Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1962: Εκδήλωση για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Στις 30 Μαρτίου 1962 διοργανώθηκε μια τιμητική καλλιτεχνική βραδιά για τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Βλαχοπούλου. 

Στιγμιότυπο από την ταινία Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή
(παραγωγή Tanweer Productions & Viewmaster Films).
Μια τιμητική εκδήλωση για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Ο Αντώνης Λουδάρος, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

Έτσι, εκείνο το βράδυ Παρασκευής εμφανίστηκαν στο κέντρο Φωλιά της Αλεπούς ο Μάνος Κατράκης, που απήγγειλε στίχους της Παπαγιαννοπούλου, η Μαρία Καλουτά, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Φλερύ, η Λίντα Άλμα και η Ρένα Βλαχοπούλου. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιώργος Οικονομίδης.

Στιγμιότυπο από την ταινία Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή
(παραγωγή Tanweer Productions & Viewmaster Films).

Η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου
και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Δυστυχώς ως τώρα δεν έχω ανακαλύψει ούτε φωτογραφίες ούτε κάποια επιπλέον πληροφορία για τη βραδιά εκείνη. Και, ακόμα πιο παράξενο, δεν έχει ως τώρα εντοπιστεί κάποια φωτογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με τη Ρένα Βλαχοπούλου, παρόλο που τις δυο γυναίκες τις ένωνε μια στενή φιλία. Τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους η Ρένα γελούσε με τα αστεία που της έλεγε η Παπαγιαννοπούλου. Στη συνέχεια όμως η μεγάλη στιχουργός βρήκε στο πρόσωπο της Ρένας μια μεγάλη συμπαραστάτρια, στον άνισο αγώνα που έδωσε η κόρη της Μαίρη με τον θάνατο. Η Ρένα ήταν εκείνη που ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη νοσηλεία της Μαίρης, πλήρωσε τους καλύτερους γιατρούς για να τη γιατρέψουν (το πιστοποιούν στα βιβλία τους για την Παπαγιαννοπούλου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η εγγονή της Ευτυχίας, η Ρέα Μανέλλη), αλλά δυστυχώς η εξέλιξη δεν ήταν ευχάριστη. 

Το εξώφυλλο του βιβλίου που έγραψε 
ο Λευτέρης Παπαδόπουλος
για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Σύμφωνα με μια μαρτυρία το τραγούδι
"Όλα είναι ψέμα" τραγουδούσε
η Ρένα Βλαχοπούλου σε ένα από τα προγράμματά της
στον Βράχο...

Σκέφτηκα λοιπόν, αφού δεν έχουμε φωτογραφίες ούτε από την εκδήλωση ούτε από κάποια άλλη συνάντηση των δύο γυναικών, να διανθίσω την ανάρτηση με πλάνα από την ταινία του Άγγελου Φραντζή Ευτυχία που προβλήθηκε πριν από δύο χρόνια με πρωταγωνίστριες την Κάτια Γκουλιώνη και την Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Στην ταινία παρουσιάζεται, ανάμεσα σε άλλα περιστατικά, και η φιλία της Παπαγαννοπούλου με τη Ρένα Βλαχοπούλου, την οποία υποδύεται η Ματθίλδη Μαγγίρα. Αν και θεωρώ πως η Μαγγίρα έχει μιμηθεί εξαιρετικά τη Ρένα Βλαχοπούλου σε ρόλους της, έχω κάποιες ενστάσεις για την ερμηνεία της στην ταινία, όπου εκλήθη να υποδυθεί τη Ρένα στις εκτός σκηνής στιγμές της--η Ρένα στην καθημερινότητά της δεν θύμιζε τόσο την κωμική περσόνα των ρόλων της. Ακόμα κι έτσι όμως, είμαι χαρούμενος που η σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη σκέφτηκε να εντάξει στην ταινία τη φιλία των δύο γυναικών (διανθισμένη με στιγμές μυθοπλασίας φυσικά) και τη βοήθεια που πρόσφερε η Ρένα στην Ευτυχία, όπως άλλωστε έκανε και ο Πέτρος Ζούλιας στον εξαιρετικό μονόλογο Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου που έπαιξε η Νένα Μεντή

Στιγμιότυπο από την ταινία Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή
(παραγωγή Tanweer Productions & Viewmaster Films).
Η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου χειροκροτεί
τη φίλη της Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Καμβάς της υπόθεσης στο δεύτερο μισό της ταινίας του Φραντζή είναι μια τιμητική εκδήλωση για την Παπαγιαννοπούλου, σαν κι αυτή που διοργανώθηκε σαν σήμερα στη Φωλιά της Αλεπούς. Εκεί εμφανίζονται ο Φοίβος Δεληβοριάς ως Γιώργος Οικονομίδης, ο Αντώνης Λουδάρος ως Μάνος Χατζιδάκις, ο Κρατερός Κατσούλης ως Μανώλης Χιώτης και η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου, που χειροκροτεί συγκινημένη την καλή της φίλη...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: