Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα το 1958: Στο Κάιρο για μια βραδιά...

Στις 12 Ιουλίου 1958 η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανίστηκε για ένα και μόνο βράδυ στο Κάιρο, στη χοροεσπερίδα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου της πόλης. Υποθέτω ότι για να μετακινηθεί από την Αθήνα για μία μόνο εμφάνιση, η αμοιβή που δόθηκε στη Ρένα θα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική (ελπίζω να μην "έβαλε μέσα" τον Όμιλο!)... Η Ρένα τραγούδησε στο κέντρο Auberge des Pyramides, στο οποίο είχε πραγματικά θριαμβεύσει με τον Γιάννη Σπάρτακο τη σεζόν 1946-47 (ενώ βρέθηκε ξανά στο Κάιρο και τη σεζόν 1953-54 στο πλαίσιο της περιοδείας της με έναν μεγάλο μουσικό θίασο, όπως έχουμε ήδη δει...).

Η εφημερίδα Ταχυδρόμος-Ομόνοια της Αλεξάνδρειας διαφήμιζε την εμφάνισή της ολόκληρη την εβδομάδα πριν τον χορό.

"Ένδυμα κατά βούλησιν": βολικό!... 

Δεν μπόρεσα, μέχρι στιγμής, να εντοπίσω κάποια καϊρινή εφημερίδα της περιόδου εκείνης, οπότε θα αρκεστούμε στο ρεπορτάζ της καϊρινής στήλης του Ταχυδρόμου.

Όπως ανεμένετο, η επιτυχία του μεγάλου ετησίου χορού του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου υπήρξεν εξαιρετική. Συνεκέντρωσε, παρ' όλο ότι ο Ιούλιος θεωρείται ακατάλληλος διά τους Σωματειακούς χορούς, πολυάριθμο και εκλεκτό κοινό της Ελληνικής παροικίας. Οφείλεται η επιτυχία του σε πολλούς παράγοντας και ιδιαίτερα στο άξιο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΝΟΚ, το οποίον εν τη επιθυμία του να τονώση αφ' ενός τα οικονομικά του Ομίλου και να χαρίση στην παροικία μια αξέχαστη βραδυά, ειργάσθη με πολύ ζήλο και χωρίς να σκεφθή τα έξοδα, προχώρησε σε πρωτοβουλίες. Το εκλεκτό κέντρο της πόλεώς μας AUBERGE DES PYRAMIDES, πρόθυμο σαν πάντοτε, διέθεσε τους δροσερούς του κήπους, όπου το περασμένο Σάββατο εδόθη ο χορός του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου. Η ευχάριστη ορχήστρα του κέντρου GAYO BACHERANO, με τραγουδιστάς τους Ντίνο, Ρέντζο και Κιγκ Κούκι, σκόρπισε την ευθυμία. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σαν πάντοτε εκλεκτό. Ιδιαίτερα το Ισπανικό μπαλλέτο PACITA TOMAS, διάσημο σ' όλον τον κόσμο, παρουσίασε ένα υπέροχο θέαμα τραγουδιού και χορού διαρκείας πλέον της ημισείας ώρας που το διέκρινε η πρωτοτυπία, η ωραιότητα και μια υπέροχη αρμονία που χειροκροτήθηκε με πολύν ενθουσιασμό. Ανατολίτικοι χοροί κι ακροβασίες συνεπλήρωναν το πρόγραμμα. Η υπηρεσία και το κυλικείον της Ωμπέρζ περιποιητικό και διαλεγμένο.

Η έκπληξις της βραδυάς, που οφείλεται στην πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν η διάσημη κι αγαπητή τραγουδίστρια της Αθήνας Ρένα Βλαχοπούλου και ήλθε ειδικώς και μόνον διά τον χορόν του ΕΝΟΚ. Η πιο γλυκειά μας τραγουδίστρια, που το κοινόν μας εχειροκρότησε και στο παρελθόν, πάντοτε υπέροχη στο τραγούδι της, τραγούδησε όλες τις τελευταίες αθηναϊκές επιτυχίες. Το ακροατήριο την χειροκρότησε παρατεταμένα και πλειστάκις την εκάλεσε στο βήμα για να τραγουδήση έτσι όπως ξέρει να τραγουδά και να χρωματίζη η Ρένα Βλαχοπούλου το "Ομόνοια Πλας", το "Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη" κι άλλα ωραιότατα τραγούδια του Ελληνικού ρεπερτορίου. Πλουσιώτατο κάνιστρο ανθέων της προσεφέρθη επί τη ευκαιρία της εμφανίσεώς της.

Το Συμβούλιο (...) ήταν σύσσωμο παρόν στην χορεσπερίδα, η οποία εστέφθη υπό επιτυχίας, χάρις εις τους κόπους και τας προσπαθείας των. Τόμπολα, κυκλοφορήσασα, ηγοράσθη και εκερδήθησαν υπό των τυχερών της βραδυάς πλούσια και αξίας δώρα.

Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου, ιδρυθείς το 1930, μέλος της Αιγυπτιακής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας με σεβαστό αριθμόν μελών, με πολλάς νίκας εις τους Παναιγυπτίους και Πανελληνίους αγώνας, με άξια και καλά κωπηλατικά στελέχη, που τιμούν τα Ελληνικά χρώματα στους ναυτικούς αγώνας, με τον χορόν του βρήκεν εις την υποστήριξι και την προσέλευσι της παροικίας μίαν επίσημον αναγνώρισιν των προσπαθειών και του ωραίου του αθλητικού έργου.

Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 14-7-1958

Τελικά, αν μου δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψω πίσω στον χρόνο για να δω τη Ρένα Βλαχοπούλου σε μια ζωντανή της τραγουδιστική εμφάνιση, δεν ξέρω ποια πόλη θα επέλεγα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Λευκωσία, Νέα Υόρκη ή κάποια άλλη πόλη κάποιας αμερικανικής πολιτείας;...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: