Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1946: Απάντηση στην Αθήνα από το Κάιρο (μέσω Αλεξάνδρειας!)

Την 1η Δεκεμβρίου 1946 συναντούμε το όνομα της Ρένας Βλαχοπούλου σε δυο σελίδες της εφημερίδας Ταχυδρόμος-Ομόνοια της Αλεξάνδρειας. Ας δούμε πρώτα τι γράφτηκε στη στήλη "Ο Ταχυδρόμος εις Κάιρον" με αφορμή ένα σχόλιο που είχε δημοσιευτεί στην αθηναϊκή εφημερίδα Έθνος στις 11 Νοεμβρίου 1946, δηλαδή δύο περίπου εβδομάδες μετά την έναρξη των εμφανίσεων της Ρένας και του Γιάννη Σπάρτακου στο κέντρο Auberge Des Pyramides του Καΐρου.

Καϊρινές Εικόνες
ΠΡΟΣ ΤΟ "ΕΘΝΟΣ" ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Απορεί κανείς με όσα γράφει η Αθηναϊκή εφημερίς σχετικώς με την επιτυχία που έχει το ζεύγος Βλαχοπούλου-Σπάρτακος στο Κάιρο.
"...Το Ντούο Βλαχοπούλου-Σπάρτακος--λέγει--έσχεν στην AUBERGE του Καΐρου αρκετό σουξέ. Αλλά το κοινόν εκεί είνε πολύ προχωρημένο μουσικώς και οι καλλιτέχναι μας είνε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν πολλές καλές Ιταλικές και Αγγλικές ορχήστρες με ντιζέρ κλάσεως. Δι' αυτό το σουξέ των δύο Ελλήνων καλλιτεχνών υπήρξεν σχετικόν". [Σημείωση του Rena Fan: για την ακρίβεια το Έθνος γράφει "ο 'θρίαμβός' των είνε αυτήν την φοράν μάλλον περιωρισμένος"--παρόλο που χρησιμοποιεί εισαγωγικά, ο Αιγυπτιώτης συντάκτης έχει παραφράσει το δημοσίευμα του Έθνους].
Μας κάνουν κατάπληξιν τα γραφόμενα της Αθηναϊκής συναδέλφου η οποία κακώς επληροφορήθη δι' όσα γράφει. Το ζεύγος Βλαχοπούλου-Σπάρτακου μολονότι είχε να αντιμετωπίση ένα ποικίλον διεθνές κοινόν είχε θριαμβευτικήν επιτυχίαν. Ούτε η (sic) καλλίτερες ορχήστρες εις την Αίγυπτον είνε Ιταλικές αφού τα σκήπτρα κατέχουν σ' όλην την Αίγυπτον Έλληνες βιρτουόζοι μουσικοί, οι οποίοι είνε διευθυνταί ορχηστρών όπως ο Μπάμπης Μαυρομμάτης, ο Α. Μπαχλού, ο Πάνος Λεμπεχόβας, ο Ανδρέας Αναγνωστάκης υπό το ψευδώνυμον ANDRE RYDER, ο Δ. Σαριδάκης, οι οποίοι θεωρούνται από τους δικούς μας και ξένους οι άσσοι της μοντέρνας μουσικής, διά να μη αναφέρωμεν τους μουσικούς Κρίνο Ντε Κάστρο, Α. Γκρεκ και τον Ν. Θειάφην της κλασσικής μουσικής. Δεν γνωρίζομεν πολλούς ισαξίους διευθυντάς ορχηστρών ώστε η Αθηναϊκή συνάδελφος τόσον δειλά και φοβισμένα να γράφη περί φαμόζων αλλοεθνών μουσικών. Νομίζομεν ότι και κατωτέρας αξίας να ήσαν οι ιδικοί μας δεν θα εγίνοντο ποτέ μεγάλοι εάν πρώτοι εμείς οι ομοεθνείς των δεν εσπεύδωμεν να το αναγνωρίσωμεν και προ παντός να το διακηρύξωμεν.
Είνε ανεξήγητον διά πόλιν τόσο μεγάλης μουσικής κινήσεως ως αι Αθήναι, να υποκλίνωνται τόσον ταπεινά προ μοσικής κινήσεως του τόπου μας που είναι σχετικά περιορισμένη.
Κ. ΜΑΓΗΣ
Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 1-12-1946

Εξάλλου, στη στήλη "Θέατρον" διαβάζουμε:

Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΣΤΟ "ΚΑΡΛΤΟΝ"
Με μεγάλη ευχαρίστησι πληροφορούμεθα ότι ο γνωστός και ρέκτης ιδιοκτήτης του "Κάρλτον" κ. Γεώργιος Δαρατζίκης, μη φειδόμενος κόπων και θυσιών, εξησφάλισε την συνεργασίαν των εκλεκτών καλλιτεχνών μας, Ρένας Βλαχοπούλου και Γιάννη Σπάρτακου, οίτινες και θα εμφανισθούν εις Αλεξάνδρειαν περί την 14ην αρξαμένου μηνός Δεκεμβρίου.
Η Βλαχοπούλου και ο Σπάρτακος ευρισκόμενοι εις Κάιρον από μηνός και πλέον, εσημείωσαν τοιαύτην επιτυχίαν εις το αριστοκρατικώτερον κέντρον του Καΐρου "AUBERGE DES PYRAMIDES" ώστε το συμβόλαιόν των ανενεώθη διά δευτέραν και ακολούθως διά τρίτην φοράν.
Ο Ελληνικός και ξενόγλωσσος Τύπος αφιέρωσεν άρθρα ολόκληρα μετά φωτογραφιών του καλλιτέχνου μας εις την πρώτην σελίδα, και με ενθουσιώδεις κριτικάς που εγράφησαν διά το ταλέντον της Ρένας Βλαχοπούλου, για το ανεξάντλητό της μπρίο και την "χρυσή"--όπως την απεκάλεσαν--φωνή της.
Εφάμιλλον επίσης επιτυχίαν σημειώνει ο εκλεκτός συνθέτης και "ακομπανιατέρ" της κ. Γιάννης Σπάρτακος, που κάθε του τραγούδι είναι και μια επιτυχία, και η πλέον πρόσφατος από όλας είναι το γνωστότατον τραγούδι "Θα σε πάρω να φύγουμε", που δεν είνε απλώς ένα τραγουδάκι, αλλά η εξωτερίκευσις των συναισθημάτων ενός ολοκλήρου λαού, κατά τα σκληρά χρόνια της κατοχής.
Είναι λοιπόν πλήρως δικαιολογημένη η ανυπομονησία, με την οποίαν περιμένουμε να ιδούμε και να χειροκροτήσωμεν τους εκλεκτούς μας καλλιτέχνας.
ΧΡΙΣΤΥ
Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 1-12-1946

Και μια άλλη αθηναϊκή εφημερίδα, η Βραδυνή, έγραψε λίγες μέρες μετά για μια ιδιαίτερη επιτυχία του ζεύγους Ρένα Βλαχοπούλου-Γιάννης Σπάρτακος στο Κάιρο.

Κατά πληροφορίας εκ Καΐρου, την παρελθούσαν εβδομάδαν η Ρένα Βλαχοπούλου, κατόπιν ειδικής προσκλήσεως, ετραγούδησε συνοδεία του μαέστρου Σπαρτάκου, εις το θερινόν ανάκτορον του Βασιλέως Φαρούκ "Ωμπέρζ ντε Λακ".
Εις τους δύο Έλληνας καλλιτέχνας εγένοντο μεγάλαι περιποιήσεις, το ίδιο δε βράδυ παρεκάθησαν εις γεύμα παρά τω Βασιλεί.
Περί τα τέλη Δεκεμβρίου η Βλαχοπούλου και ο Σπάρτακος θα μεταβούν διά σειράν εμφανίσεων εις το Λονδίνον.
Βραδυνή, 4-12-1946     

Από την εφημερίδα Αγωνιστής της Κύπρου, Μάρτιος 1947

Ήταν βέβαια τόση η επιτυχία του καλλιτεχνικού ζεύγους στην Αίγυπτο που αφού παρέτειναν τις εμφανίσεις τους και στην Αλεξάνδρεια, επέστρεψαν στο Κάιρο στα μέσα Ιανουαρίου για λίγες ακόμα εμφανίσεις...