Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1993: Οι διπλανοί μας άνθρωποι

Στις 8 Δεκεμβρίου 1993, η εφημερίδα Τα Νέα δημοσίευσε μια είδηση για μια επικείμενη εμφάνιση της Ρένας Βλαχοπούλου στο σίριαλ Οι καλοί μας άνθρωποι που θα βασιζόταν στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων του Ασημάκη Γιαλαμά. Το σίριαλ, από όσο ξέρω, δεν γυρίστηκε ποτέ, αλλά η προοπτική να συνυπάρξουν σε ένα επεισόδιο η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Λάκης Λαζόπουλος προβλήθηκε ιδιαίτερα στην πρώτη σελίδα του ένθετου "Πανόραμα" της εφημερίδας.




Το ρεπορτάζ του Χρήστου Ιερείδη δεν αποδίδει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στη Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά από τα συμφραζόμενα εικάζω ότι οι δημιουργοί την είχαν υπόψη τους για μητέρα του Λάκη Λαζόπουλου στο σχετικό επεισόδιο.

ΣΙΡΙΑΛ ΟΙ "ΔΙΠΛΑΝΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"
Γιαλαμάς σε κλίμα Τσέχωφ

Ο Λάκης Λαζόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, η Χρυσούλα Διαβάτη, ο Γιώργος Νινιός και άλλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου θα είναι οι... διπλανοί μας άνθρωποι στη νέα σειρά που έγραψε ο Ασημάκης Γιαλαμάς.
Το δίτομο έργο "Οι διπλανοί μας άνθρωποι, του Ασημάκη Γιαλαμά, ενός από τους πιο σημαντικούς κωμωδιογράφους, παίρνει το δρόμο που οδηγεί στα τηλεοπτικά πλατό.
Μέσα στις σελίδες των δύο τόμων περιλαμβάνονται περίπου 40 διηγήματα. Από αυτά έχουν προεπιλεγεί 13 με σκοπό να γίνουν τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων, με ομώνυμο τίτλο, τα κείμενα των οποίων προσαρμόζει στα καθ' ημάς ο Λάκης Μιχαηλίδης.
Πρόκειται για "ιστορίες 'δικές μας' που μπορεί να έχουν συμβεί... χθες ή σήμερα" λέει στα "ΝΕΑ" ο Πάνος Παπακυριακόπουλος που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής. 
Είναι ιστορίες με καταστάσεις ανθρώπινες που παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Αθήνα. "Όμως διατηρούν το παλιό άρωμα, το ενδιαφέρον του ενός για τον διπλανό του, των απλών ανθρώπων της γειτονιάς, που συναντούμε στην Αθήνα του '93, αλλά όλο και πιο σπάνια", λέει ο Πάνος Παπακυριακόπουλος. 
Μέσα από το έργο του Ασημάκη Γιαλαμά επιλέχτηκαν κομμάτια χιουμοριστικά, όχι απαραιτήτως κωμικά. Ωστόσο έχουν "κλίμα Τσεχωφικό", δόσεις ειρωνείας αλλά και αυτοειρωνείας. 
Στα επεισόδια της σειράς, παραγωγής ΘΕΑΣΙΣ, θα περάσουν χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι... οι διπλανοί μας άνθρωποι.
Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος κάνει λόγο για "ελκυστικό οπτικό ερέθισμα το πέρασμα καλών και γνωστών ηθοποιών μέσα από τα επεισόδια του σίριαλ".
Θα δούμε τη Χρυσούλα Διαβάτη στο ρόλο μιας μεσόκοπης γυναίκας που εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα εμπορικό κατάστημα, να δέχεται "πολιορκία" από τον φίλο του καταστηματάρχη με πειράγματα και κολακείες. Όταν όμως εκείνη δεν αντέχει άλλο και με παρέμβαση του αφεντικού της, η πολιορκία "λύνεται", νιώθει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην καθημερινότητά της.
"Διπλανός άνθρωπος" θα είναι ο Γιώργος Νινιός στο ρόλο ενός λωποδύτη, που μπαίνει από το... παράθυρο σε ένα σπίτι, αλλά όταν τον πιάνουν επί τω έργω συστήνεται ως ντετέκτιβ που παρακολουθεί τη γυναίκα του σπιτονοικοκύρη!
Μπροστά από τις κάμερες με πρωταγωνιστικό ρόλο σε επεισόδιο της σειράς θα βρεθεί και ο Λάκης Λαζόπουλος, ως φέρελπις νέος, πλην όμως αλλεργικός στην πάσης φύσεως εργασία. Ωστόσο κατορθώνει να δικαιολογεί την πολύωρη απουσία του από το σπίτι, λέγοντας στη μητέρα του ότι καθημερινώς έχει συναντήσεις με υπουργούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, καλλιτέχνες, στρατηγούς. Εκείνος όμως ξημεροβραδιάζεται με τους φίλους του σε παρακείμενο... καφενείο!
Όταν όμως η μητέρα του τού λέει "παιδάκι μου, πάμε να γνωρίσω τους φίλους σου", εκείνος πάλι τα "φέρνει βόλτα" πληροφορώντας εγκαίρως την παρέα του που αναλαμβάνει να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση. 
Η σκηνοθεσία δεν θα φέρει την υπογραφή του ενός. Μεταξύ των σκηνοθετών θα είναι ο Παύλος Τάσιος, ο Κώστας Φέρρης, η Ρέινα Εσκενάζυ, ο Πανος Παπακυριακόπουλος κ.ά. Εκτός των ηθοποιών που προαναφέραμε "Διπλανοί άνθρωποι" θα είναι οι: Δημήτρης Πιατάς, Βασίλης Τσιβιλίκας, Πέτρος Φιλιππίδης, Πέμη Ζούνη κ.ά.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Ιερείδης
Τα Νέα, 8-12-1993

Όπως έχω πει ξανά, τα "μη πραγματοποιηθέντα" της Ρένας ήταν τελικά πιο ενδιαφέροντα από πολλά.. πραγματοποιηθέντα. Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τη δούμε σε ένα κείμενο του Ασημάκη Γιαλαμά (σε επιθεωρήσεις του οποίου εμφανίστηκε τόσο στην Κατοχή όσο και στα χρόνια του '50) παρέα με τον Λάκη Λαζόπουλο. Τους δυο ηθοποιούς τους είδαμε τελικά μαζί στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης περιόδου των Δέκα Μικρών Μήτσων (σε ένα μάλλον κουρασμένο, αλλά σίγουρα χαριτωμένο κείμενο του Λαζόπουλου), δύο χρόνια μετά. Όσο για τους λόγους για τους οποίους ναυάγησε το πρότζεκτ Οι διπλανοί μας άνθρωποι παραμένουν, ως τώρα, άγνωστοι...

Φωτογραφία από το πρόγραμμα του έργου του Ασ. Γιαλαμά Το χρήμα
που ανέβηκε από το Ανοιχτό Θέατρο τη σεζόν 1994-95.
Αν δεν κάνω λάθος, η φωτογραφία προέρχεται από την εκδήλωση
που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος
προς τιμήν του Μίμη Τραϊφόρου τον Οκτώβριο του 1990.
Ευχαριστίες στην Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
για την αποστολή της φωτογραφίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: