Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1960: Η Ρένα Βλαχοπούλου τραγουδά Χαιρόπουλο;

Στις 4 Δεκεμβρίου 1960 το Δεύτερο Πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας μετέδωσε τη ραδιοφωνική επιθεώρηση Τα παιδιά της τύχης στην οποία συμμετείχε η Ρένα Βλαχοπούλου. Λεπτομέρειες διαβάζουμε στην Καθημερινή:

Με ζωηρό ενδιαφέρον αναμένεται από τον θεατρικό και καλλιτεχνικό κόσμο η σημερινή πανηγυρική εκπομπή του Β' Προγράμματος του Ε.Ι.Ρ. με την επιθεώρηση "Τα παιδιά της τύχης" που θα μεταδοθή από ώρας 14.00-15.00. Στην επιθεώρησι αυτή, που έγραψε ο Δημήτρης Χρονόπουλος με συνεργασία Νίκου Κιούση και μουσική Χρήστου Χαιρόπουλου, μετέχουν η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μαρίκα Κρεββατά, η Κάκια Κοντοπούλου, η Σούλα Βόλη, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Τάκης Μηλιάδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Κούλης Στολίγκας, οι τραγουδισταί Ζωή Μάγγου, Σώτος Παναγόπουλος και Νίκος Γούναρης και από τους καλλιτέχνας της πρόζας η Άννα Λώρη, ο Λιάκος Χριστογιαννόπουλος και ο Κώστας Σαντοριναίος. Τη μουσική αποδίδει το συγκρότημα Σπύρου Πιπεράκη.

Καθημερινή, 4-12-1960 

Οι πληροφορίες αυτές, που προφανώς στάλθηκαν από τον σταθμό στον Τύπο, δημοσιεύτηκαν και σε άλλες εφημερίδες. Δυστυχώς ως τώρα δεν εντόπισα κάτι περισσότερο για Τα παιδιά της τύχης. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για μια έκτακτη επιθεώρηση, καθώς η τακτική εκπομπή του Β' Προγράμματος Η Επιθεώρησις του Σταθμού μας μεταδιδόταν το βράδυ του Σαββάτου--για την ιστορία, το προηγούμενο βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου είχε μεταδοθεί η επιθεώρηση Κοκτέιλ Πάρτι των Κώστα Πρετεντέρη-Γιώργου Κατσαρού, στην οποία συμμετείχαν και πάλι η Μαρίκα Κρεββατά, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο Γιάννης Γκιωνάκης αλλά και η Ρένα Ντορ. Αυτό που ίσως δικαιολογεί το "ζωηρό ενδιαφέρον" με το οποίο, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένονταν Τα παιδιά της τύχης ήταν το γεγονός ότι ο συνθέτης Χρήστος Χαιρόπουλος δεν κατέθετε πλέον πολύ συχνά δείγματα της συνθετικής γραφής του (παρόλο που παρέμενε δραστήριος ως δημοσιογράφος και χρονογράφος, με καθημερινή στήλη στο Έθνος). Και αυτό που θα είχε μεγάλη σημασία για τον Rena Fan θα ήταν να έχει διασωθεί κάποια μελωδία του Χρήστου Χαιρόπουλου με τη φωνή της Ρένας Βλαχοπούλου (εάν βέβαια δεν τραγουδούσε κάποια παρωδία στο πλαίσιο ενός νούμερου). Φαίνεται όμως, με βάση τις πληροφορίες που μετέδωσαν σε παλιότερες εκπομπές του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ ο Αλέξης Ζήρας και σε πιο πρόσφατες ο Σιδερής Πρίντεζης, πως η συγκεκριμένη ραδιοφωνική επιθεώρηση δεν έχει διασωθεί και έτσι η περιέργεια του Rena Fan δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ... Ο Χρήστος Χαιρόπουλος πάντως, και η γνώμη του για τη Ρένα Βλαχοπούλου, θα μας απασχολήσει σύντομα σε ένα ακόμα "Σαν σήμερα"... 


Η Ρένα Βλαχοπούλου στο εξώφυλλο του περιοδικού 
Ραδιοπρόγραμμα τη δεκαετία του '50
Από το λεύκωμα
70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια: