Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1946: Στο Carlton της Αλεξάνδρειας

Στις 15 Δεκεμβρίου 1946 η εφημερίδα Ταχυδρόμος-Ομόνοια της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου δημοσίευσε μια φωτογραφία από το κοσμικό κέντρο Carlton όπου το προηγούμενο βράδυ πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση το καλλιτεχνικό ζεύγος Ρένα Βλαχοπούλου-Γιάννης Σπάρτακος. Για την ακρίβεια, η φωτογραφία δεν απαθανατίζει τους δύο συνεργάτες επί το έργον, αλλά σε μια στιγμή ξεγνοιασιάς και κεφιού μετά την εμφάνισή τους:

Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 15-12-1946

Η πρεμιέρα της Ρένας και του Σπάρτακου στο Carlton ήταν ένα πολυαναμενόμενο γεγονός, αφού επί ενάμιση μήνα έφταναν από το Κάιρο συνεχώς ειδήσεις για τις θριαμβευτικές εμφανίσεις τους στο Auberge Des Pyramides. Οι διαφημιστικές καταχωρίσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήθηκε τόσο η φωτογραφία των δυο καλλιτεχνών που είχε σκανδαλίσει τους συντηρητικούς καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας λίγες εβδομάδας νωρίτερα ("ποζάρουν όχι σαν καλλιτεχνικό αλλά σαν... κοινό ζευγάρι" έγραφαν οι αθηναϊκές εφημερίδες).

Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 10-12-1946

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα εξώφυλλα των μουσικών τεμαχίων που είχαν κυκλοφορήσει στην Κατοχή αλλά και μετά την Απελευθέρωση με όλες τις επιτυχίες του Γιάννη Σπάρτακου, οι περισσότερες από τις οποίες τραγουδήθηκαν από τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 8-12-1946

Τρεις μέρες μετά την πρεμιέρα, ο Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας δημοσίευσε και το παρακάτω ρεπορτάζ για την εμφάνιση της Ρένας και του Σπάρτακου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ
Η ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ & Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΣΤΟ ΚΑΡΛΤΟΝ
Κάθε βράδυ κατάμεστον από ότι εκλεκτότερο και ωραιότερο έχει να επιδείξη η Ελληνική και Διεθνής παροικία, είνε το κομψό και αριστοκρατικό κέντρον της πόλεώς μας, το "Κάρλτον".
Οι δύο συμπαθείς καλλιτέχνες μας, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιάννης Σπάρτακος, ευθύς από της πρώτης των εμφανίσεως, απέκτησαν αμέσως τας συμπαθείας του κοινού, που κάθε βράδυ τους χειροκροτεί και τους αποθεώνει.
Η Ρένα Βλαχοπούλου, ακούραστη, γεμάτη ζωή, μπρίο και κέφι, επί μισή περίπου ώρα συνεχώς τραγουδάει ρωμάντσες, Ιταλικές καντσονέττες, Σπανιόλικα τραγούδια, σουίγκ, βλάχικα, Ελληνικά ποτ-πουρί και ανατολίτικα τραγουδάκια, που τα ζωντανεύει με την γλυκειά φωνή της και την χάρι της.
Ο Γιάννης Σπάρτακος, ιδεώδης "ακομπανιατέρ" της, καταχειροκροτείται επίσης στας διαφόρους εκτελέσεις στο πιάνο, τας οποίας διερμηνεύει με τέχνη απαράμιλλο και βαθύ αίσθημα.
Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται τόσον εις τους δύο εκλεκτούς καλλιτέχνας όσον επίσης και εις τον φίλον ιδιοκτήτην του "Κάρλτον" κ. Γεώργιον Δαρατζίκην, που προσπαθεί πάντοτε να ευχαριστή την εκλεκτήν και πολυάριθμον πελατείαν του.
Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 17-12-1946

Αχ, να ήμασταν ανάμεσα στην εκλεκτή πελατεία και να ακούσουμε τη Ρενα Βλαχοπούλου να τραγουδά και καντσονέττες και σπανιόλικα, και σουίγκ και βλάχικα!...

Ταχυδρόμος-Ομόνοια, 10-12-1946





Δεν υπάρχουν σχόλια: