Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1989: Στη δεξίωση της Λιάνας Πατέρα

Στις 4 Μαρτίου 1989 το συμπαθέστατο, και μάλλον ξεχασμένο σήμερα, τηλεπεριοδικό Μικρή Οθόνη δημοσίευσε δυο φωτογραφίες από μια δεξίωση της τηλεοπτικής παραγωγού Λιάνας Πατέρα, μία από τις οποίες απαθανάτιζε την υποδοχή της Ρένας Βλαχοπούλου από την ηθοποιό, τραγουδίστρια και αδελφή της παραγωγού Τζοβάνα Φραγκούλη.

Η Τζοβάνα Φραγκούλη υποδέχεται τη Ρένα Βλαχοπούλου
Μικρή Οθόνη, 4-3-1989

Η δεξίωση δινόταν με αφορμή δύο νέες τηλεοπτικές δουλειές της παραγωγού, ένα τηλεπαιχνίδι και μια τηλεοπτική σειρά. Το τηλεπαιχνίδι ήταν το Κοιτάζοντας το 1996 που παρουσίαζε η Τζοβάνα Φραγκούλη στην τότε ΕΤ2 και είχε θέμα του την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (ήταν η εποχή που η Ελλάδα έτρεφε ελπίδες ότι θα της ανατεθεί η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 1996). Η τηλεοπτική σειρά ήταν το Πατήρ, Υιός και Πνεύμα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Τζοβάνα Φραγκούλη και τον Σπύρο Παπαδόπουλο, που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σίριαλ του Mega Channel τον Νοέμβριο του 1989 (δεν είμαι σίγουρος αν όταν έγινε η δεξίωση είχε συμφωνηθεί να προβληθεί η σειρά στον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, ο οποίος δεν είχε αρχίσει ακόμα να εκπέμπει).

Πλήθος καλλιτεχνών/-τέχνιδων τίμησαν με την παρουσία τους την Λιάνα Πατέρα: πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Κωνσταντίνου (με τον οποίο η παραγωγός είχε ήδη συνεργαστεί αρκετές φορές με μεγάλη επιτυχία), ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Κάκια Αναλυτή, ο Κώστας Παλιός, οι παραγωγοί ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης και Γιώργος Καραγιάννης και η Ρένα Βλαχοπούλου. Πιστεύω ότι η Ρένα προσκλήθηκε στη δεξίωση κυρίως επειδή συμπρωταγωνιστούσε εκείνη τη σεζόν με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο θέατρο Καλουτά, στην επιτυχημένη επιθεώρηση Οι τελευταίοι ΠΑΣΟΚράτορες. Δεν αποκλείεται βέβαια η Πατέρα να επιδίωκε και κάποια τηλεοπτική συνεργασία μαζί της (αν και εκείνη την περίοδο η Ρένα δεν ενδιαφερόταν για την τηλεόραση). Εκτός από τη φωτογραφία της Ρένας με την Τζοβάνα Φραγκούλη, υπάρχει και μια ακόμα χαριτωμένη φωτογραφία της με τον Γρηγόρη Βαλτινό από το επίσης συμπαθέστατο (αλλά λιγότερο ξεχασμένο) μηνιαίο περιοδικό Σούπερ Κατερίνα. Σε εκείνο το τεύχος η Τζοβάνα Φραγκούλη πραγματοποιούσε το ντεμπούτο της ως... δημοσιογράφου και, τι πιο πρόσφορο, εγκαινίαζε τη στήλη της με ένα ρεπορτάζ από τη δεξίωση της αδελφής της. Η Φραγκούλη διασκέδασε τις/τους καλεσμένες/-νους και με το τραγούδι της--αν και τον πρώτο λόγο είχε ο Πασχάλης (η δεξίωση δόθηκε στο παραλιακό κέντρο όπου εμφανιζόταν εκείνη τη σεζόν).

Ελαφρώς επίκαιρη φωτογραφία, λόγω του μπιφτεκιού '
που τρώει ο Βαλτινός (η δεξίωση δόθηκε μέσα στο Τριώδιο
αλλά όχι Τσικνοπέμπτη...)
Από το περιοδικό
Σούπερ Κατερίνα (τεύχος Απριλίου 1989)

Η Λιάνα Πατέρα μάς έδωσε πολλές επιτυχημένες σειρές με κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, την Ντόλτσε Βίτα με τις απίθανες Άννα Παναγιωτοπούλου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Φωκά, Μαρία Καβογιάννη, Γαλήνη Τσεβά, Κατερίνα Ζιώγου και τον πρωτοεμφανιζόμενο Θανάση Ευθυμιάδη. Με τη Ρένα δεν συνεργάστηκε ποτέ, αν και κάποια στιγμή τα ονόματά τους συνυπήρξαν σε μια είδηση: κάποια κυρία προσποιούνταν τη Λιάνα Πατέρα και τηλεφωνούσε σε δημοφιλείς ηθοποιούς προτείνοντάς τους συνεργασία. Ένα από τα πρόσωπα που επιχείρησε να προσεγγίσει ήταν και η Ρένα Βλαχοπούλου...

Εξώφυλλο του περιοδικού
Μικρή Οθόνη
από την ιστσοελίδα www.retromaniax.gr


Όσο για το περιοδικό Μικρή Οθόνη, γνώρισε αρκετή επιτυχία (και λόγω του μικρού του μεγέθους--αν και επιχείρησε κάποια στιγμή να ανανεωθεί κυκλοφορώντας σε μεγάλο σχήμα, σύντομα όμως επέστρεψε στην αρχική του μορφή) στα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης. Θυμάμαι ότι τις κριτικές των κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονταν στα κρατικά κανάλια έγραφε ο σκηνοθέτης Στυλιανός Μωυσείδης, ο οποίος είχε να πει πάντα καλά λόγια για τη Ρένα Βλαχοπούλου, όταν παρουσίαζε τις ταινίες της, χαρακτηρίζοντάς τη με επίθετα όπως "απολαυστική", "έξοχη", "θαυμάσια" (και ενθουσιάζοντας τον Rena Fan!). Όταν όμως άρχισαν να λειτουργούν τα ιδιωτικά κανάλια, η Μικρή Οθόνη, με τη λιτή εμφάνιση και το μικρό μέγεθος, δεν μπόρεσε να... χωρέσει το πλήθος των προγραμμάτων και τη λάμψη των 90ς (που την εξυπηρέτησαν καλύτερα τα καινούρια περιοδικά Τηλεθεατής, TV-Zapping, 7 Μέρες TV, αλλά και η παλιά καραβάνα Τηλέραμα) και, καθώς την εγκατέλειψαν και οι φανατικές/-οί αναγνώστριές/-στες της, έκλεισε άδοξα τον κύκλο της...


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: