Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα το 1940: Πρώτη εμφάνιση

Στις 18 Ιουλίου 1940 η Ρένα Βλαχοπούλου πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνισή της στην Αθήνα. Ήταν Πέμπτη και αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν την παρακάτω διαφήμιση του κοσμικού κέντρου Argentina στο Καλαμάκι, στην οποία διαβάζουμε ότι η "Ελληνίς ντιζέζ" θα εμφανιστεί για πρώτη φορά προ του αθηναϊκού κοινού...



Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε ξεκινήσει ανεπίσημα την καριέρα της νωρίτερα στην Κέρκυρα. Δεν έχει γίνει γνωστό το πότε ακριβώς ούτε φυσικά σε ποια ηλικία! Σε κάποιες συνεντεύξεις της έχει πει ότι τραγουδούσε σαν παιδί θαύμα πάνω στο τραπέζι ενός καφενείου στην Κέρκυρα και έπαιρνε ως αμοιβή πέντε δραχμές τη βδομάδα, σε κάποιες άλλες πηγές εντοπίζουμε το όνομα "Ειρήνη Βλαχοπούλου" σε εκδηλώσεις του Ωδείου του Δραματικού Συλλόγου της Κέρκυρας, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο φωτογραφίες από τις εμφανίσεις της (ως έφηβης ή λίγο μεγαλύτερης...) στα καφενεία του Λιστόν. 

Η Ρένα Βλαχοπούλου τραγουδά κάπου στην Κέρκυρα...
Φωτογραφία από αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου
της εκπομπής του Star
Αλήθειες με τη Ζήνα.
Η φωτογραφία μάλλον προέρχεται από το αρχείο
του Σπύρου Βλαχόπουλου, αδελφού της Ρένας.

Τώρα, το πώς ακριβώς βρέθηκε στην Αθήνα είναι και αυτό θολό. Αλλού αναφέρεται ότι ήρθε στην πρωτεύουσα ήδη παντρεμένη με τον ποδοσφαιριστή Κώστα Βασιλείου, αλλού αναφέρεται ότι τον παντρεύτηκε εδώ. Στις πιο πολλές πηγές αναφέρεται ότι ντεμπουτάρησε στο βαριετέ Όασις του Ζαππείου. Ωστόσο, όπως μαρτυρούν οι διαφημίσεις του αθηναϊκού Τύπου, στην Όαση βρέθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 1940.

Η Ρένα Βλαχοπούλου τραγουδά κάπου στην Κέρκυρα...
Φωτογραφία από αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου
της εκπομπής του Star 
Αλήθειες με τη Ζήνα.
Η φωτογραφία μάλλον προέρχεται από το αρχείο
του Σπύρου Βλαχόπουλου, αδελφού της Ρένας


Μακάρι να γνωρίζαμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εμφάνιση στην Argentina. Πόσα και ποια τραγούδια να ερμήνευε άραγε; Σίγουρα όμως έκανε αίσθηση η φωνή της αφού λίγες μέρες μετά από αυτή την εμφάνιση (ή ενδεχομένως και λίγο πριν), και σίγουρα πριν βρεθεί στην Όαση, ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο...

Βραδυνή, 1-8-1940



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: