Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1991: Τιμητική εκδήλωση

Στις 4 Φεβρουαρίου 1991 η Ρένα Βλαχοπούλου τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο τραγούδι, το θέατρο και τον κινηματογράφο, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η λέσχη Λάιονς Αθηνών-Μετροπόλιταν. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος φορέας τιμούσε τη μεγάλη πρωταγωνίστρια, ήταν μάλλον η πρώτη φορά που μίλησαν για εκείνη τόσες/-οι συνάδελφοι και συνεργάτιδες/-τες, με αποτέλεσμα να είναι φανερά συγκινημένη (ίσως η μόνη φορά που καταγράφηκε στην κάμερα τόσο έντονη η συγκίνηση στο πρόσωπό της, εκτός φυσικά από τις λιγοστές δραματικές σκηνές των ταινιών της).


Έτσι, στο κέντρο Νέα Δειλινά η Ρένα Βλαχοπούλου, ντυμένη με μια ωραία τουαλέτα και περιστοιχισμένη από αγαπημένα πρόσωπα, άκουσε να μιλούν για την προσφορά της στον χώρο του θεάματος. Έπειτα από τις εισαγωγικές ομιλίες των εκπροσώπων της λέσχης, τον λόγο πήρε ο Αλέκος Σακελλάριος. Μίλησε για το ξεκίνημα της Ρένας ως ρομαντζιέρας και για το "Άλα, πασά μου" που την καθιέρωσε ως πρωταγωνίστρια (παραδόξως απέδωσε το τραγούδι μόνο στον Γιώργο Γιαννακόπουλο και όχι στον Μίμη Τραϊφόρο (που θα έπαιρνε τον λόγο αμέσως μετά), και έπειτα αναφέρθηκε στις ταινίες που γύρισε μαζί με τη Ρένα. Και τόνισε: "Η Ρένα κέρδισε τον κόσμο, μόνη της, με το σπαθί της!"

Αλέκος Σακελλάριος

Στη συνέχεια, όσο μιλούσε ο Μίμης Τραϊφόρος (που ήταν εμφανώς συγκινημένος και τρακαρισμένος όσο διάβαζε από το χαρτί τον λόγο του), το κοινό έκανε τόσο θόρυβο, τόσο τρώγοντας όσο και μιλώντας, ώστε η Ρένα δεν άντεξε και από το τραπέζι της, γυρίζοντας προς τα πίσω, φώναξε: "Ησυχία! Μην τρώτε, τρώτε τον άμπακο. Σταματήστε πια!" (και παρόλο που ήταν μάλλον εκνευρισμένη, το γέλιο προκάλεσε και όχι την ησυχία...).

Μίμης Τραϊφόρος

Στη συνέχεια ανέβηκαν στην πίστα μαζί ο Γιάννης Δαλιανίδης και η Μάρω Κοντού. Ο Δαλιανίδης αναφέρθηκε στη Ρένα ως ένα από τα λαμπερότερα αστέρια με τα οποία συνεργάστηκε και διηγήθηκε για άλλη μια φορά το γνωστό περιστατικό στο γύρισμα του Κορίτσια για φίλημα, στην πισίνα στη Ρόδο, όπου η Ρένα, βλέποντας τις Χλόη Λιάσκου, Μάρθα Καραγιάννη και Ζωή Λάκαρη ("Το ωραιότερο σώμα στο ελληνικό σινεμά--μετά τη Μάρω!" τόνισε ο Δαλιανίδης και όλες/-οι χειροκρότησαν) είπε, "Με αυτές τις παλιόγριες θα παίξω, Γιάννη;" και το συνεργείο της Φίνος Φιλμ τη χειροκρότησε για το χιούμορ και την αυτοπεποίθησή της. 

Γιάννης Δαλιανίδης

Η Μάρω Κοντού δήλωσε πως δεν θέλει να μιλήσει για την καλλιτέχνιδα Ρένα, αφού έχουν ήδη μιλήσει οι προηγούμενες/-οι, αλλά για τη Ρένα "σαν γυναίκα, σαν φίλη, σαν αδελφή μου. Κανείς σας δεν ξέρει την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, τη λεβεντιά που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια όλους μας. Κανείς δεν ξέρει τις χειρονομίες που κάνει, όλες κρυφές, να βοηθάει τον συνάνθρωπο!" Και κλείνοντας της ευχήθηκε "υγεία και προσφορά, έτσι όπως μόνο εσύ ξέρεις να κάνεις, χωρίς εφέ, χωρίς επίδειξη! Να ζήσεις!"

Μάρω Κοντού

Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης τόνισε τη μοναδικότητα στην έκφραση της τραγουδίστριας Ρένας: "Παίρνει ένα μικρό τραγουδάκι και το κάνει μια σπουδαία ερμηνεία!" αλλά και την ικανότητά της να ηχογραφεί τα τραγούδια "μία κι έξω". "Και με τον αυτοσχεδιασμό που τη διακρίνει δημιουργεί πραγματικά ένα μικρό αριστούργημα!"

Από το περιοδικό 7 Μέρες TV


Γιώργος Θεοδοσιάδης

Τον λόγο πήρε και ο σύζυγος της Ρένας, ο Γιώργος Λαφαζάνης που δήλωσε: "Τόσοι άνθρωποι ήταν ερωτευμένοι με τη γυναίκα μου, εγώ την... πάτησα! Είμαστε 25 χρόνια μαζί ευτυχισμένα!" Τέλος ο Άλκης Στέας, αφού μίλησε για τη γνωριμία του με τη Ρένα, την κάλεσε στην πίστα. 

Άλκης Στέας

Εμφανώς συγκινημένη η Ρένα δέχτηκε τα λουλούδια και την τιμητική πλακέτα από το προεδρείο του συλλόγου, το ευχαρίστησε και είπε: "Αλλά δεν ξέρω, ρε παιδιά, γιατί γίνονται όλα αυτά!" Ακούστηκαν κάποιες φωνές "Σ' αγαπάμε!" κι εκείνη απάντησε: "Ναι, μάτια μου, το ξέρω. Γιατί κι εγώ αγαπώ τον κόσμο, και τον αγάπησα... Δεν ξέρω... Δεν ξέρω τι να πω απόψε" συμπλήρωσε με γνήσια συγκίνηση. Είπε πως είναι ένα περίεργο πλάσμα: απόψε μίλησε για εκείνη τόσο ωραίος κόσμος, άστραψαν τόσα φλας και το πρωί τσακώνεται με τις γειτόνισσες που πετάνε από δίπλα τα σκουπίδια κι εκείνη τα σκουπίζει... Και καθώς συγκινήθηκε πάλι, ανέτρεψε το κλίμα με ένα κωμικό σχόλιο: "Να κοίταξε τώρα τι θα γίνει, θα φύγει η πούδρα..." Της έδωσαν ένα μαντιλάκι και, καθώς σκούπιζε τα μάτια της, είπε "Όχι δεν έχω βλεφαρίδα, προσέχω..." Ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κόσμο και ευχήθηκε υγεία σε όλες/όλους και συμπλήρωσε (κι είχε ίσως σημασία που το είπε στο συγκεκριμένο κοινό): "Άμα βρίσκετε φτωχό, βοηθήστε τον, δεν θα χάσουμε τίποτα..." και χειροκροτήθηκε ξανά. Τόνισε επίσης πόσο χαρούμενη είναι που βραβεύεται ως εκπρόσωπος του επιθεωρησιακού θεάτρου, γιατί οι διάφοροι φορείς το έχουν παραμελήσει, ενώ οι κωμικές/-οί ηθοποιοί είναι οι ωραιότεροι δραματικοί ηθοποιοί...

Η Ρένα συγκινημένη όσο ποτέ άλλοτε...

Και στη συνέχεια, καθώς ήθελε να έχει όλο τον χώρο δικό της για το τραγούδι της, ρώτησε "θα συνεχίσουμε με αυτό το τραπέζι;" (που ήταν μπροστά στο μικρόφωνο όπου ήταν ακουμπισμένα από την αρχή της εκδήλωσης τα λουλούδια και η πλακέτα). Δυο σερβιτόροι αμέσως ανέλαβαν να το απομακρύνουν κι εκείνη είπε κωμικά: "Πώς τα τακτοποιώ όλα η ρουφιάνα..." Θέλησε όμως το κοινό να κάνει και ησυχία για να τραγουδήσει, οπότε είπε: "Αν έχετε την καλοσύνη... Επειδή βλέπω τα πιάτα... Αφήστε τα πιάτα, κάντε και λίγη δίαιτα... Αύριο θα φάμε πάλι..."

Η Ρένα τραγουδά το "Ομόνοια Πλας"
Πίσω της διακρίνεται ο Γιώργος Θεοδοσιάδης
στα πλήκτρα.

Η Ρένα τραγούδησε, ζωντανά, το "Ομόνοια Πλας" με τη συνοδεία του Γιώργου Θεοδοσιάδη στα πλήκτρα και λίγων μουσικών ακόμα--που όσο τραγουδούσε, κατά την προσφιλή της συνήθεια, τους έκανε νόημα να παίζουν πιο ήρεμα και σε κάποια σημεία να σταματήσουν, όταν έπρεπε να τονίσει κάποιο στίχο... Μετά, τραγούδησε κάποιο τραγούδι του Γιώργου Θεοδοσιάδη--δεν είναι ξεκάθαρο αν τραγούδησε το "Τι θα μείνει" ή την "Αρτίστα" ή και τα δύο... 

Ο Μάκης Δελαπόρτας, η Γιοβάννα και ο Γιώργος Λαφαζάνης
Φωτογραφία:
Ελεύθερος Τύπος, 6-2-1991

Στη συνέχεια τραγούδησαν για τη Ρένα ο Γιάννης Βογιατζής (ο οποίος της έδωσε το μικρόφωνο για να τον συνοδέψει σε κάποιο ρεφρέν) αλλά και η Γιοβάννα (που εκείνο τον καιρό δεν τραγουδούσε πολύ συχνά, αφού έδινε προτεραιότητα στη συγγραφική της ιδιότητα). 

Τίνα και Αλέκος Σακελλάριος
Απογευματινή, 7-2-1991

Παρούσες/παρόντες ήταν επίσης η Τίνα Σακελλάριου, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος και ο Μάκης Δελαπόρτας, που εμφανίζονταν μαζί με τη Ρένα εκείνη τη σεζόν στο Ακροπόλ, ο επιχειρηματίας του Ακροπόλ Θάνος Μαρτίνος με τη σύζυγό του Μπέμπα Ματσούκα, η ηθοποιός Γιούλη Σταμουλάκη, ο τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και φυσικά το ΔΣ και τα μέλη της λέσχης Λάιονς.

Θάνος Μαρτίνος, Μπέμπα Ματσούκα, Γιούλη Σταμουλάκη
Φωτογραφία:
Ελεύθερος Τύπος, 6-2-1991


Ο Γιάννης Βογιατζής τραγουδά με τη Ρένα Βλαχοπούλου
Πηγή:
Τύπος της Κυριακής, 10-2-1991

Η βραδιά έκλεισε με τραγούδι, πολλά γέλια, συγκίνηση και πολλά χειροκροτήματα. Την εκδήλωση κάλυψαν εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια (ανάμεσά τους η ΕΡΤ και το κανάλι TeleCity, τα ρεπορτάζ των οποίων ήταν η βασική πηγή για το σημερινό "Σαν σήμερα")... 


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: