Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα το 1968: Στο μιούζικαλ "Το κορίτσι της αφίσας" των Τζιώτη-Ξαρχάκου;

Στις 2 Μαρτίου 1968 διαβάζουμε στο "Θεατρικό Σημειωματάριο" του Φάνη Κλεάνθη στα Νέα:

Προχωρούν οι συζητήσεις για τον καταρτισμό του θιάσου του "Μετροπόλιταν", που θα παρουσιάση το μιούζικαλ των Γιάννη Τζιώτη-Σταύρου Ξαρχάκου "Το κορίτσι της αφίσσας", με σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. Κατά πάσαν πιθανότητα, στο θιασαρχικό σχήμα θα είναι η Ρένα Βλαχοπούλου.

Τα Νέα, 2-3-1968

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε γραφτεί, και πάλι στα Νέα (22-2-1968), ότι ο Γιάννης Τζιώτης (σεναριογράφος των ταινιών Ντάμα Σπαθί και Επιχείρησις Απόλλων) είχε ολοκληρώσει ένα μιούζικαλ με τον τίτλο Το κορίτσι της αφίσας το οποίο "άρεσε εξαιρετικά" στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τον θεατρικό παραγωγό Τάκη Μακρίδη που αποφάσισε να το ανεβάσει τον Ιούνιο στο θέατρο Μετροπόλιταν. Την επόμενη μέρα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι το κορίτσι της αφίσας θα ήταν η Νόρα Βαλσάμη και, λίγες μέρες μετά, ότι χορογράφος του έργου θα ήταν ο Φώτης Μεταξόπουλος.

Ωστόσο λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της είδησης για τη συμμετοχή της Ρένας Βλαχοπούλου στην παράσταση, διαβάσαμε ότι η Ρένα θα είναι επικεφαλής του θιάσου που θα παρουσίαζε επιθεώρηση στο Θέατρο του Εθνικού Κήπου, μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τη Νινή Τζάνετ και τον Χρόνη Εξαρχάκο (ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Κάππη).

Πέρασαν λίγες μέρες ακόμα και διαβάσαμε, πάλι στα Νέα, ότι τελικά το ανέβασμα του μιούζικαλ ματαιώνεται προς το παρόν και η δημιουργική ομάδα Τζιώτης-Ξαρχάκος-Μπούχλης θα το παρουσιάσει στο μέλλον, "όταν βρουν κατάλληλους όρους", ενώ στο μεταξύ θα εργάζονταν για το ανέβασμα μιας λαϊκής όπερας που θα αποτελούσε διασκευή της Ορέστειας.

Και παρόλο που γράφτηκε ότι στην επιθεώρηση που θα παρουσίαζε τελικά το Μετροπόλιταν θα έγραφε τη μουσική ο Σταύρος Ξαρχάκος, συνθέτης της ήταν τελικά ο Γιώργος Μουζάκης και συγγραφείς της ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Γιώργος Τζαβέλλας. Ήταν η επιθεώρηση Και μη χειρότερα στην οποία ο Σταύρος Παράβας υποδυόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη--και για αυτόν τον λόγο η εθνική σταρ έκανε μήνυση στους συγγραφείς του έργου. Το Και μη χειρότερα ήταν, μαζί με τα Όνειρα απατηλά που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Εθνικού Κήπου, οι δυο πιο επιτυχημένες επιθεωρήσεις του καλοκαιριού του 1968. Να "μυρίστηκε" η Ρένα ότι το Κορίτσι της αφίσας δεν είχε μέλλον ή να προτίμησε την οικονομική ασφάλεια των επιχειρήσεων του Βασίλη Μπουρνέλλη; Άλλο ένα "μη πραγματοποιηθέν" της Ρένας που θα είχε βέβαια τρομερό ενδιαφέρον, καθώς θα τραγουδούσε πρωτότυπα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου--αργότερα ερμήνευσε σε ζωντανές εμφανίσεις της την "Άσπρη μέρα" του συνθέτη, ενώ το 1981-82 στο Δεν θέλω ουουου τραγουδούσε μια παρωδία του "Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι"...

Νόρα Βαλσάμη και Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου
Η θεία μου η χίπισσα.
Φωτογραφία από το αρχείο της Φίνος Φιλμ


Όσο για τη συνεργασία Ρένας Βλαχοπούλου και Νόρας Βαλσάμη, αυτή πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1970, στα γυρίσματα της ταινίας Η θεία μου η χίπισσα του Αλέκου Σακελλάριου. Στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα η Νόρα Βαλσάμη στον Αντώνη Μποσκοΐτη (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento και στο Κουτί της Πανδώρας), η γλυκύτατη ηθοποιός δήλωσε για τη Ρένα: "Μεγάλη πλάκα είχε η ταινία και αυτή ήταν πολύ καλή γυναίκα. Όταν τη συνάντησα κάποτε, στις αρχές το '80, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν: 'Έβγαλες καλό παιδί;' Της απάντησα: 'Πολύ καλό παιδί"... Ήταν πέντε ετών ο γιος μου τότε. Μια γλύκα σκέτη ήταν η Βλαχοπούλου κι αν ακούγονται διάφορα για το χαρακτήρα της, μαζί μου, δεν ξέρω, αλλά ήταν κι αυτή πολύ καλή".


Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: