Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1947: Στη Νέα Υόρκη...

Στις 5 Δεκεμβρίου 1947 ο Αχιλλέας Μαμάκης μας ενημερώνει στη στήλη του "Τα θεατρικά νέα εικονογραφημένα" στο Έθνος για την άφιξη της Ρένας Βλαχοπούλου και του Γιάννη Σπάρτακου στις ΗΠΑ.
Και τώρα αι τελευταίαι ειδήσεις από τους Έλληνας καλλιτέχνας, που βρίσκονται στο εξωτερικό. Πρώτα-πρώτα, κατά τηλεγράφημα που ελήφθη χθες από την Νέα Υόρκη, έφθασαν εκεί ο γνωστός συνθέτης της τζαζ Γιάννης Σπάρτακος και η καλλιτέχνις του ελαφρού τραγουδιού Ρένα Βλαχοπούλου. Το ζευγάρι αυτό επήγεν εις την Αμερικήν ύστερα από μακρά περιοδεία στην Κύπρο, Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και τελευταία στην Τεχεράνη. Η Ρένα Βλαχοπούλου με τον Σπάρτακο έμειναν τέσσερις ολόκληρους μήνες στην πρωτεύουσα του Ιράν και τους άκουσε επανειλημμένως και ο ίδιος ο Σάχης της Περσίας. Εκτός αυτού ήταν τόση η δημοτικότης της ελληνικής καλλιτεχνικής δυάδος, ώστε στην Τεχεράνη ως και τα μικρά παιδιά τραγουδούσαν στους δρόμους--ελληνικά, παρακαλώ!--το "Θα σε πάρω να φύγουμε"! Ήδη ο Σπάρτακος και η τραγουδίστρια της τζαζ επήγαν εις τον Νέον Κόσμον και απειλούν ότι θα αναστατώσουν και το Μπροντγουαίη, μ' ένα νυχτερινόν κέντρον του οποίου έχουν συμβόλαιον με καλούς--όπως λέγουν--όρους.
Έθνος, 5-12-1947

Για την ιστορία, το ίδιο διάστημα, όπως μας πληροφορεί ο Μαμάκης, βρίσκονταν στην Αμερική η Σοφία Βέμπο, που θριάμβευε πάντα στις ελληνικές παροικίες και σαν σήμερα συγκεκριμένα τραγούδησε στη Φιλαδέλφια, η Σόνια Κούρτις, η Πάολα, ο τενόρος Κορώνης, ο Θωμάκος και η Στέλλα Γκρέκα, η χορεύτρια Λουκία Κωτσοπούλου, και από το θέατρο πρόζας ο Κώστας Μουσούρης, η Αλίκη, ο Νίκος Δενδραμής, ο Μπούρλος και ο Λίνος Καρζής. 

Έθνος, 5-12-1947

Όπως αποκάλυψε η έρευνα του καλού φίλου του μπλογκ Γιάννη Δαρόπουλου, η Ρένα και ο Σπάρτακος έφτασαν στην Αμερική την 1η Δεκεμβρίου του 1947 με το πλοίο Marine Carp που είχε ξεκινήσει από τη Βηρυτό στις 16 Νοεμβρίου. Την επομένη της άφιξής τους η εφημερίδα Daily News της Νέας Υόρκης δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία με την πολύ εύγλωττη λεζάντα: "ΕΛΠΙΖΟΥΝ να βάλουν φωτιά στην αμερικανική show business η Rena Vlahopoulov [sic], τραγουδίστρια, και o Yannis Spartacos, συνθέτης-πιανίστας-ηθοποιός [sic] που τη συνοδεύει. Προέρχονται από την Αθήνα και έφτασαν με το Carp, το οποίο ξεκίνησε από τη Χάιφα και έκανε στάσεις στον Λίβανο και την Ελλάδα".

Από την εφημερίδα Daily News της Νέας Υόρκης, 2-12-1947
Ευχαριστίες στον Γιάννη Δαρόπουλο που μου έστειλε το απόκομμα

Ταλαιπωρήθηκαν αρκετά μέχρι να κάνουν το ντεμπούτο τους στον Νέο Κόσμο η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιάννης Σπάρτακος (διαβάστε μια σύνοψη των περιπετειών τους εδώ) αφού η πρώτη τους εμφάνιση πραγματοποιήθηκε δεκατρεισήμισι μήνες μετά... Και μπορεί να μην κατέκτησαν τελικά το Broadway όπως έλπιζαν αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες (και χρήμα!) από την περιοδεία τους σε διάφορες πολιτείες μέχρι το 1951...

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φίλο του μπλογκ Γιάννη Δαρόπουλο που συνεχώς τροφοδοτεί τον Rena Fan με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό...




Δεν υπάρχουν σχόλια: