Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1979: Στον γάμο της Λίντας Άλμα και του Μάνου Κατράκη

Στις 28 Δεκεμβρίου 1979, στη 1 το μεσημέρι, τελέστηκε ο γάμος της Λίντας Άλμα με τον Μάνο Κατράκη. Παρούσα, φυσικά, η στενή φίλη της χορεύτριας Ρένα Βλαχοπούλου.

Φωτογραφία από το βιβλίο του Αλέξη Κομνηνού Κατράκης
(εκδ. Κάκτος, 1984)
 

Ο γάμος επισφράγισε ένα ειδύλλιο 27 χρόνων. Γράφτηκε μάλιστα ότι η Λίντα Άλμα δεν ήξερε πως ο Κατράκης σχεδίαζε τον γάμο τους, το έμαθε λίγο πριν την τελετή (πόσο λίγο, δεν το γνωρίζω). Στο μυστήριο, που τελέστηκε στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κτήμα Ευταξία κοντά στα ναυπηγεία Ελευσίνας, παραβρέθηκαν μόνο 25 άτομα, στενές/-οί φίλες/-οι του ζεύγους. Δεν ήθελαν δημοσιότητα, ήθελαν να κρατήσουν αυτή τη στιγμή μόνο για εκείνους. Γράφτηκε ότι ακόμα και οι ηθοποιοί του θιάσου του Κατράκη, του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου που παρουσίαζε τη μεγάλη επιτυχία Ντα στο θέατρο Μπροντγουέι, γνώριζαν ότι θα γίνει ο γάμος αλλά δεν γνώριζαν πού. Ωστόσο, όπως έγραψαν τα Νέα (29-12-1979), τρεις αγρότες της γύρω περιοχής "σάλταραν απ' το μαντρότοιχο της εκκλησιάς και ευχήθηκαν στους νιόπαντρους ανέφελη ευτυχία".  

Παρών ήταν ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης (καλός φίλος του Κατράκη αλλά και στενός συνεργάτης της Ρένας Βλαχοπούλου και της Λίντας Άλμα κατά καιρούς και σύντροφος της Ρένας Ντορ) που ήταν, σύμφωνα με τη Βραδυνή (29-12-1979) ορκισμένος εργένης, έγραψε στην ευχετήρια κάρτα που συνόδευε το δώρο του: "Άντε και στα δικά μου". Η ίδια εφημερίδα έγραψε: "η Ρένα Βλαχοπούλου--που έχει παντρευτή τρεις φορές--είπε χαριτολογώντας 'εδώ θα παντρευτώ την άλλη φορά' (!)", ενώ σύμφωνα με τα Νέα (29-12-1979) η Ρένα είπε στο τέλος της τελετής "ότι είναι μέρα χαράς για το ελληνικό θέατρο".

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις ευχές της στη Λίντα Άλμα.
Η φωτογραφία, από το αρχείο της Λίντας Άλμα, δημοσιεύτηκε
σε αφιέρωμα της εφημερίδας
Αδέσμευτος Τύπος

Η Λίντα Άλμα, πιστή και αφοσιωμένη σύντροφος του Κατράκη όλα αυτά τα χρόνια, ήταν πολύ συγκινημένη σε όλη τη διάρκεια της τελετής. Για εκείνη ήταν ο πρώτος γάμος, ενώ για τον Κατράκη ο τρίτος. Ο ηθοποιός δήλωσε στην Απογευματινή: "Νιώθουμε σήμερα όπως νιώθαμε πάντα ο ένας για τον άλλον. Απλώς εκείνο που θέλαμε ήταν οι ευλογίες της εκκλησίας". Το μυστήριο, όπως έγραψαν οι εφημερίδες, τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος Πυρουνάκης (και μάλιστα στη δημοτική!), ενώ κουμπάρα ήταν η "ανηψιά του γαμπρού, κ. Λιβαθηνού". Φυσικά ούτε λόγος για μήνα του μέλιτος, αφού ο Κατράκης έπρεπε να συνεχίσει τις παραστάσεις του Ντα.

Η Λίντα Άλμα, ο Γιάννης Φλερύ και η Ρένα Βλαχοπούλου
Φωτογραφία από τον δίσκο
Η Αρτίστα / Θα σε πάρω να φύγουμε
(Athaeneum, 1985)

Η Ρένα ήταν κοντά στο ζευγάρι στις χαρούμενες στιγμές του, αλλά ήταν κοντά και στη Λίντα Άλμα στις δύσκολες στιγμές, όταν πέθανε ο μεγάλος ηθοποιός τον Σεπτέμβριο του 1984. Λίγους μήνες πριν το ζευγάρι είχε περάσει μερικές ξέγνοιαστες μέρες στο εξοχικό της Ρένας στην Κέρκυρα. Η Λίντα Άλμα πέθανε δεκαπέντε χρόνια μετά τον Κατράκη, τον Αύγουστο του 1999. Περισσότερα για τη ζωή του ζεύγους και τη σχέση του με τη Ρένα Βλαχοπούλου μπορείτε να διαβάσετε σε παλιότερο αφιέρωμα του blog εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: