Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1958: Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει και Βραδιά της ανθισμένης μυγδαλιάς

Στις 12 Μαρτίου 1958 η Ρένα Βλαχοπούλου πήρε μέρος στην πρεμιέρα της επιθεώρησης Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει στο θέατρο Διάνα αλλά και στη "Βραδιά της ανθισμένης μυγδαλιάς", μια τιμητική παράσταση για τον Πέτρο Κυριακό στο κοσμικό κέντρο Κάστρο.


Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει ήταν το τέταρτο και τελευταίο έργο που παρουσίασε τη σεζόν 1957-58 ο "Θίασος Μουσικής Κωμωδίας Νίκου Σταυρίδη-Μενέλαου Θεοφανίδη με τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Αλέκο Λειβαδίτη" (είχαν προηγηθεί η μουσική κωμωδία Ο Τζώνυ έχει ετεροδικία, η επιθεώρηση Άλλος για το φεγγάρι και η "εξωφρενική" μουσική κωμωδία Καζανόβας με το ζόρι). Η επιθεώρηση αυτή είχε αρχικά τιτλοφορηθεί Νοβοκαΐνη (έτσι την είχε αναγγείλει άλλωστε και ο Αχιλλέας Μαμάκης στη ραδιοφωνική του εκπομπή Το θέατρο στο μικρόφωνο προλογίζοντας ένα εξαιρετικό ποτ-πουρί επιτυχιών του Μενέλαου Θεοφανίδη με τη φωνή της Ρένας). Ο τίτλος οφειλόταν στον θόρυβο που είχε προκαλέσει η αμφιλεγόμενη γεροντολόγος Ana Aslan με τους ισχυρισμούς της ότι η νοβοκαΐνη εξουδετέρωνε τις συνέπειες του γήρατος. Ωστόσο, η προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου του 1958 οδήγησε τον θίασο στην επιλογή του τίτλου Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει.

Μια πολύ ωραία φωτογραφία (κρίμα που δεν είναι καθαρή) από τις πρόβες
της επιθεώρησης
Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει.
Ο μαέστρος Μενέλαος Θεοφανίδης στο πιάνο, ο Νίκος Σταυρίδης, η Ρένα Βλαχοπούλου,
ο Αλέκος Λειβαδίτης, η Σοφία Βερώνη, η Πόπη Άλβα
και οι συγγραφείς Ναπολέων Ελευθερίου και Ηλίας Λυμπερόπουλος
Πηγή φωτογραφίας:
Τα Νέα, 8-3-1958

Δεν έχω, ως τώρα, εντοπίσει ούτε το πρόγραμμα ούτε κάποια κριτική της παράστασης. Από τις θεατρικές στήλες σταχυολόγησα τους τίτλους κάποιων σκηνών του έργου. Το σόλο της Ρένας Βλαχοπούλου είχε τίτλο "Η Ρένα γκρινιάζει", ενώ το σόλο του Αλέκου Λειβαδίτη "Πονάω αβάσταχτα" (εμπνευσμένο από το τραγούδι "Πονάω" που είχε πρόσφατα λανσάρει η Καίτη Μπελίντα). Από τραγούδι ήταν εμπνευσμένος και ο τίτλος του ντουέτου "Σιγανοψιχάλισμα" με τον Νίκο Σταυρίδη και τη Σοφία Βερώνη, ενώ ο Σταυρίδης εμφανιζόταν και σ' ένα ακόμα ντουέτο με τον Σταύρο Ιατρίδη, το "Χαιρετισμών το ανάγνωσμα" (οι Χαιρετισμοί εκείνης της χρονιάς είχαν ξεκινήσει από τις 28 Φεβρουαρίου...). Ο Σταυρίδης επίσης πρωταγωνιστούσε στο σκετς της παράστασης "Ο κ. υποψήφιος". Η Κάκια Κοντοπούλου, ο Κωνσταντινίδης και η Μπέμπη Κούλα εμφανίζονταν στον "Αμερικάνο". 

Ρένα Βλαχοπούλου και Νίκος Σταυρίδης
στις δοκιμές της επιθεώρησης

Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει
Πηγή φωτογραφίας: Τα Νέα, 12-3-1958

Δύο νούμερα και το φινάλε της επιθεώρησης είχαν τίτλους εμπνευσμένους από θεατρικές επιτυχίες εκείνης της σεζόν. Έτσι, η Πόπη Άλβα με τον Λειβαδίτη εμφανίζονταν στο νούμερο "Σκηνές του δρόμου"--το ομότιτλο έργο του Έλμερ Ράις είχε παρουσιάσει με επιτυχία στην αρχή της σεζόν ο θίασος του Κώστα Μουσούρη--και η Άννα Φόνσου με τον Νίκο Βασταρδή εμφανίζονταν στο "Νυφικό κρεβάτι"--η μεγάλη επιτυχία της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν. Το Θέατρο Τέχνης είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 1957 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η αυλή των θαυμάτων, οπότε ο θίασος του θεάτρου Διάνα παρουσίασε την "Αυλή των θυμάτων": σε αυτή την αυλή ο Νίκος Σταυρίδης εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης, θύμα του ενοικιοστασίου, η Ρένα Βλαχοπούλου ως θύμα του 6ου Αμερικανικού Στόλου (ίσως η μόνη φορά που η Ρένα υποδύθηκε τροτέζα), ο Αλέκος Λειβαδίτης ήταν θύμα της μετανάστευσης, η Πόπη Άλβα θύμα της σκάφης και η Σοφία Βερώνη θύμα της μόδας...

Πόπη Άλβα και Αλέκος Λειβαδίτης
στην επιθεώρηση
Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει
Πηγή φωτογραφίας: Τα Νέα, 11-3-1958

Ξέρουμε ότι η Ρένα Βλαχοπούλου σημείωνε επιτυχία με τα δύο καινούρια τραγούδια που της έγραψε ο Μενέλαος Θεοφανίδης, αλλά ξέρουμε μόνο τον τίτλο του ενός: "Μ' ένα τσιγάρο σε περιμένω". Ξέρουμε επίσης ότι η Ρένα το εκτελούσε συνοδεία μπουζουκιών--στις διαφημίσεις διαβάζουμε ότι στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Μητσάκης. Τέλος, ένα από τα χορευτικά που εκτελούσαν ο Γιάννης Φλερύ και η Λίντα Άλμα είχε τον τίτλο "Οι τέσσερις εποχές της ζωής".

Ρένα Βλαχοπούλου και Νίκος Σταυρίδης
στις δοκιμές της επιθεώρησης
Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει
Πηγή φωτογραφίας: Τα Νέα, 26-3-1958

Η επίσημη πρεμιέρα της επιθεώρησης Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου, δεν είναι όμως σίγουρο ότι δόθηκε τότε, γιατί σύμφωνα με τις εφημερίδες ο Νίκος Σταυρίδης ήταν άρρωστος και απείχε από τις παραστάσεις για λίγες μέρες.


Πάντως το βράδυ της Τετάρτης 12 Μαρτίου, αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο θέατρο Διάνα η Ρένα, η Λίντα Άλμα και ο Γιάννης Φλερύ έτρεξαν, όπως κάθε βράδυ, στο Κάστρο, όπου εμφανίζονταν από την αρχή της σεζόν με τον Γιώργο Οικονομίδη--την περίοδο εκείνη μάλιστα παρουσίαζαν την επιθεώρηση πίστας Ροκ και νοβοκαΐνη (να την πάλι η νοβοκαΐνη...). Εκείνο το βράδυ πάντως δεν τηρήθηκε το κανονικό πρόγραμμα του Κάστρου, αφού επρόκειτο να τιμηθεί ο Πέτρος Κυριακός. 

Ο Πέτρος Κυριακός και ο Γιώργος Οικονομίδης
σε παρόμοια εκδήλωση που διοργανώθηκε
τον Φεβρουάριο του 1967
Πηγή φωτογραφίας:
Απογευματινή, 28-2-1967

Ο μυθικός πρωταγωνιστής του ελαφρού μουσικού θεάτρου, ο περίφημος Πετράν είχε αποσυρθεί πριν από λίγα χρόνια από το θέατρο και συμμετείχε πλέον μόνο σε κάποιες ταινίες και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ αφιέρωνε τον χρόνο του στην ποίηση. Στην εκδήλωση του Κάστρου δόθηκε ο τίτλος "Βραδιά της ανθισμένης μυγδαλιάς" (αν δεν κάνω λάθος ο Κυριακός είχε δώσει τον τίτλο "Ανθισμένη μυγδαλιά" σε ένα από τα ποιήματά του). Εκτός από τη Ρένα, που είχε συνεργαστεί δύο σεζόν με τον Κυριακό στην Κατοχή σε επιτυχημένες επιθεωρήσεις και μουσικές ηθογραφίες (μεταξύ άλλων Αθηναίκα μοτίβα, Έτσι είν' η ζωή, Η καρδιά του ναύτη), τον μεγάλο καλλιτέχνη τίμησαν και οι υπόλοιπες/-οι καλλιτέχνιδες/-νες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Κάστρου: η Μαίρη Μοντ, η Μάριον Σίβα, το Τρίο Κιτάρα, ο Φρειδερίκος, η ορχήστρα του Αλέκου Σπάθη και βέβαια οι Οικονομίδης, Φλερύ και Άλμα.

Ο Πέτρος Κυριακός τιμά με την παρουσία του την πρεμιέρα του Θιάσου Γυναικών
που παρουσίασε τη μουσική κωμωδία
Της φυλακής τα σίδερα

τον Νοέμβριο του 1961: τον πλαισιώνουν οι πρωταγωνίστριες Άννυ Ραζή,
Μπέτυ Μοσχονά, Ρένα Βλαχοπούλου, Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά
Πηγή φωτογραφίας: η σελίδα του Facebook
Μουσικό Θέατρο
του ηθοποιού και χορευτή Γιάννη Χριστόπουλου

Όσο για την επιθεώρηση Ο Ρωμιός ξαναψηφίζει κράτησε το πρόγραμμα του θεάτρου ως το τέλος της σεζόν 1957-58. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο θίασος παρουσίασε κι άλλα έργα του ρεπερτορίου εκείνης της σεζόν...

Νίκος Σταυρίδης, Αλέκος Λειβαδίτης, Ρένα Βλαχοπούλου.
Χειμωνιάτικη πρόβα στο θέατρο Διάνα (1957-58)
Φωτογραφία από το βιβλίο του Σωτήρη Κακίση

Οι απέναντι (εκδ. Κίνητρο, 2005)



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: