Στις 9 Μαρτίου 1967 δόθηκε στο θέατρο Ακροπόλ η επίσημη πρεμιέρα της επιθεώρησης Λαγοί με πετραχήλια που παρουσίαζε από τις 4 Μαρτίου ο θίασος Ρένας Βλαχοπούλου-Βασίλη Αυλωνίτη-Μπέτυς Μοσχονά-Νινής Τζάνετ. Τα κείμενα της επιθεώρησης έφεραν την υπογραφή του Αλέκου Σακελλάριου, του Γιώργου Γιαννακόπουλου και του Κώστα Νικολαΐδη ενώ τη μουσική είχε γράψει ο Λυκούργος Μαρκέας. Σκηνοθέτης της παράστασης ήταν ο Μήτσος Λυγίζος, χορογράφος ο Γιάννης Φλερύ και σκηνογράφος-ενδυματολόγος η Ριακόνι.
Η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Βασίλης Αυλωνίτης και η Μπέτυ Μοσχονά στο φινάλε της επιθεώρησης Λαγοί με πετραχήλια |
Ως έκτακτη συμμετοχή αναφερόταν στις διαφημίσεις το όνομα του Γιώργου Κάππη, ενώ το τρίτο ανδρικό όνομα ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας--που ανέβαινε σταθερά τα σκαλιά της επιτυχίας και πολύ σύντομα το όνομά του θα έμπαινε στις θιασαρχικές φίρμες δίπλα στο όνομα της Ρένας Βλαχοπούλου. Ως τραγουδίστρια του θιάσου εμφανιζόταν η Νάντια Κωνσταντοπούλου, ωστόσο είχε και η Ρένα την τραγουδιστική της εμφάνιση: διαβάζουμε στο πρόγραμμα "Μια μελωδία για όλους". Ήταν το δεύτερο έργο που ανέβαζε ο θίασος εκείνη τη σεζόν--το πρώτο ήταν η επιθεώρηση Βρε πού πάμε.
Δύο κριτικές εντόπισα για την παράσταση (με τη βοήθεια του βιβλίου της Κωστάντζας Γεωργακάκη Βίος και πολιτεία μιας γηραιάς κυρίας στην επταετία. Επιθεώρηση και Δικτατορία). Η πρώτη γράφτηκε από τον Γιάννη Φερμάνογλου στη Βραδυνή, την επομένη της επίσημης πρεμιέρας. Ο Φερμάνογλου χαρακτηρίζει το Λαγοί με πετραχήλια "έξυπνη επιθεώρηση που βλέπεται ευχάριστα ως το τέλος χωρίς να κουράζη". Διασώζει μάλιστα και ένα δίστιχο από το σόλο της Ρένας "Ράδιο Ρένα":
Εις το φόρτε της η Ρένα Βλαχοπούλου, όπως πάντα χαρίζει και τώρα πλούσιο γέλιο, σαν κωμική καρατερίστα εις το νούμερο "Ράδιο Ρένα" όπου οργιάζει η σάτιρα κατά των Παπανδρέου, πατρός και υιού. Χαρακτηριστική είναι η παρωδία της τελευταίας μεγάλης επιτυχίας:
"Είναι κακό στην άμμο να κτίζης παλάτια/ ο Ανδρέας θα τα κάνη συντρίμμια κομμάτια"
Βραδυνή, 10-3-1967
Η Νάντια Κωνσταντοπούλου, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιώργος Κάππης στη γενική δοκιμή της επιθεώρησης Λαγοί με πετραχήλια |
Η δεύτερη κριτική δημοσιεύτηκε στην Ακρόπολη τρεις εβδομάδες μετά και την υπογράφει ο "Θεατής". Την παραθέτω ολόκληρη γιατί είναι πιο γλαφυρή--κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται ο κριτικός στη Ρένα Βλαχοπούλου.
Ο ΘΕΑΤΡΩΝΗΣ του "Ακροπόλ" φαίνεται ότι μας επιφυλάσσει θεαματικές εκπλήξεις για το καλοκαίρι, μια που ο Εθνικός Κήπος τού προσφέρεται ευμενέστερος, λόγω και φυσικού διακόσμου, σε φαντασμαγορικά ανεβάσματα επιθεωρήσεων και παραμυθιών. Εν τω μεταξύ, η εμπνευσμένη, μόνιμη σκηνογράφος του και ενδυματολόγος, η Ριακόνι, κατάφερε να πλαισιώση και τους "Λαγούς" με ευπρόσωπα και καλόγουστα σκηνικά, καλοντύνοντας συγχρόνως με το τίποτε χορευτές και ηθοποιούς.
ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ λοιπόν το "υπέρ" από το θέαμα και αφήνοντας απείραχτο τον "σατιρικό" χαρακτηρισμό της νέας Επιθεωρήσεως, διασκεδάζουμε με τα πνευματώδη νούμερα, που εσκάρωσεν η νεότευκτη συγγραφική τριάς Σακ-γιαν-νικ και που παίζονται με κέφι από τους πρώτους και τους δεύτερους και τους τρίτους του θιάσου. Εκείνο που πρόσεξαν οι συγγραφείς--και που άρχισε επιτέλους να μη θεωρήται αμελητέο--είναι το δεύτερο μέρος της Επιθεωρήσεως. Το "Συνοικέσιο στα μπουζούκια" με τον αμίμητο Βασίλη Αυλωνίτη επί κεφαλής, με τον μετασταθμεύσαντα από άλλο συγκρότημα στην Οδόν Ιπποκράτους άριστον Γιώργο Κάππη, με την ολοζώντανη Στέλλα Στρατηγού, τους Σ. Τσολακάκη, Μ. Δεμίρη, Παπαλάμπρο, Μεθυμάκη, Καφάση και το μπαλλέτο του Φλερύ, είναι ένα σκετς έξυπνα γραμμένο και καλοπαιγμένο, που αφήνει ευχάριστες τελευταίες εντυπώσεις και εύθυμη διάθεση στον απερχόμενο θεατή.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Αυλωνίτης σημειώνει ακόμη μία μεγάλη προσωπική επιτυχία στο σόλο του "Από το Παρίσι". Με επιτυχία επίσης προσχωρεί στο είδος ο νεοσύλλεκτος της Επιθεωρήσεως Σωτήρης Μουστάκας, που ελιποτάκτησε από την πρόζα. Και στους "Ζητιάνους της Εποχής" μαζί με τον έξοχο Γιώργο Κάππη και στους "Ερυθροφρουρούς της Πείνας" με τους γραφικούς Μεθυμάκη, Καφάση και Δεμίρη, αποσπά δικαίως θερμά χειροκροτήματα του Κοινού του "Ακροπόλ".
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ είναι η εκφραστική και μελωδικότατη προσφορά της Ελένης Σταυροπούλου στους "Έρωτες τσιγγάνων" με το λυρικό σκηνικό τραγούδι της στο χορογραφημένο από τον Φλερύ μελόδραμα! Καλός τραγουδιστής και ο Γ. Πετρόπουλος στον ίδιο χώρο. Και στην ίδια... αιματηρή περιπέτεια.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμη στους "Λαγούς": Κάτι ενδιαφέρουσες "Πάπιες και Αγριόπαπιες" με την Ντόρα Κωστίδου, η δημοφιλής φωνή της ανεξάντλητης Νάντιας Κωνσταντοπούλου. "Η Κυρία με τα μέσα" της μοναδικής σε επιθεωρησιακά νιάτα και διαρκώς ανανεούμενα ευρήματα Νινή Τζάνετ. Ο γνησιώτερος και ξεκαρδιστικώτερος απ' όλους τους βλάχους "αρχαιοκάπηλος" της Μπέττης Μοσχονά. Και το δροσερό και μπριόζικο καλωσόρισμα της όλο ανερχομένης Σάσας Καστούρα που επέδραμε εκ Θεσσαλονίκης για να πολιτογραφηθή πλέον θεατρικώς Αθηναία.
ΝΟΜΙΖΩ ότι τα είπαμε όλα και αναφέραμε όλους σχεδόν τους ηθοποιούς. Αφού λοιπόν εξάρουμε και την αποφασιστική συμβολή του Μαρκέα με την δροσιά των νέων μουσικών του εμπνεύσεων, δεν μένει παρά να υπογράψουμε.
ΘΕΑΤΗΣ
Υ.Γ. Ξαναδιαβάζοντας στην διόρθωση όσα έγραψα παραπάνω για τους "Λαγούς με πετραχήλια" διεπίστωσα μια μικρή και ασήμαντη παράλειψη: Δεν υπάρχει η παραμικρή μνεία για την πρωταγωνίστρια του θιάσου--για την Ρένα Βλαχοπούλου. Να με συγχωρούν και η ίδια και οι θαυμασταί της. Αλλά πού να βρω χώρο για ν' αραδειάσω πάλι όλα τα επαινετικά επίθετα που της αξίζουν; Για την Βλαχοπούλου, σ' αυτή μάλιστα την περίοδο που έχει φτάσει στο ζενίθ της τέχνης της, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά ν' αναφέρης, έστω και εν... υστερογράφω, ότι παίρνει μέρος σε μια παράστασι θέατρου, ή σ' ένα "σόου" κοσμικού κέντρου. Τα άλλα τα συμπληρώνει σε υπερθεματικό τόνο ο αναγνώστης σου...
Θ.
Ακρόπολις, 1-4-1967
Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου και Γιώργος Κάππης στη γενική δοκιμή της επιθεώρησης Λαγοί με πετραχήλια |
Το Λαγοί με πετραχήλια ήταν η προτελευταία επιθεώρηση που ανέβηκε πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών--το ακολούθησε τέσσερις μέρες μετά, στις 8 Μαρτίου, το Τι θα ψηφίσεις τον Μάη, μπαμπά; που παρουσίασε στο θέατρο Άλφα ο "Θίασος των Οκτώ" (Μακρής, Ντορ, Λειβαδίτης, Μπελίντα, Βογιατζής, Βογιατζής, Γιαννόπουλος, Μεταξόπουλος). Οι εκλογές του Μαΐου φυσικά... αναβλήθηκαν για μια επταετία...
Η Ρένα Βλαχοπούλου απολαμβάνει το τσιγάρο της (πάντα με τη "χρυσή" της πίπα) στη στοά του Ακροπόλ λίγο πριν ή λίγο μετά τη γενική δοκιμή της επιθεώρησης Λαγοί με πετραχήλια |
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου