Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα το 1966: Είκοσι θέατρα το καλοκαίρι

Στις 16 Μαΐου 1966 η στήλη "Θεατρικό σημειωματάριο" του Φάνη Κλεάνθη στα Νέα παρουσίασε τα έργα που θα ανέβαιναν το καλοκαίρι του '66 στα αθηναϊκά θέατρα. Νομίζω ότι η λίστα του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.


ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
16 κεντρικά και 4 συνοικιακά
ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΚΛΕΑΝΘΗ

Δεκαέξη κεντρικά θέατρα θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι στην Αθήνα, εφέτος το καλοκαίρι. Αναλυτικά, οι προοπτικές για τα εφετεινά θερινά θεάματα είναι, κατά θέατρο, οι εξής:
--ΑΚΡΟΠΟΛ: Κατά πάσαν πιθανότητα θα στεγάση ελαφρό μουσικό συγκρότημα, του τύπου των "βαριετέ".
--ΑΤΤΙΚΟΝ: Θίασος υπό τους Νίκο Σταυρίδη, Μπέτυ Μοσχονά, Κούλη Στολίγκα, Μενέλαο Θεοφανίδη και με τη Μάρθα Καραγιάννη θα παρουσιάση την επιθεώρηση του Αλ. Σακελλάριου "Η πεπονόφλουδα". Μουσική: Μ. Θεοφανίδη. Χορευτικό: Μηνάς Γιώτης-Τζέιν Μάρλοου.
--ΒΕΜΠΟ: Θίασος υπό τους Ορέστη Μακρή, Ρένα Ντορ, Αλέκο Λειβαδίτη, Τάκη Μηλιάδη θα παρουσιάση την επιθεώρηση των Δ. Τραϊφόρου, Γ. Θίσβιου, Ναπ. Ελευθερίου "Τσίρκο η Ελλάς", με μουσική Ζακ Ιακωβίδη.
--ΘΕΑΤΡΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με τον θίασό τους θα παρουσιάσουν την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", που παιζόταν όλο τον χειμώνα στο "Κοτοπούλη", ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στον σκηνικό χώρο του Κηποθεάτρου και με καινούργια τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.
--ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ: Ο Μάνος Κατράκης, στον οποίο πιστεύεται ότι θα παραχωρηθή εκ νέου το θέατρο, σκοπεύει να παρουσιάση τον "Καπετάν Μιχάλη" του Καζαντζάκη, σε διασκευή Γερ. Σταύρου-Κ. Κοτζιά.
--ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ: Θα δοθούν υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., το καλοκαίρι, είτε εντός είτε εκτός των πλαισίων του Φεστιβάλ Αθηνών, 28 θεατρικές παραστάσεις, 10 χορευτικές, 5 μελοδραματικές και 38 μουσικές εκδηλώσεις, από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα.
--ΚΑΚΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΗ: Θίασος πρόζας υπό την Κάκια Αναλυτή και τον Κώστα Ρηγόπουλο θα παρουσιάση την αστυνομική κωμωδία του Πόπλιγουελ "Ζητείται πτώμα".
--ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ της οδού Μαυροματαίων: Θίασος υπό την Άλκηστη Γάσπαρη θα παρουσιάση το έργο της ιδίας "Ρέστια στο νησί των σφουγγαράδων".
--ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ: Η Ελληνική Σκηνή της Άννας Συνοδινού θα παρουσιάση την "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη και την "Ελένη" του Ευριπίδη. Στις ημερομηνίες που αφήνει κενές η Ε.Σ. θα εμφανισθούν, ενδεχομένως, μουσικά συγκροτήματα.
 
Η Ρένα Βλαχοπούλου
και οι συνθιασάρχες της Γιώργος Κωνσταντίνου και Γιάννης Βογιατζής
στις πρόβες της επιθεώρησης
Ο γάιδαρος του Χότζα
που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1966 στο θέατρο Μετροπόλιταν
Φωτογραφία από το αρχείο του Rena Fan



--ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ: Θίασος υπό τους Ρένα Βλαχοπούλου, Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιάννη Βογιατζή θα παρουσιάση την επιθεώρηση των Ηλ. Λυμπερόπουλου-Κ. Νικολαΐδη "Ο γάιδαρος του Χότζα". Μουσική: Γ. Μουζάκη. Χορευτικό: Φ. Μεταξόπουλος.
--ΜΙΝΩΑ: Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ελληνική Λαϊκή Σκηνή της Χριστίνας Σύλβα θα παρουσιάσουν την κωμωδία των Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου "Μια κυρία ατυχήσασα".
--ΜΠΟΥΡΝΕΛΛΗ: Θίασος υπό τους Γιάννη Γκιωνάκη, Καίτη Μπελίντα, Ζωζώ Σαπουντζάκη με την Ίλια Λυβικού θα παρουσιάση την επιθεώρηση του Γιώργου Γιαννακόπουλου "Σήκω χόρεψε συρτάκι" με μουσική Λυκ. Μαρκέα. Χορευτικό: Γιάννης Φλερύ-Λίντα Άλμα.
--ΠΑΡΚ: Θίασος με επικεφαλής τους Κώστα Χατζηχρήστο, Βασίλη Αυλωνίτη, Καίτη Ντιριντάουα, Γεωργία Βασιλειάδου και με τον Σταύρο Παράβα και την Ντόρα Γιαννακοπούλου θα παρουσιάση την επιθεώρηση των Γ. Ασημακοπούλου, Β. Σπυροπούλου, Π. Παπαδούκα "Άλλος για υπουργείο" και το παραμύθι των ιδίων "Η Χιονάτη και η οι επτά νάνοι". Μουσική: Γ. Κατσαρού. Χορευτικό: Μανώλης Καστρινός-Χρυσούλα Ζώκα.
--ΠΟΡΕΙΑ: Η "Νέα Σκηνή" του Κώστα Λειβαδέα θα συνεχίση, για 4η σαιζόν, το τολμηρό έργο "Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ" με τη Μιρέλλα Τσάρου στον ρόλο της λαίδης Τσάτερλυ.
--ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ: Ο Όμιλος της Δόρας Στράτου παρουσιάζει λαϊκούς χορούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.
--ΦΛΟΡΙΝΤΑ: Θίασος υπό τους Μάρω Κοντού, Στέφανο Ληναίο, Σμάρω Στεφανίδου, Νίκο Ρίζο θα παρουσιάση την κωμωδία των Ασημ. Γιαλαμά-Κ. Πρετεντέρη "Η κόμησσα της φάμπρικας".
ΕΠΙΣΗΣ θα λειτουργήσουν και τέσσερα συνοικιακά συγκροτήματα με επιθεωρησιακά θεάματα και συχνή αλλαγή προγράμματος, τα εξής: "Άλσος" (Παγκράτι), "Κολωνός", "Ολύμπια" (Πασαλιμάνι) και "Ορφεύς" (Περιστέρι).
Φ. ΚΛΕΑΝΘΗΣ
Τα Νέα, 16-5-1966

Το Μετροπόλιταν τελικά ανέβασε και δεύτερη επιθεώρηση, όπως έχουμε ήδη δει, το Σκούπα και φαράσι. Όσο για τον Γάιδαρο του Χότζα θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενο "Σαν σήμερα"...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: