Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1994: Απονομή του Μεταλλίου Δημήτρη Ψαθά

Στις 23 Μαρτίου 1994, στο θέατρο Μπροντγουέι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη απονομή του Μεταλλίου Δημήτρη Ψαθά που θέσπισαν οι εκδόσεις Μαρίας Δ. Ψαθά για να τιμηθούν οι ηθοποιοί που διακρίθηκαν στις ερμηνείες ρόλων του σημαντικού κωμωδιογράφου. Η πρώτη ηθοποιός που τιμήθηκε με το μετάλλιο αυτό ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου που εκείνη τη σεζόν παρουσίαζε στο θέατρο Μπροντγουέι την κωμωδία Η χαρτοπαίχτρα.

Η Ρένα Βλαχοπούλου πανευτυχής επιδεικνύει το Μετάλλιο Ψαθά
που της απονεμήθηκε. Δίπλα της η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Πηγή:
1000 Θέματα, 31-3-1994

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την απογευματινή παράσταση εκείνης της Τετάρτης. Τα δελτία τύπου που διαφήμισαν το γεγονός ανέφεραν πως το μετάλλιο δινόταν στη Ρένα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των χιλίων παραστάσεων του έργου. Δεν είμαι σίγουρος με ποια αλχημεία προέκυπτε αυτός ο αριθμός--στις συνεντεύξεις τύπου πριν την πρεμιέρα η Μαρία Ψαθά είχε θυμίσει στον Τύπο ότι η Χαρτοπαίχτρα κατείχε το ρεκόρ του πρώτου έργου του Ψαθά που ξεπέρασε τις εφτακόσιες συνεχείς παραστάσεις με πρωταγωνίστρια την κυρία Κατερίνα--και κάπου εκεί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η Ρένα δήλωσε πως στόχος της θα είναι οι χίλιες παραστάσεις. Το ανέβασμα όμως του θεάτρου Μπροντγουέι συμπλήρωνε εκείνο τον μήνα τις εκατό, ενώ ακόμα και αν προσέθετε κανείς το εξάμηνο που παρουσίασε η Ρένα το έργο το 1975, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αριθμός 1000 και πάλι δεν προέκυπτε... Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι... λεπτομέρειες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρένα άξιζε μια τέτοια διάκριση αφού είχε ενσαρκώσει ιδανικά τον ρόλο σε οθόνη και σκηνή.

Τα Νέα, 29-3-1994

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία της εκεί. Παραγωγός της Χαρτοπαίχτρας ήταν ο Βασίλης Πλατάκης, στον οποίο η Εθνική Σταρ είχε αναθέσει την οργάνωση παραγωγής και της δικής της παράστασης στο θέατρο Αλίκη--γιόρταζε τα 35 χρόνια της στο θέατρο (οκ, ήταν λίγα παραπάνω...) με την επανάληψη της προσωπικής της επιτυχίας Ωραία μου κυρία. Η Βουγιουκλάκη είχε σχεδόν αναγγείλει την παρουσία της στην εκδήλωση το πρωί της ίδιας μέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1: ήταν καλεσμένη του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα και, αφού μίλησε για κάποιες/-ους συναδέλφισσές/-ους της που θαυμάζει είπε: "Θαυμάζω επίσης τη μεγάλη μας ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου που γιορτάζει απόψε τις 1000 παραστάσεις της Χαρτοπαίχτρας στο θέατρο Μπροντγουέι".

Ο Μιχάλης Τσιμπίλης, που φιλοτέχνησε το Μετάλλιο Ψαθά εκείνης της χρονιάς, και η κόρη του Λίνα,
η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μαρία Ψαθά.
Πηγή: 
Ελεύθερος Τύπος, 26-3-1994

Η Μαρία Ψαθά κάλεσε λοιπόν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο βήμα κι εκείνη είπε: "Θαυμάζω πάντα τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σκηνής, που δημιουργεί φέτος μία από τις ωραιότερες παραστάσεις της χρονιάς με τη θαυμάσια ερμηνεία της στη Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά. Αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε και οι δύο: Η Ρένα τις χίλιες παραστάσεις της Χαρτοπαίχτρας και εγώ τα τριάντα πέντε χρόνια μου στο θέατρο". 

Ο Λάκης Μιχαηλίδης μιλάει για τη Ρένα Βλαχοπούλου και εκείνη 
τον παρακολουθεί με προσοχή. Δίπλα του ο Αμφιτρύων της βραδιάς Βασίλης Πλατάκης.
Πηγή:
Ελεύθερος Τύπος, 26-3-1994


Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο συγγραφέας Λάκης Μιχαηλίδης που ήταν τότε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Μεταξύ άλλων είπε για τη φίλη και συνεργάτιδά του: "Είναι θείον δώρον η Ρένα. Σπάταλα προικισμένη καλλιτέχνις. Πάνω από όλα αυτοσχεδιαστικές ικανότητες αμίμητης δεξιοτεχνίας. Έφτασε μόνο μια νύχτα για να λάμψει το αστέρι αυτό στο στερέωμα του μουσικού μας θέατρου". Στη συνέχεια η Μαρία Ψαθά μίλησε για την απόφαση των εκδόσεων Ψαθά να τιμήσουν με το "Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά" τους ηθοποιούς που άφησαν ιστορία με τις ερμηνείες τους στις κωμωδίες του πατέρα της. Η αρχή γινόταν με τη Ρένα Βλαχοπούλου και οι απονομές θα συνεχίζονταν την επόμενη χρονιά. Μετά πήρε τον λόγο η Ρένα. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που μίλησε από... χαρτί. Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες, ευχαρίστησε τον Λάκη Μιχαηλίδη και τη Μαρία Ψαθά. Ωστόσο, δεν στάθηκε μόνο στη δική της χαρούμενη στιγμή. Τα ξημερώματα εκείνης της Τετάρτης είχε πεθάνει από καρκίνο η γλυκύτατη ηθοποιός Χριστίνα Σύλβα, η οποία στο τέλος της ζωής της αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Με αυτή την αφορμή η Ρένα έκανε έκκληση για άλλη μια φορά στο κράτος που πρέπει να βοηθά τους καλλιτέχνες/τις καλλιτέχνιδες: "Θα πρέπει να μάθει το κράτος να σέβεται τους ηθοποιούς". Και τελείωσε λέγοντας: "Ευχαριστώ τον κόσμο γιατί αυτή είναι η μεγάλη μου χαρά, η μοναδική χαρά, η αγάπη του κόσμου και τίποτα άλλο". 

Έπειτα ο λόγος δόθηκε και πάλι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη:  "Υποκλίνομαι μπροστά στη μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, του κινηματογράφου μας. Ρένα Βλαχοπούλου είναι μόνο μία και το ξέρει ο κόσμος που τη λατρεύει, το ξέρουμε εμείς οι συνάδελφοί της που την εκτιμάμε και την έχουμε εκεί ψηλά. Το κράτος τι να σου κάνει, αγάπη μου; Άσ'το, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα". Συμφώνησε η Ρένα: "Ο κόσμος μας ενδιαφέρει" και η Αλίκη συνέχισε: "Εμείς έχουμε τον κόσμο από μόνες μας χωρίς κρατική ενίσχυση και καμία βοήθεια. Δεν θέλουμε τίποτα, την αγάπη του κόσμου". "Και ένα ακίνητο", συμπλήρωσε η Ρένα κατά τον προσφιλή της τρόπο... Και η Αλίκη, αφού ζήτησε "ένα χειροκρότημα για τη Ρένας μας τη μοναδικιά!" 

Ο Γιώργος Λαφαζάνης και ο Μάκης Δελαπόρτας περιεργάζονται
το Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά που απονεμήθηκε στη Ρένα.
Πηγή TV
Zapping, 2-4-1994


Τέλος, η Μαρία Ψαθά απένειμε στη Ρένα το μετάλλιο που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Μιχάλης Τσιμπίλης, ενώ το κοινό της εκδήλωσης χειροκροτούσε με ενθουσιασμό, και της είπε "Θα χαιρόταν πολύ ο πατέρας μου αν μπορούσε να σας τιμήσει ο ίδιος, μια και ξέρετε πόσο σας εκτιμούσε και σας ξεχώριζε".

Ο Λυκούργος Καλλέργης και ο Ερρίκος Μπριόλας
Πηγή:
Ελεύθερος Τύπος, 26-3-1994

Ήταν φυσικά εκεί πολλές/-οί συνάδελφοι της Ρένας για να μοιραστούν τη χαρά της. Ο Λυκούργος Καλλέργης, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Τζένη Κολάρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η Ρένα Βλαχοπούλου υπερβαίνει τα όρια του θεάτρου που υπηρετεί. Πάντα μεγαλουργούσε και πάντα μεγαλουργεί". Η γλυκύτατη Τζένη Ρουσσέα, με ένα πλατύ χαμόγελο, είπε: "Η Ρένα είναι ένας ήλιος, ένας ήλιος που τα φωτίζει όλα. Την αγαπώ πολύ". Η Μαίρη Λίντα θυμήθηκε την αρχή της γνωριμίας της με τη Ρένα Βλαχοπούλου: "Γνωριζόμαστε από το 1958, όταν εμφανιζόμαστε και οι δύο στο πλευρό του Κώστα Χατζηχρήστου, στην επιθεώρηση Λαός και Κολωνάκι. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στον γάμο μου με τον Χιώτη η Ρένα με οδήγησε στην εκκλησία, αντί του πατέρα που δεν είχα"... Η Έλντα Πανοπούλου, μιλώντας εκ μέρους και των συμπρωταγωνιστών της στη Χαρτοπαίχτρα εκείνης της σεζόν, δήλωσε για την κουμπάρα της: "Μακάρι να μπορούμε όλοι να πλησιάσουμε το μικρό δαχτυλάκι της κυρίας Βλαχοπούλου".

Η Ρένα Βλαχοπούλου πλαισιωμένη από τον Κίμωνα Αρέτα
και τη σύζυγό του, τη Μαίρη Λίντα και τη Ρένα Κουμιώτη.
Πηγή:
Ελεύθερος Τύπος, 26-3-1994


Το παρών/παρούσα έδωσαν ακόμα ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Ρένα Κουμιώτη, ο Δημήτρης Πιατάς, η Ελένη Φιλίνη, η Νέλλη Γκίνη, η Τιτίκα Στασινοπούλου και βέβαια όλος ο θίασος της Χαρτοπαίχτρας με επικεφαλής τον Ερρίκο Μπριόλα, τον Μάκη Δελαπόρτα, τη Βερόνικα Αργιέντζη, και τον Θωμά Παλιούρα. 

Η Έλντα Πανοπούλου, η Ελένη Φιλίνη και ο Δημήτρης Πιατάς
Πηγή:
Μεσημβρινή, 26-3-1994

Πηγή: 7 Μέρες TV, 2-4-1994

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο σύζυγος της Ρένας Βλαχοπούλου Γιώργος Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε "πάντα ερωτευμένος" με τη γυναίκα του και "τρομερά ευτυχισμένος" για την τιμή που της γίνεται. "Ναι, αλλά δεν το δείχνεις αυτό!" "Νομίζεις!" της απάντησε η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα που κάλυπτε την εκδήλωση για τον ΑΝΤ1. "Αν ήξερες τι μου είπε για σένα στην επίσημη πρεμιέρα σας" και η Ρένα ανταπάντησε: "Για' δεν μου τα 'πε εμένανε;" Η ανάγκη της για επιβεβαίωση της αγάπης του, ακόμα και μετά από τριάντα χρόνια κοινού βίου...


 




 

Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: