Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1975: Ο Δημήτρης Ψαθάς μιλά για τη Ρένα και τη "Χαρτοπαίχτρα"

Στις 6 Μαρτίου 1975 η εφημερίδα Τα Νέα δημοσίευσε μια μίνι συνέντευξη του Δημήτρη Ψαθά--που ήταν άλλωστε σταθερός χρονογράφος της εφημερίδας--ενόψει της πρεμιέρας του έργου του Η χαρτοπαίχτρα που θα δινόταν δυο μέρες αργότερα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά από τον θίασο της Ρένας Βλαχοπούλου:
Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Δημ. Ψαθά επαναλαμβάνεται το Σάββατο. Η "Χαρτοπαίχτρα", που με την πλούσια σε κωμικά επεισόδια πλοκή της, την ευρηματικότητα, την έξοχη διαγραφή των ηρώων και τη σπαρταριστή εικόνα της σύγχρονης ζωής που δίνει, αποτέλεσε από τις μεγαλύτερες ελληνικές σκηνικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Αυτή τη φορά, θα την παρουσιάση η Ρένα Βλαχοπούλου με τον θίασό της στο "Δημοτικό" Πειραιώς.
--Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα--μας είπε ο κορυφαίος κωμωδιογράφος και εκλεκτός συνεργάτης των "Νέων"--να δω την κωμωδία μου αυτή παιγμένη από μια κοσμαγάπητη πρωταγωνίστρια της ολκής της Ρένας Βλαχοπούλου. Η "Χαρτοπαίχτρα" είναι μια απ' τις καλύτερες κωμωδίες που έχω γράψει και είχε την τύχη, όπως είναι γνωστό, να ερμηνευθή από την θαυμάσια Κατερίνα, που την ζωντάνεψε κατά τρόπο αριστοτεχνικό, με το εξαίσιο ταλέντο της. Εξ ίσου μεγάλη είναι, τώρα, η τύχη της κωμωδίας, καθώς θα παρουσιαστή απ' τη Ρένα Βλαχοπούλου, το πληθωρικό ταλέντο της οποίας εγγυάται για μια άλλη ερμηνεία δυναμική, που σίγουρα θα δώση μια διαφορετική και εντελώς καινούρια "Χαρτοπαίχτρα".
--Είναι, νομίζω, το πρώτο έργο σας που παίζει η Ρένα Βλαχοπούλου;
--Δυστυχώς η εξαίρετη πρωταγωνίστρια ασχολήθηκε όλα της τα χρόνια με το τραγούδι και την επιθεώρηση και μόνο τον τελευταίο καιρό την κέρδισε η πρόζα. Έτσι δεν μου δόθηκε ευκαιρία να συνεργασθώ μαζί της παρά μονάχα σε ένα ή δύο θεατρικά μου έργα που γυρίστηκαν ταινίες. Η "Χαρτοπαίχτρα" είναι πραγματικά το πρώτο έργο μου που παρουσιάζει στη σκηνή.
--Θα θέλατε, δηλαδή, να συνεχισθή η συνεργασία και με άλλο έργο;
--Ποιος συγγραφέας δεν θα ήθελε να επωφεληθή απ' το δαιμονισμένο μπρίο της Ρένας;
--Και ο Γκιωνάκης;
--Για την ώρα είναι μπλεγμένος με "Το ανθρωπάκι", που το συνεχίζει με επιτυχία. Όταν κάποτε τελειώσουν οι παραστάσεις και αυτού του έργου θα τα ξαναπούμε.
Η "Χαρτοπαίχτρα" πρωτοανεβάστηκε τον Νοέμβρη του 1963 και κατέβηκε τον Γενάρη του 1965. Δηλαδή έκανε συνολικά κάπου εφτακόσιες συνεχείς παραστάσεις χωρίς καμμιά διακοπή, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ αριθμού συνεχών παραστάσεων ελληνικού έργου. Μια απ' τις πανηγυρικές παραστάσεις της την τίμησε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και την προλόγισε δια του διευθυντού Γραμμάτων και Τεχνών κ. Κουρνούτου, ο τότε υπουργός της Παιδείας, ο αξέχαστος Λουκής Ακρίτας, που η αρρώστια του δεν του επέτρεψε να παραστή ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθή ότι και ο κ. Κ. Καραμανλής σε παλαιότερες πρωθυπουργίες του είχε παρακολουθήσει παραστάσεις κωμωδιών του Δ. Ψαθά: τον "Ένα βλάκα και μισό" με τον Βασίλη Λογοθετίδη και την "Εταιρεία θαυμάτων" με τον Δημήτρη Χορν.
Τα Νέα, 6-3-1975 

Η Ρένα Βλαχοπούλου στη θεατρική Χαρτοπαίχτρα
την άνοιξη του 1975 στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Πηγή φωτογραφίας:
Τα Νέα, 4-9-1992


Μου προκαλεί εντύπωση το ότι αποσιωπάται εντελώς το γεγονός ότι η Ρένα Βλαχοπούλου είχε παίξει τη χαρτοπαίχτρα Αλέκα και στον κινηματογράφο--τη στιγμή μάλιστα που ο Ψαθάς επιλέγει να αναφερθεί αόριστα σε "ένα-δύο" έργα του που έπαιξε η Ρένα στο σινεμά (το δεύτερο ήταν φυσικά το Φωνάζει ο κλέφτης). Λες και δεν έπρεπε να θυμηθεί το κοινό ότι είχε ήδη δει τη Ρένα στον ρόλο αυτόν, μήπως και αποθαρρυνθεί από το να πάει να την απολαύσει και στη σκηνή...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: