Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1975: Μια κάποια παλιά Πρωτοχρονιά

Στις 30 Δεκεμβρίου 1975 κυκλοφόρησε το 358ο τεύχος του περιοδικού Φαντάζιο που περιείχε ένα ρεπορτάζ της Έλενας Χατζηιωάννου με τίτλο "Μια κάποια παλιά Πρωτοχρονιά", στο οποίο οκτώ δημοφιλείς ηθοποιοί καλούνταν να μοιραστούν αναμνήσεις τους από παλιές Πρωτοχρονιές. Ας δούμε τι δήλωσε η Ρένα Βλαχοπούλου στη δημοσιογράφο:

Η Ρένα Βλαχοπούλου, πάντα κεφάτη, νέα, παρά τα -άντα ή -ήντα--ποιος ξέρει;--χρόνια της και πληθωρική σε ζωντάνια, ενώ φορούσε την κοντή μαθητική φουστίτσα για να... κατέβη σαν υπερφυσική μπεμπέκα στη σκηνή του θεάτρου "Βέμπο", έπαθε αλλεργικό άσθμα στο άκουσμα της Πρωτοχρονιάς.

--Κύττα κύριε να θέλουν να σου θυμίσουν σώνει και καλά την Πρωτοχρονιά. Άκου, παιδάκι μου, εγώ γεννήθηκα Πρωτοχρονιά. Καταλαβαίνεις τώρα; Και μην περιμένης να σου πω ποιο χρόνο, πονηρή! Αυτό θέλω να ξεχάσω. Και κάθε Πρωτοχρονιά, που να πάρη η ευχή, δεν τα καταφέρνω. Ξέρεις τι κάνω όμως; Το ρίχνω στην πλάκα. Σα να 'ταν μια οποιαδήποτε μέρα. Ούτε λαμπρότητες, ούτε τίποτα. Πέφτει Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο; Ε, αυτό κυττάω. Ούτε που σκέφτομαι ποιος χρόνος έρχεται. Γιατί να μελαγχολούμε; Τέλος πάντων!... Την παραμονή δεν δουλεύουμε. Το ρίχνω λοιπόν στο χαρτί. Α! Εδώ θυμάμαι. Θυμάμαι ότι πάντα χάνω, που να πάρη η οργή. Πάντα με τους χαμένους είμαι. Λένε όμως ότι αυτοί που χάνουν στα χαρτιά κερδίζουν στην αγάπη. Λες; Μακάρι μωρέ παιδάκι μου. Γιατί αν είναι έτσι κερδίζω πολλή αγάπη και το προτιμώ. Την άλλη μέρα, που λες, στο θέατρο. 35 χρόνια συνέχεια (Μην πας να βγάλεις πόσο είμαι, ξεκίνησα πολύ μικρή!). Λοιπόν 35 χρόνια, πότε σαν τραγουδίστρια, πότε σαν ηθοποιός, τώρα τελευταία και απ' τα δύο, δεν έλειψα χρόνο από τη σκηνή. Στα παρασκήνια η ίδια πάντα ατμόσφαιρα. Λίγη πλακίτσα, πολλές ευχές και... βγαίνουμε! 

Φαντάζιο, 30-12-1975

(Ήταν η περίοδος που η Ρένα δήλωνε ότι γεννήθηκε Πρωτοχρονιά, αν και το 1960 το Εμπρός είχε γράψει ότι γεννήθηκε 2 Ιανουαρίου--με το παλιό όμως ημερολόγιο!...--, ενώ στα πιο πρόσφατα χρόνια δήλωνε ότι ανήκε στο ζώδιο του Λέοντος αλλά δεν ήξερε πότε ακριβώς είχε γεννηθεί, κάπου τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου... Ενδιάμεσα όμως γραφόταν για ένα διάστημα ότι ανήκε στο ζώδιο του Σκορπιού...).

"Σουτ!" μοιάζει να λέει η Ρένα Βλαχοπούλου
σε όποιον/-αν της θυμίζει τον χρόνο που περνά.


Από τις δηλώσεις των υπόλοιπων ηθοποιών, ξεχωρίζω τα λόγια της Άννας Καλουτά που θυμήθηκε ότι τα παλιότερα χρόνια οι ηθοποιοί ένιωθαν πιο δεμένοι τέτοιες μέρες και σε αυτό συντελούσε το γεγονός ότι τα θέατρα έπαιζαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την ώρα της αλλαγής του χρόνου έσβηναν τα φώτα και όλος ο θίασος και το προσωπικό του θεάτρου ξεχύνονταν στη σκηνή διέκοπταν την παράσταση σε όποιο σημείο και να βρισκόταν και αντάλλασσαν ευχές--ενώ συνέβαιναν διάφορα κωμικά μέσα στο σκοτάδι και όταν άναβαν ξανά τα φώτα η πρωταγωνίστρια φιλιόταν με τον πορτιέρη ή μια ηθοποιός νόμιζε ότι φιλούσε περιπαθώς έναν ηθοποιό με τον οποίο ήταν ερωτευμένη και τελικά αποδεικνυόταν ότι φιλούσε κάποιον άλλον...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: