Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα το 1993: Μίνι περιοδεία;

Στις 17 Μαΐου 1993 η εφημερίδα Απογευματινή δημοσίευσε την παρακάτω είδηση:

Η Ρένα το 'ριξε στο ψάρεμα
Ποια άλλη σχέση, εκτός από την αγάπη της για το ψάρεμα, θα μπορούσε να έχει με το... καλάμι η μεγάλη κυρία της επιθεώρησης;
Εφοδιασμένη, λοιπόν, με καλάμι αλλά και με πετονιές ξεκίνησε τη μίνι περιοδεία της. μαζί με μέρος του θιάσου του "Ακροπόλ", η Ρένα Βλαχοπούλου. Δεινή ψαράς, αλλά και φυσιολάτρης, η πρωταγωνίστρια είναι αποφασισμένη να μην αφήσει ούτε... λέπι στις θάλασσες της Χαλκιδικής, τις οποίες θα επισκέπτεται όποτε βρίσκει χρόνο ανάμεσα στις παραστάσεις της περιοδείας.
Απογευματινή, 17-5-1993

Ίσως ο συντάκτης ή η συντάκτρια της παραπάνω είδησης να παρεξήγησε ό,τι άκουσε από την πηγή της είδησης. Η Ρένα δεν πραγματοποίησε καμία περιοδεία με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη όσο βρισκόταν εκεί για τις παραστάσεις της επιθεώρησης Για την Ελλάδα ρε γαμώτο στο θέατρο Ράδιο Σίτυ. Όχι ότι αυτό δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Όταν, για παράδειγμα, ο θίασος του Ακροπόλ (με επικεφαλής τον Σωτήρη Μουστάκα και τους ίδιους επιχειρηματίες) έδινε παραστάσεις στο θέατρο Χατζώκου το Πάσχα του 1989, έδιναν παραστάσεις τα δευτερότριτα στις πόλεις των γειτονικών νομών (χρησιμοποιώντας μάλιστα το σκηνικό άλλου περιοδεύοντος θιάσου της ίδιας επιχείρησης, ώστε να μη χρειάζεται να ξεστήνεται το σκηνικό από το Χατζώκου--ναι, ο Rena Fan ήταν εκεί...). Το 1993 όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη--και αν ακόμα είχε συμβεί, η Ρένα Βλαχοπούλου, είμαι σίγουρος, ότι δεν θα είχε καμία διάθεση να ακολουθήσει τον θίασο, αφού τα βράδια της στη Θεσσαλονίκη τα περνούσε κάπως έτσι:

Η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Κώστας Βουτσάς γλεντούν στον Ηριδανό
Εκείνος ήταν περαστικός από τη Θεσσαλονίκη, καθώς περιόδευε
με τον Αρχοντοχωριάτη, εκείνη ήταν... μόνιμη στη συμπρωτεύουσα 
για τρεισήμισι εβδομάδες γεμάτες γλέντι και ξενύχτι...
Πηγή φωτογραφίας:
Θεσσαλονίκη 12-5-1993

Και αν όντως πραγματοποίησε κάποια μίνι-περιοδεία, αυτή θα ήταν πράγματι στις θάλασσες της Χαλκιδικής για ψάρεμα (άλλωστε και ο Σωτήρης Μουστάκας που επίσης ανήκε στον θίασο αγαπούσε κι εκείνος το ψάρεμα και κατά καιρούς ψάρευαν μαζί) ή σε κάποιο κοντινό καζίνο (όπως το 1990...). Ωστόσο το παραπάνω δημοσίευμα μάλλον επηρέασε τον δημοσιογράφο Νάκη Ιωαννίδη και έγραψε, δύο εβδομάδες αργότερα, στη δική του στήλη, στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής το ακόλουθο:

Σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος έδωσε παραστάσεις η Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία "σχημάτισε μίνι θίασο" από τους ηθοποιούς του "Ακροπόλ" που ήσαν στη Θεσσαλονίκη. Και η πανέξυπνη Κερκυραία θριάμβευσε. Πάντως, τις ελεύθερες ώρες της πήγαινε στις θάλασσες της Χαλκιδικής και... ψάρευε! "Είναι το χόμπι μου", έλεγε χαριτολογώντας...
Τύπος της Κυριακής, 30-5-1993

Fake news της εποχής...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: