Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1958: Σαμποτάζ;

Στις 22 Δεκεμβρίου 1958 η θεατρική στήλη του Έθνους δημοσίευσε μια επιστολή της Ρένας Βλαχοπούλου (σπάνια έστελνε επιστολές στον Τύπο για κάποιο θέμα που την αφορούσε, έως τώρα έχω εντοπίσει άλλη μία μόνο):

Μία διάψευσις της Ρένας Βλαχοπούλου
Εν τω μεταξύ η εκ των πρωταγωνιστριών του συγκροτήματος [του Ακροπόλ] μας γράφει:
Φίλε κ. Μαμάκη,
Στην θεατρική στήλη απογευματινής εφημερίδος είδα μ' έκπληξι να γράφεται η "είδησις" ότι μια από τις τουαλέττες που φορώ στην επιθεώρησι "Χειμώνας στην Αθήνα" βρέθηκε σχισμένη με ξυράφι στο καμαρίνι μου στο "Ακροπόλ". Χάριν της ιστορίας των... παρασκηνίων, θα ήθελα να διαψεύσω τη "συνταρακτική" αυτή πληροφορία. Όλες μου οι τουαλέττες χαίρουν... άκρας υγείας και καμμιά δεν υπέστη το κακό που της φόρτωσαν ανεύθυνες πληροφορίες προφανώς.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Έθνος, 22-12-1958

Η Ρένα Βλαχοπούλου στην επιθεώρηση
Χειμώνας στην Αθήνα
στο θέατρο Ακροπόλ (χειμ. 1958-59).
Πιθανώς φοράει την τουαλέτα που βρέθηκε
σκισμένη στο καμαρίνι της...
Φωτογραφία: Τα Νέα, 27-12-1958

Τι είχε συμβεί; Ο γνωστός καλλιτεχνικός συντάκτης και στιχουργός Γιάννης Φερμάνογλου είχε γράψει στη Βραδυνή (δυστυχώς λόγω Covid-19 δεν κατάφερα να εντοπίσω το συγκεκριμένο φύλλο) ότι η Ρένα Βλαχοπούλου βρήκε σκισμένη την τουαλέτα της στο καμαρίνι της. Η Ρένα έσπευσε να διαψεύσει την είδηση με την παραπάνω επιστολή--επέλεξε φυσικά τη στήλη του παντοδύναμου τότε Αχιλλέα Μαμάκη την οποία διάβαζε όλο το ελληνικό θέατρο. Ωστόσο, ο Φερμάνογλου φρόντισε να διαψεύσει τη διάψευσή της δύο μέρες μετά:

Η τουαλέττα της Ρένας Βλαχοπούλου
Διάψευσις Διαψεύσεως

Λαμβάνομεν και δημοσιεύομεν εκ μέρους του κ. Ι. Φερμάνογλου, που ανέγραψεν εις απογευματινήν συνάδελφον την είδησιν που διέψευσε προχθές η Ρένα Βλαχοπούλου, την ακόλουθον επιστολήν:
Φίλε κ. Μαμάκη,
Εις απάντησιν της επιστολής της κ. Ρένας Βλαχοπούλου, που εδημοσιεύθη προχθές εις το "Έθνος", εν σχέσει με την κατεστραφείσαν τουαλέττα της, σε πληροφορώ ότι η είδησις την οποίαν έφερα εις την δημοσιότητα ήτο απολύτως ακριβής. Εις επιβεβαίωσιν μάλιστα των ανωτέρω επικαλούμαι την μαρτυρίαν του ενδυματολόγου Σκαλιντώ, ο οποίος εκλήθη επειγόντως διά να επιδιορθώση την τεμαχισθείσαν τουαλέττα καθώς και του χορογράφου-χορευτού κ. Μηνά Γιώτη, ο οποίος ευρίσκετο κατά σύμπτωσιν εις τα παρασκήνια του "Ακροπόλ", όταν διεπιστώθη το τόσον περίεργον αυτό σαμποτάζ.
 
Επομένως, αν όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον ως απρέπεια αξίζει να χαρακτηρισθή το ότι μία καλλιτέχνις περιωπής διέψευσεν ενυπογράφως ένα τετελεσμένον γεγονός, έστω και αν είχε ειδικούς λόγους.
Φιλικώτατα

Ι. ΦΕΡΜΑΝΟΓΛΟΥ

Έθνος, 24-12-1958

Από όσο γνωρίζω, το θέμα έμεινε εκεί. Φερμάνογλου και Βλαχοπούλου συνέχισαν να έχουν καλές σχέσεις--ο δημοσιογράφος έγραφε τακτικότατα για εκείνη στις στήλες του στη Βραδυνή. Τώρα, ποιος ή ποια να ζήλευε και να ήθελε να κάνει κακό στη Ρένα Βλαχοπούλου; Δεν θα το μάθουμε ποτέ μάλλον... Φαίνεται πάντως πως συχνά οι τουαλέτες ήταν αιτίες καβγάδων στα καμαρίνια των μουσικών θεάτρων. Λέγεται ότι συχνό θύμα ήταν οι τουαλέτες της Γεωργίας Βασιλειάδου, καθώς, όσο μεγάλωνε η δημοτικότητά της, τα άλλα μεγάλα ονόματα των θιάσων (και κυρίως τα γυναικεία...) τη ζήλευαν και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να την εμποδίσουν να βγει στη σκηνή και να διεκδικήσει το χειροκρότημα του κοινού. Επίσης, λέγεται ότι συχνά οι πρωταγωνίστριες τσακώνονταν όταν οι τουαλέτες τους, τις οποίες εμφάνιζαν μόνο στη γενική δοκιμή ή απευθείας στην πρεμιέρα του έργου, είχαν ομοιότητες... Υπάρχει μάλιστα μια φήμη, που δεν έχω επιβεβαιώσει, ότι κάποια στιγμή τσακώθηκαν για τις τουαλέτες τους στο Ακροπόλ η Ρένα Βλαχοπούλου και η Μπεάτα Ασημακοπούλου... Ο κόσμος των παρασκηνίων τελικά δεν ήταν τόσο αγγελικά πλασμένος όσο εμφανίζεται στις αφηγήσεις των ηθοποιών...

Δεκέμβριος 1991: Η Ρένα Βλαχοπούλου στο καμαρίνι της στο Ρεξ
διορθώνει μια ατέλεια στην τουαλέτα της,
σε μια εποχή που ασφαλώς δεν είχε κανένα λόγο να φοβάται
ότι θα της κάνουν σαμποτάζ... 
Φωτογραφία: Παναγιώτης Κ. Τριχιάς


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: