώπων και πιθανώς και τη διάρκεια της απήχησής τους.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Και, 6-2-1991

Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει φυσικά η κατηγορία "Γυναίκες ηθοποιοί". Η Ρένα Βλαχοπούλου κατέκτησε την τρίτη θέση, μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, ενώ ακολουθούσαν η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Μιμή Ντενίση, η Ελένη Φιλίνη, η Λυδία Κονιόρδου, η Κατερίνα Γιουλάκη, η Μπέτυ Βαλάση και η Κάτια Δανδουλάκη. Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε και τα ονόματα που εντάσσονται στις "Άλλες". Για παράδειγμα, η Βάσια Τριφύλη που θα εκτινασσόταν στις πρώτες θέσεις δημοτικότητας τις επόμενες χρονιές, μέσα από το τηλεπαιχνίδι Ραντεβού στα τυφλά, βρίσκεται στην 24η θέση, ενώ η δεύτερη από τις τρεις Χάριτες, η Μίνα Αδαμάκη, βρίσκεται στην 28η θέση.


Το περιοδικό δημοσίευσε επίσης τις πέντε πρώτες ηθοποιούς σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Έτσι, στα άτομα 16-24 ετών πρώτες ήταν κατά σειρά οι Βουγιουκλάκη, Παναγιωτοπούλου, Καρέζη, Βλαχοπούλου, Ντενίση. Στις ηλικίες 25-34 ετών η Ρένα απουσιάζει από την πεντάδα: Καρέζη, Βουγιουκλάκη, Παναγιωτοπούλου, Κονιόρδου, Ντενίση (φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία έβλεπε τότε περισσότερο θέατρο!). Στις ηλικίες 35-44 ετών "πρώτευσαν" οι Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Παναγιωτοπούλου, Βλαχοπούλου, Φιλίνη (η τελευταία διατηρούσε, φαίνεται, ακόμα την απήχησή της στις ηλικίες που "έζησαν" περισσότερο τη δεκαετία του '80). Στα άτομα ηλικίας 45-54 ετών οι πρώτες πέντε ήταν οι Καρέζη, Βουγιοκλάκη, Βλαχοπούλου, Παναγιωτοπούλου, Γιουλάκη. Τέλος, το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό (55+ ετών) διάλεξε τις Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Βλαχοπούλου, Ντενίση και Γιουλάκη (φαίνεται ότι το Ρετιρέ που προβαλλόταν από τον Σεπτέμβρη του 1990 με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Γιουλάκη είχε μεγαλύτερη απήχηση στις μεγαλύτερες ηλικίες). 


Το περιοδικό σχολίασε τα αποτελέσματα του γκάλοπ στην κατηγορία "Γυναίκες ηθοποιοί' ως εξής:
Ένα όνομα, ένας μύθος: Αλίκη Βουγιουκλάκη! Η μεγάλη εθνική μας σταρ, που κρατά τα σκήπτρα της δημοτικότητας δεκαετίες τώρα, δείχνει να είναι ακλόνητη στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του κοινού. Κι ακόμα περισσότερο να ανανεώνει το κοινό της  από τις νεαρότερες ηλικίες που τη γνωρίζουν σχεδόν μόνο από τις παλιές της ταινίες, αφού Αλίκη έχει να παίξει σε κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά περισσότερο από δεκαέξι χρόνια! Δεύτερο, με κάποια όμως διαφορά, ένα άλλο όνομα με παράλληλη χρονικά ιστορία στον κινηματογράφο και το θέατρο: η Τζένη Καρέζη. Αλίκη και Τζένη, δύο μεγάλες ανταγωνίστριες στις προτιμήσεις του κοινού από την εποχή του καλού εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου. "Όπλο" της Αλίκης στη μάχη της δημοτικότητας η συχνή επανάληψη των νεανικών της ταινιών από κρατικά και ιδιωτικά κανάλια. Αντίθετα, η Τζένη Καρέζη, με λιγότερες επαναλήψεις των παλιών της ταινιών, ανανέωσε τη δημοτικότητά της με το σίριαλ "Μαύρη Χρυσαλλίδα". 
Τρίτη στις προτιμήσεις του κοινού η αειθαλής Ρένα Βλαχοπούλου, κι αυτή πρωταγωνίστρια στα κινηματογραφικά μιούζικαλ της δεκαετίας 1960-70, που τώρα παίζονται και ξαναπαίζονται στην TV, από τα πρώτα ονόματα ως σήμερα της θεατρικής επιθεώρησης και με αρκετές βιντεοταινίες ή τηλεοπτικές σειρές στο ενεργητικό της. Το χιούμορ και το μπρίο της Βλαχοπούλου δεν γνώρισαν τη φθορά του χρόνου. Εκτός από τις ηλικίες 16-24, όπου η Βουγιουκλάκη βρίσκεται στην πρώτη θέση και η Καρέζη στην τρίτη, στις υπόλοιπες ομάδες ηλικιών οι δύο δημοφιλείς σταρ εναλλάσσονται στην κορυφή διαδοχικά κι όπου η μία είναι πρώτη η άλλη είναι δεύτερη.
Η Άννα Παναγιωτοπούλου, χάρη στον ρόλο της κυρίως στη δημοφιλή σειρά "Οι τρεις Χάριτες", διεκδικεί την τρίτη θέση από τη Ρένα Βλαχοπούλου και είναι δεύτερη στην ηλικία 16-24 ετών και τρίτη στις ηλικίες 25-34 και 35-44. Αντίθετα η Βλαχοπούλου κρατά σταθερά την τρίτη θέση στις δύο ομάδες των μεγαλύτερων ηλικιών, αφού είναι οι ηλικίες που γνώρισαν σε "πρώτη προβολή" το ταλέντο της, είτε στο σανίδι είτε από το πλατό της Φίνος Φιλμ.
Γενικά, οι περισσότερες από τις δέκα πρώτες πιο πετυχημένες--πιο δημοφιλείς θα λέγαμε--ηθοποιούς του 1990 οφείλουν μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς τους στις εμφανίσεις τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην TV.
Και, 6-2-1991

Η Ρένα Βλαχοπούλου, όπως εμφανιζόταν εκείνη τη σεζόν
στο νούμερο "Το Μουσείο της Μαντάμ Βλαχό"
στην επιθεώρηση
Ούτε Ψηλός στον κόρφο μας
στο θέατρο Ακροπόλ.
Φωτογραφία από το περιοδικό
Και, 6-2-1991

Για την ιστορία σας παρουσιάζω και τον πίνακα κατάταξης των ανδρών ηθοποιών. Τις πέντε πρώτες θέσεις κατέκτησαν ο Γιώργος Κιμούλης (πρωτιά που χρωστούσε σε γυναίκες νεαρών ηλικιών--με όποιους συνειρμούς δημιουργούν οι πρόσφατες καταγγελίες σε βάρος του από τη Ζέτα Δούκα και άλλες ηθοποιούς που συνεργάστηκαν μαζί του...), ο Κώστας Βουτσάς, ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Ο Λάκης Λαζόπουλος, που θα κυριαρχούσε στο τηλεοπτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια με τους Δέκα μικρούς Μήτσους, βρίσκεται εδώ στην 9η θέση μετά τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Στάθη Ψάλτη και Δημήτρη Μυράτ, ενώ τη δωδεκάδα συμπληρώνουν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Θανάσης Βέγγος και Νικήτας Τσακίρογλου. Και εδώ έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τα ονόματα που εντάσσονται στην κατηγορία "Άλλοι" (με πρώτο τον Δημήτρη Χορν...).


Και, για την ιστορία, αναφέρω τις πρώτες και τους πρώτους από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι δέκα δημοφιλέστερες τραγουδίστριες ήταν κατά σειρά οι Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Άννα Βίσση, Γλυκερία, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Άντζελα Δημητρίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Αρβανίτη και Κωνσταντίνα. Οι δέκα δημοφιλέστεροι τραγουδιστές ήταν οι Γιώργος Νταλάρας, Λευτέρης Πανταζής, Γιάννης Πάριος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Χρήστος Δάντης, Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου (που είχε πεθάνει τον Μάιο του '90), Νίκος Καρβέλας και Δημήτρης Μητροπάνος.

Στις κατηγορίες των τηλεπαρουσιαστριών/-στών εντάχθηκαν άτομα από τις ειδήσεις, τα τηλεπαιχνίδια, τις εκπομπές λόγου και τα τηλεοπτικά μαγκαζίνο. Οι δέκα πρώτες τηλεπαρουσιάστριες ήταν οι Λιάνα Κανέλλη, Νανά Δούκα, Τζέλα Παυλάκου, Βίκυ Παλαιολόγου, Ειρήνη Νικολοπούλου, Κέλλυ Σακάκου, Ρούλα Κορομηλά, Μ. Παπαδοπούλου, Εύη Δεμίρη και Μάρω Λεονάρδου, ενώ οι δέκα πρώτοι τηλεπαρουσιαστές ήταν οι Τέρενς Κουίκ, Νίκος Χατζηνικολάου, Γιώργος Πολυχρονίου, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Χούντας, Κώστας Τσιβιλίκας, Παντελής Καψής, Όμηρος Αθηναίος και Κώστας Σερέζης.


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: