Στις 20 Μαΐου 1975 η κερκυραϊκή εφημερίδα Σημερινή δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του Χρήστου Βλαχόπουλου, αδελφού της Ρένας. Ο Βλαχόπουλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν 56 ετών, συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ, "με ιδιαίτερη επίδοσι σε κάθε τι το καλλιτεχνικό, αφίνει αξιόλογο έργο ζωγραφικής. Άνθρωπος της χαράς, μόνο φίλους δημιούργησε".
Χρήστος Βλαχόπουλος, Κέρκυρα: Ποντικονήσι και Παναγιά Βλαχερνών Από την ιστοσελίδα Paletaart, Χρώμα και Φως |
Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Μαΐου, η εφημερίδα Κερκυραϊκά Νέα αναφέρθηκε στο πηγαίο ταλέντο του Βλαχόπουλου στη ζωγραφική, το οποίο όμως δεν αναδείχθηκε όσο του άξιζε, και συμπλήρωσε: "Μποέμ, χορευτής, καλλιτέχνης, χαρακτηριστικός τύπος της κερκυραϊκής ζωής, γνωστός εις όλους, εντοπίους και ξένους".
Χρήστος Βλαχόπουλος, Αυλή σε χωριό της Κέρκυρας Από την ιστοσελίδα Paletaart, Χρώμα και Φως |
Η ακριβής χρονολογία γέννησης του Χρήστου δεν μου είναι γνωστή (παρόμοια περίπτωση δηλαδή με της αδελφής του Ρένας!). Σύμφωνα με τη Σημερινή είχε γεννηθεί το 1919, ενώ στο διαδίκτυο, σε βιογραφικά του, δίνονται επίσης οι χρονολογίες 1914 (μάλλον απίθανο) και 1917. Σε κάθε περίπτωση ξέρουμε ότι η Ρένα Βλαχοπούλου είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Χρηστάκη της. Τόνιζε πάντα πόσο καλός ζωγράφος είναι (όπως είδαμε πριν λίγες μέρες, το 1959 είπε στον Σταμάτη Φιλιππούλη ότι ήθελε να οργανώσει μια έκθεση με έργα του)--όπως άλλωστε και μια από τις αδελφές της, η Άννα Βλαχοπούλου-Ντικάρλο που ζούσε στις ΗΠΑ. Δύο ακουαρέλλες του Χρήστου Βλαχόπουλου κοσμούσαν έναν τοίχο του σπιτιού της Ρένας στη Βούλα.
Τα έργα του Χρήστου Βλαχόπουλου που βρίσκονταν σε έναν τοίχο του σπιτιού της Ρένας Βλαχοπούλου στη Βούλα, εμπνευσμένα κι αυτά, όπως και το σύνολο σχεδόν του έργου του, από κερκυραϊκά τοπία. |
Ο Χρηστάκης (αριστερά) συνοδεύει τη Ρηνούλα του στον γάμο της με τον Γιώργο Λαφαζάνη. Φωτογραφία από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα Βίβα Ρένα (εκδ. Άγκυρα, 2002) |
Ο Χρήστος Βλαχόπουλος, που είχε πάρει μέρος στην αντίσταση κατά των Ιταλών και των Γερμανών στα χρόνια της Κατοχής στην Κέρκυρα, συνόδευσε τη Ρένα στην εκκλησία, στον γάμο της με τον Γιώργο Λαφαζάνη, τον Σεπτέμβριο του 1967. Ο Βλαχόπουλος πραγματοποιεί και μια cameo εμφάνιση στην ταινία Η κόμησσα της Κέρκυρας του Αλέκου Σακελλάριου. Υποδύεται τον κερκυραίο μανάβη με τον οποίο διαπληκτίζεται η Ρένα γιατί δεν της βάζει φρέσκα φρούτα. Εκείνος της λέει ότι από τα φρούτα του έφαγε η Σοράγια κι έκανε γιο, η Ρένα του θυμίζει ότι τον χειμώνα που θα έχουν φύγει οι τουρίστες θα ζει από τους κατοίκους του νησιού κι εκείνος θυμωμένος δεν παίρνει τα χρήματά της και της λέει "πάρ' το εκατομμύριο που μου 'δωσες, άσε με τώρα..."
Ρένα Βλαχοπούλου, Χρήστος Βλαχόπουλος και Νόνικα Γαληνέα στην ταινία Η κόμησσα της Κέρκυρας του Αλέκου Σακελλάριου και της Φίνος Φιλμ |
Η Ρένα Βλαχοπούλου πέταξε στο νησί για την κηδεία του αδελφού της και αμέσως μετά επέστρεψε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, όπου έπαιζε από τις αρχές Μαρτίου τη Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά. Ο Ψαθάς της αφιέρωσε μέρος του χρονογραφήματός του με τον τίτλο "Ποικίλα" στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 21 Μαΐου:
Κι επειδή ο λόγος για Θέατρα θα πρέπει να κάνω μνεία ενός περιστατικού από εκείνα που προκαλούν την βαθειά συγκίνηση στον χώρο του Θεάτρου. Αυτές τις μέρες η Ρένα Βλαχοπούλου--παίζει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά την "Χαρτοπαίχτρα"--δοκίμασε το πικρό ποτήρι του βαθύτατου πένθους με τον θάνατο του αδελφού της, κι όμως ήταν υποχρεωμένη να εμφανίζεται επί σκηνής κεφάτη και γελαστή, όπως το απαιτούσε ο ρόλος της.
Να βλέπετε έναν ηθοποιό να κλαίη με σπαραγμό στα παρασκήνια κι ύστερα--κατά το "ρίντι παλιάτσο"--να υποκρίνεται τον κεφάτο στην σκηνή, χωρίς τίποτα να υποπτεύεται από το δράμα του το Κοινό, αποτελεί κάτι που είναι δεμένο με τη μοίρα του ηθοποιού και συμβαίνει μόνο σε τούτο το επάγγελμα.
Βλέποντας την Ρένα σ' αυτή την τραγική δοκιμασία, αναθυμήθηκα την Μαίρη Αρώνη, όταν μετά την κηδεία του αγαπημένου άντρα της εμφανίσθηκε στο Ηρώδειο, και λυπήθηκα βαθειά--ομολογώ--γιατί κάποτε αδίκησα απ' την στήλη μου πρωταγωνίστρια της Λυρικής Σκηνής μας, που υποχρεώθηκε να τραγουδήση μετά την κηδεία της μητέρας της, στην παράσταση της ημέρας.
Νομίζω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα του πλήθους των θαυμαστών της κοσμαγάπητης Ρένας, διαβιβάζοντας τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.
Τα Νέα, 21-5-1975
Γκραβούρα του Χρήστου Βλαχόπουλου από την ιστοσελίδα vendora.gr |
Ο Χρήστος Βλαχόπουλος είχε δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, στα οποία είχε επίσης μεγάλη αδυναμία η Ρένα. Με την ανιψιά της, την Πόπη Βλαχοπούλου-Κούστα, πέρασε πολλά Πάσχα και καλοκαίρια στο νησί, ειδικά από το 1983 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90, στο αγαπημένο της σπίτι στη Δασιά. Η κυρία Κούστα έχει εμφανιστεί αρκετές φορές σε τηλεοπτικά αφιερώματα στη θεία της, καθώς και σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη μνήμη της στην Κέρκυρα, και πάντα όλες και όλοι της λένε πόσο μοιάζει στη θεία της... Της στέλνουμε την αγάπη μας και της ευχόμαστε να είναι πάντα καλά!
Η Πόπη Βλαχοπούλου-Κούστα και ο Ιωάννης Σωτηριανός σε μια κερκυραϊκή εκδήλωση προς τιμήν της Ρένας |
Χρήστος Βλαχόπουλος, Κέρκυρα, Οδός Θεμιστοκλή Κοτάρδου από την ιστοσελίδα Paletaart Χρώμα και Φως |
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου