Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα το 1991: Φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν

Στις 2 Ιουλίου 1991 διαβάζουμε στον Οικογενειακό Θησαυρό:

ΦΥΤΡΩΝΕΙ "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗ ΣΠΕΡΝΟΥΝ"

Η ανεξάντλητη Ρένα ξανά στη μικρή οθόνη. Μετά το "Μάμα Μία" την μεγάλη μας ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου έχουμε την ευκαιρία να την δούμε κι απ' το δεύτερο κρατικό κανάλι στη νέα σειρά "Σας έπιασα στα πράσα". 

Σ' αυτή τη σειρά η Ρένα φυτρώνει... εκεί που δεν τη σπέρνουν. Θέλει να τα μαθαίνει όλα, δημιουργεί μπελάδες, είναι περίεργη, ανακατωσούρα και κουτσομπόλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών το άφθονο γέλιο που μόνο η Ρένα ξέρει να χαρίζει. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Σιμονετάτου και το σενάριο του Χάρη Ρώμα, ενώ τον πρώτο ανδρικό ρόλο ερμηνεύει ο Κώστας Παλιός.

Οικογενειακός Θησαυρός, 2-7-1991

Η φωτογραφία που "συνόδευε" το δημοσίευμα του Οικογενειακού Θησαυρού
ήταν από το σίριαλ του ΑΝΤ1 Μάμα Μία


Οι πληροφορίες που δίνει το παραπάνω δημοσίευμα προέρχονται από το Δελτίο Τύπου που έστειλε η τότε ΕΤ2 σε εφημερίδες και περιοδικά για να διαφημίσει τη... "νέα σειρά-κελεπούρι" που άρχισε να προβάλλεται τον Ιούνιο του1991. Αυτό φυσικά που αποσιωπήθηκε είναι ότι δεν επρόκειτο για καινούρια τηλεοπτική σειρά, αλλά για παλιότερη βιντεοταινία που μάλιστα είχε ήδη προβληθεί ως σίριαλ την άνοιξη του 1990 από τον νεοσύστατο τότε ΑΝΤ1 με τον τίτλο Η κυρία του πάνω ορόφου. Ο ΑΝΤ1 είχε επίσης πολυδιαφημίσει τη "νέα σειρά" που μάλιστα "τόλμησε" να τη ρίξει σε μάχη με το "βαρύ πυροβολικό" του Mega Channel, την κωμική σειρά Οι Τρεις Χάριτες που έφεραν μια νέα πνοή στον κόσμο των ελληνικών σίριαλ. Φυσικά η "σειρά" του Σιμονετάτου ηττήθηκε κατά κράτος, θα έλεγα ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αφού οι θεατές επέλεξαν τις Χάριτες και κριτικοί δεν την είδαν ή... έκαναν πως δεν την είδαν (εξαίρεση το περιοδικό ΚΑΙ που είχε την καλοσύνη να γράψει ότι η Ρένα θα μπορούσε να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση ως πρώτη διδάξασα την κωμωδία, κάτι που θα δέχονταν και οι τριες--Άννα, Μίνα, Νένα).

Σοφία Φιλιππίδου, Ρένα Βλαχοπούλου και Κώστας Παλιός 
στη βιντεοταινία/σειρά
Σας έπιασα στα πράσα


Η ΕΤ2 έριξε την "παλιά νέα σειρά" της Ρένας σχεδόν απέναντι από την όντως νέα σειρά της, το Μάμα Μία. Το κωμικό σίριαλ του ΑΝΤ1 άρχιζε κάθε Σάββατο στις 20.00 και το Σας έπιασα τα πράσα στις 20.45. Και τα δυο σίριαλ έφεραν την υπογραφή του Χάρη Ρώμα στο σενάριο, οποίος πρόσφατα, προς τιμήν του, δήλωσε ότι τα πρώτα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης βρίσκονταν πολύ κοντά στην ατμόσφαιρα της βιντεοκασέτας, συγκρινόμενο όμως με το Σας έπιασα τα πράσα το Μάμα Μία φάνταζε... αριστούργημα (και ας είχε μπει στην περίοδο της οριστικής του παρακμής--η όποια φρεσκάδα των πρώτων επεισοδίων είχε χαθεί και η σειρά θα ολοκληρωνόταν έναν μήνα μετά). Και μπορεί η ΕΤ2 να διαφήμιζε τη "νέα σειρά" σαν να επρόκειτο τουλάχιστον για εκπομπή της Lucille Ball (όπως έναν μήνα νωρίτερα η ΕΤ1 διαφήμιζε τη βιντεοταινία της Ρένας Η βασίλισσα της ρέγκας σαν να διαφήμιζε τη... Χαρτοπαίχτρα--μέχρις εκεί έφταναν δυστυχώς τα οικονομικά της κρατικής μας τηλεόρασης τότε, θα περνούσαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να προβάλει ξανά ταινία της Φίνος Φιλμ), οι απαιτήσεις όμως, τουλάχιστον των κριτικών, από έναν κρατικό τηλεοπτικό σταθμό είναι διαφορετικές. Οπότε δύο από τους τότε τηλεκριτικούς, η Στέλλα Βλαχογιάννη και ο Γιώργος Κάρτερ, αποφάσισαν να τα πουν "έξω από τα δόντια".

Σειρά ή τεμαχισμένη βιντεοταινία;

Άλλη νέα σειρά αυτή τώρα. "Σας έπιασα στα πράσα". Τόσο νέα που πρωταγωνιστεί και ο μακαρίτης Κώστας Καραγιώργης [Σημείωση του Rena Fan: είχε πεθάνει το 1989...]. Αφήνω που μάλλον πρόκειται για... τεμαχισμένη βιντεοταινία. Τα πάντα γύρω από το σεξ στις πολυκατοικίες και τη λαϊκή της γειτονιάς. Που θα πει "νευρικοί" παντρεμένοι μιας κάποιας ηλικίας που ξεμυαλίζονται από νεαρές δασκάλες μεν, ντυμένες σαν πόρνες δε, οι οποίοι παντρεμένοι πάντως λατρεύουν τη γυναίκα τους (το μήνυμα, αγία ελληνική οικογένεια) και θα επιστρέψουν σ' αυτή. Κράχτης η κυρία Ρένα Βλαχοπούλου που είναι απολαυστική και μέσα στη μεγαλύτερη αθλιότητα. Η κρατική τηλεόραση (ΕΤ-2, εν προκειμένω) τι ρόλο θέλει τελικά να παίξει;

Στέλλα Βλαχογιάννη
7 Μέρες TV

Για το εξώφυλλο και την αφίσα της βιντεοταινίας
χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία της Ρένας
τραβηγμένη λίγο πριν το 1980
την οποία χρησιμοποίησε και για αυτόγραφα
μέχρι το τέλος της καριέρας της
(με εξαίρεση τη σεζόν 1988-89)
Φωτογραφία από το www.retrodb.gr


Πιο αυστηρός, και με τη "σειρά" και με τη Ρένα, ο Γιώργος Κάρτερ:

Προφυλαχτείτε από τα φτηνά θεάματα της τηλεόρασης

Τι είναι πάλι αυτό το τερατούργημα. Όχι στα χρόνια του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, στην εποχή του Μαδρά μας γύρισε το νέο σίριαλ της ΕΤ-2 "Σας έπιασα στα πράσα" (Σάββατο). Και είναι κρίμα για τη Ρένα Βλαχοπούλου, αυτή την έξοχη θεατρίνα, που έχει γράψει ιστορία στην ελληνική κωμωδία, να θέλει τώρα να συμμετέχει σε τέτοια κατασκευάσματα, επαναλαμβάνοντας, χωρίς πια την κομψότητα και τη φρεσκάδα τους, τα καμώματά της, τους αυτοσχεδιασμούς της και τα κλισέ της.

Να, το κακό που κάνουν οι βιντεοταινίες. Έδωσαν την ευκαιρία στο δαιμόνιο της φυλής για το εύκολο κέρδος, οι "ατσίδες" εκμεταλλεύονται (ως πότε) τη δυνατότητα παραγωγής φτηνού θεάματος και αυτό το θέαμα διαμορφώνει αργά ή γρήγορα το ήθος μας, την αισθητική μας, το γούστο μας. Το αποτέλεσμα πέρασε και στο κρατικό εκράν με το δείγμα της γραφής του Τάκη Σιμονετάτου ως σκηνοθέτη και του Χάρη Ρώμα ως σεναριογράφου. Είναι πιστεύω το χειρότερο σίριαλ σε τεχνική και υπόθεση που είδαμε ποτέ στην Ε.Τ. Προφυλαχθείτε...

Εικόνες, 3-7-1991

Χάρης Ρώμας και Ρένα Βλαχοπούλου λίγο πριν πάνε
στο... Δελφινάριο για την audition του πρώτου...
Φωτογραφία από το www.retrodb.gr


Δεν ξέρω αν ήταν το χειρότερο σε υπόθεση, ήταν σίγουρα το χειρότερο από τεχνικής άποψης. Το Σας έπιασα στα πράσα γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1986 και αποτέλεσε την πρώτη από τις εννιά βιντεοταινίες της Ρένας (και την πρώτη από τις τρεις που γύρισε με τον Τάκη Σιμονετάτο και τη Festival Film). Κακοφωτισμένα γυρίσματα σε σαλόνια με κατεβασμένα τα στόρια για να μην μπαίνει το φως ή σε άθλια, σχεδόν ημιδιαφανή, σκηνικά (μέχρι και σε ένα αληθινό μανάβικο, όπου η Ρένα εμφανίζεται να βγαίνει με μια χαρτοσακούλα από μια... αποθηκούλα--ή μπορεί και τουαλέτα!--για να πιάσει στα πράσα τον μανάβη με μια γειτόνισσά της, άγνωστο όμως τι έκανε εκεί μέσα, αφού προφανέστατα δεν υπήρχαν εκεί ζαρζαβατικά!) και ήχος σαν να ξέχασαν να ανοίξουν τα μικρόφωνα στη διάρκεια της λήψης (πολλές σκηνές δε είναι γυρισμένες στην είσοδο και τους διαδρόμους μιας πολυκατοικίας όπου ο ρεαλιστικός... αντίλαλος μόνο σε ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να είναι ανεκτός!...).

Ρένα Βλαχοπούλου και Νατάσα Μανίσαλη
(και τα χέρια της Νεφέλης Ορφανού και της Δήμητρας Σερεμέτη!...)


Βέβαια, τι Rena Fan θα ήμουν αν δεν έβρισκα κάποια πράγματα να μου αρέσουν... Κάποιες ατάκες της Ρένας σερβιρισμένες με το δικό της απολαυστικό στιλ, τη συνύπαρξή της με τη Σοφία Φιλιππίδου και τη Νατάσα Μανίσαλη (αμφότερες φίλες του Χάρη Ρώμα) αλλά και με τις Δήμητρα Σερεμέτη και Νεφέλη Ορφανού (αμφότερες αρκετά πριν τις υστερίες του Ρετιρέ...), τη σκηνή της συνέλευσης της πολυκατοικίας (πολύ καλύτερη από τις αντίστοιχες του Ρετιρέ) την πρώτη... εμφάνιση του Μάο, του αγαπημένο πεκινουά της Ρένας, και την καταγραφή της φωνής της σε δυο τραγούδια του Νίκου Δανίκα, το λαϊκό "Δεν τη χαλάω εγώ τη ζαχαρένια μου" και το κεφάτο επιθεωρησιακό "Είσαι ο καλύτερος". Το δεύτερο έχει "ιστορική" (για τα μέτρα του ελαφρού μουσικού θεάτρου προφανώς) σημασία: το τραγουδάει η Ρένα, μαζί με τον Χάρη Ρώμα, στη σκηνή του Δελφινάριου, μέρα μεσημέρι μεν (υποτίθεται πως πρόκειται για μια ακρόαση νέων ταλέντων...) αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω σε μια σκηνή που δόξασε τρία καλοκαίρια με την παρουσία της και το ταλέντο της...

Ρένα Βλαχοπούλου και Νεφέλη Ορφανού
στο θυρωρείο της πολυκατοικίας...


Το Σας έπιασα στα πράσα πρωτοκυκλοφόρησε ως... δικάσετο το φθινόπωρο του 1986 στα βίντεο κλαμπ όλης της χώρας--οι ελληνικές εταιρίες βιντεοπαραγωγής είχαν ζηλέψει τη μεγάλη επιτυχία που γνώριζαν οι μίνι αμερικανικές σειρές της εποχής που κυκλοφορούσαν συνήθως ως τρικάσετα (Η κόρη του Μιστράλ, Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού κτλ., αλλά άλλα τα μάτια του λαγού...)--, ενώ ως σίριαλ επαναλήφθηκε άλλη μια φορά από την... αδιόρθωτη ΕΡΤ τον Ιανουάριο του 1993. Νομίζω πως τότε πια πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Συνέχισε βέβαια την πορεία του, επίσημα ή ανεπίσημα, σε μικρά κανάλια της περιφέρειας, σε ένα από τα οποία μάλιστα προβλήθηκε ως μίνι σειρά και η δεύτερη βιντεοταινία του τρίο Βλαχοπούλου-Ρώμας-Σιμονετάτος Η πολυτεχνίτισσα (που η διάρκειά της θα δικαιολογούσε επίσης την κυκλοφορία της σε δύο κασέτες, αλλά κάπου μάλλον υπήρξε ένα μέτρο...), η οποία απέκτησε τον τίτλο Διαλυμένη οικογένεια... Και φυσικά τόσο η Πολυτεχνίτισσα όσο και η τρίτη κατάθεση του τρίο, το Η Μάτα Χάρι ξαναχτυπά (η χειρότερη βιντεοταινία της Ρένας ever!...) προβλήθηκαν από την ΕΡΤ τουλάχιστον από δύο φορές η κάθε μια...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: