Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1994: Η οδός του Φίνου

Στις 29 Μαρτίου 1994 η εφημερίδα Τα Νέα δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ από μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών προς τιμήν του Φιλοποίμενα Φίνου, του ανθρώπου που οδήγησε τον ελληνικό κινηματογράφο στην ενηλικίωσή του. Στις 28 Μαρτίου λοιπόν οι παλιές/-οί συνεργάτιδες/-τες του Φίνου συγκεντρώθηκαν στην οδό Χίου για να τιμήσουν τον άνθρωπο που τις/τους καθιέρωσε και τους χάρισε την αθανασία.

Ο Γιάννης Βογιατζής, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μαίρη Χρονοπούλου
και η Τζέλα Βανάκου-Φίνου στην εκδήλωση για την "Οδό Φίνου"

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η οδός του Φίνου
Ο Φιλοποίμην Φίνος είναι η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ή, τουλάχιστον, ένα μεγάλο κομμάτι της. Κάθε χρόνος που περνάει, κάθε μέρα που φεύγει, η πεποίθηση αυτή στερεώνεται στους ανθρώπους τόσο του "παλιού" όσο και του "νέου" ελληνικού κινηματογράφου. Και κανείς δεν έχει ξεχάσει τον πρωτοπόρο παραγωγό που παρέλαβε σχεδόν ένα τίποτα και το έκανε κινηματογράφο.
Οι παλιές εγκαταστάσεις της "Φίνος Φιλ" στην οδό Χίου, κοντά στον σταθμό Λαρίσης, διατηρούνται πάντα από την κυρία Τζέλα Φίνου και τα τεχνικά εργαστήρια συνεχίζουν να παράγουν έργο. Στο κτίριο αυτό τίμησε χθες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τον Φίνο. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η αδιαμφισβήτητα κορυφαία σταρ της "φίνος", αποκάλυψε μια πλακέτα που τοποθετήθηκε στον εξωτερικό τοίχο και που γράφει: "Σε αυτό το κτίριο το 1955 ο Φιλοποίμην Φίνος εγκατέστησε τη Finos Film". Και η οδός Χίου προτάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μετονομαστεί σε οδό Φίνου. Το Συμβούλιο όμως δεν συνεδρίασε ακόμα για το θέμα, όμως ήδη έξω από το παλιό στούντιο εντοιχίστηκε η σχετική πινακίδα "Οδός Φιλοποίμενος Φίνου". Την κίνηση βέβαια θεώρησε πολύ βιαστική ο Γιάννης Δαλιανίδης που έφθασε χθες για να παραστεί στη σχετική τελετή. Και εκνευρίστηκε τόσο, που αποχώρησε λέοντας ότι "δεν συμφωνεί" και ότι έτσι "ρεζιλεύεται ο Φίνος".
Οι υπόλοιποι πάντως έμειναν, φίλησαν την παρούσα κ. Τζέλα Φίνου, θυμήθηκαν τα παλιά, συγκινήθηκαν και μίλησαν για τον "πατέρα" τους. Ήταν εκεί μεταξύ πολλών οι Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Θανάσης Βέγγος, Μάρθα Καραγιάννη, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Γιάννης Φλερύ, Δημήτρης Κολλάτος, Νίκος ρίζος, Κατερίνα Γιουλάκη, Τζένη Ρουσσέα, Αλέκος Τζανετάκος, Γιάννης Βογιατζής, Κώστας Κουτσομύτης, Τζόλυ Γαρμπή
Τα Νέα, 29-3-1994 

Τα Νέα, 29-3-1994

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα, όπως ήταν φυσικό, και η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα με την κάμερα της εκπομπής Πρωινός Καφές του ΑΝΤ1. Ζήτησε από κάποια από τα παλιά αστέρια του Φίνου να πουν δυο λόγια. Η Ρένα Βλαχοπούλου της είπε: "Τον ευχαριστώ πάρα πολύ καθώς και τον Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έδωσε τη γνώμη του στον κύριο Φίνο--Θεός 'σχωρέστον, τον λέω "κύριο Φίνο" γιατί πάντα ζει. Ο Φίνος ξόδευε χωρίς να κερδίζει τότε, αλλά είχε το ψώνιο και την αγάπη για το σινεμά"...

Η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκάκη
η Τζέλα Φίνου και μία συγγενής της.
7 Μέρες TV, 16-4-1994
Ο Γιάννης Φλερύ και η Ζωζώ Σαπουντζάκη
7 Μέρες TV, 16-4-1994


Ο Μίμης Πλέσσας συνοδεύει τη Μαίρη Χρονοπούλου
σε αξέχαστες επιτυχίες από τις ταινίες του Φίνου

7 Μέρες TV, 16-4-1994

Ο Κώστας Βουτσάς και οι... Γιάννης Βογιατζής
και Γιάννης Βογιατζής (πρώτα ξαδέλφια!) τραγουδούν...
7 Μέρες TV, 16-4-1994

Η μεσημεριανή εκδήλωση είχε και βραδινή συνέχεια, σε ένα κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του Φίνου. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ όμως η βραδιά δεν είχε αρκετό κέφι. Όπως έγραψε το περιοδικό 7 Μέρες TV, "τη χλιαρή ατμόσφαιρα ανέλαβαν να ζεστάνουν ο Μίμης Πλέσσας με την ορχήστρα του και πολλά ακόμα λαμπρά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του [Ντίντη] Καρύδη-Φουξ με τίτλο "Η Αθήνα του Φίνου".

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρένα Βλαχοπούλου
συνεχίζουν ίσως μια κουβέντα που άφησαν στη μέση
πέντε μέρες νωρίτερα στο θέατρο Μπροντγουέι,
στην απονομή του "Μεταλλίου Ψαθά" στη Ρένα.
Φωτογραφία από το αρχείο του ηθοποιού και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη,
τον οποίο ευχαριστώ θερμά!
 



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: