Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα το 1953: Στη Σπηλιά του Παρασκευά Ι

Στις 6 Μαΐου 1953 η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανιζόταν στη Σπηλιά του Παρασκευά, το κοσμικό κέντρο της Καστέλλας, μαζί με τον Τώνη Μαρούδα και την ορχήστρα του Μπέμπη Βουγά. Είχαν ξεκινήσει τις εμφανίσεις τους εκεί στις 20 Απριλίου.


Από τις 7 Μαΐου όμως το σχήμα ενισχύθηκε με τον Γιώργο Οικονομίδη (ήταν η περίοδος που ξεκινούσε η μεγάλη του επιτυχία) και τη "Βασίλισσα του γέλιου" Γεωργία Βασιλειάδου. Υποθέτω ότι κανείς/καμιά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε δέκα περίπου χρόνια θα αποκαλούσαν όλες/όλοι "βασίλισσα του γέλιου" και τη Ρένα Βλαχοπούλου...


Φαίνεται πως πέρα από τα προσωπικά τους προγράμματα Μαρούδας και Βλαχοπούλου είχαν και κοινή εμφάνιση στη Σπηλιά. Ένα από τα τραγούδια που έλεγαν μαζί ήταν το αρχοντορεμπέτικο "Θα σου δώσω τα παπούτσια σου στο χέρι" σε μουσική του Κώστα Καπνίση και στίχους του Πέτρου Γιαννακού, του θρυλικού Κοκοβιού που έγραψε τους στίχους και τη μουσική αρκετών λαϊκών τραγουδιών.

Από τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"
του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Θα σου δώσω τα παπούτσια σου στο χέρι
κι άντε να 'βρεις την παλιά σου τη φωλιά.
Δεν γουστάρω, ρε μικρή, να με κεράσεις
με βιδάνιο φιλιά και αγκαλιά.

Θα σου δώσω τα παπούτσια σου στο χέρι
για να μάθεις τι θα πει σκληρό παιδί.
Και θα ψάξω για να βρω καινούριο ταίρι
να μη λες πως είμαι χάπι δηλαδή.

Θα σου δώσω τα παπούτσια σου στο χέρι
γιατί σκάρτα μου ξηγιέσαι διαρκώς.
Θα σου δώσω τα παπούτσια σου στο χέρι
για να αλλάξει της ζωής μου ο τροχός

Η Σπηλιά του Παρασκευά βρισκόταν όντως δίπλα σε μια... σπηλιά. Πρόκειται για το Σηράγγιο στην περιοχή Βοτσαλάκια της Καστέλλας που παλιά ήταν γνωστή ως "Παραλία του Παρασκευά" χάρη στο κοσμικό κέντρο που λειτουργούσε εκεί από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι το 1968--η Ρένα Βλαχοπούλου είχε ήδη εμφανιστεί σε αυτό το καλοκαίρι του 1952 και θα εμφανιζόταν ξανά στο μέλλον... 

Φωτογραφία της εισόδου του σπηλαίου 
από την ιστοσελίδα iellada.gr
όπου μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες
για την ιστορία του


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: