Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα το 1945: Για την επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας

Στις 4 Ιουλίου 1945 η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανίστηκε σε μια πρωινή παράσταση που διοργανώθηκε επ' ευκαιρία του εορτασμού της 169ης επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας στον κινηματογράφο Ορφέας. Εκτός από τη Ρένα εμφανίστηκαν η Μαρία Καλογεροπούλου (μετέπειτα Κάλλας--πρόκειται μάλλον για τη δεύτερη εμφάνιση της Ρένας και της Κάλλας στην ίδια σκηνή, μετά την παράσταση υπέρ των απόρων καλλιτεχνών τον Μάιο του 1944) και ο τενόρος Αντώνιος Δελένδας της Λυρικής Σκηνής, η Άννα Καλουτά, το χορευτικό ζευγάρι Γιάννης Φλερύ-Λίντα Άλμα, η Έλλη Ζουρούδη και η ορχήστρα του Γιάννη Σπάρτακου.


Δεν έχω εντοπίσει ως τώρα περισσότερες πληροφορίες για την πρωινή αυτή παράσταση, ώστε να ξέρω αν επρόκειτο για εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία ή (πιο πιθανό) κάποιος οργανισμός σαν το Καλλιτεχνικό Γραφείο Αθηνών, που είχε φέρει έναν μήνα νωρίτερα στην Ελλάδα και την ορχήστρα της αμερικανικής αεροπορίας The Air Transport Command Band υπό τη διεύθυνση του Jack Platt, με την οποία συνέπραξαν εκτάκτως Βλαχοπούλου-Φλερύ-Άλμα. Μετά τις επιδόσεις της στην τζαζ στη διάρκεια της Κατοχής η Ρένα φλέρταρε όλο και περισσότερο με... φορείς της αμερικανικής ζωής. Ενδεχομένως να είχαν αρχίσει να κάνουν όνειρα με τον Σπάρτακο για μια περιοδεία στις αμερικανικές πολιτείες, κάτι που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δυόμισι χρόνια αργότερα--οι δυο τους γιόρτασαν την επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας τέσσερις φορές επί αμερικανικού εδάφους...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: