Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1991: Η συνέντευξη Τύπου και η πρεμιέρα του "Ρεξ"

Στις 19 Δεκεμβρίου 1991 δόθηκε η πρεμιέρα του μουσικοθεατρικού προγράμματος του Music Hall "Rex" (δηλαδή του παλιού κινηματογράφου Ρεξ που είχε μετατραπεί σε music hall το 1988) του οποίου επικεφαλής ήταν η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Χρήστος Νικολόπουλος και guest star ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου.


Έχουμε ήδη μιλήσει και θα ξαναμιλήσουμε για αυτό το πρόγραμμα, αφού ήταν μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της Ρένας: κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτούσε τον τριετή κύκλο ανεπίσημου "απολογισμού" και ολοκλήρωσης της καριέρας της: τις σεζόν 1991-92 και 1992-93 τραγούδησε παλιές επιτυχίες της στο Ρεξ και στο Ακροπόλ και τη σεζόν 1993-94 επανέλαβε ένα αγαπημένο της έργο, τη Χαρτοπαίχτρα και έτσι αποχαιρέτησε τη σκηνή.

Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε ασπρόμαυρη στο Έθνος της 19-12-1991
Πριν από λίγες μέρες μας τη χάρισε έγχρωμη η Γλυκερία στην προσωπική της σελίδα στο Facebok

Σήμερα, παίρνοντας αφορμή από την πολύ ωραία φωτογραφία που ανέβασε η Γλυκερία στην επίσημη σελίδα  της στο Facebook, θα σταθώ για λίγο στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την προηγούμενη μέρα, στις 18 Δεκεμβρίου και απασχόλησε αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες στις 19 Δεκεμβρίου. Το τι ακριβώς διεμείφθη στη συνέντευξη μετέφερε καλύτερα από όλες τις εφημερίδες το ρεπορτάζ του Έθνους:



Παρλάτες και.. Τζιν Κέλι στο Ρεξ

"Οι εμφανίσεις μιλούν μόνες τους" συμπλήρωσε η Ρένα Βλαχοπούλου τα λόγια του κ. Ηλία Μαροσούλη, επιχειρηματία του "Ρεξ" στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. 
Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια συμμετέχει στο πρόγραμμα, που "θυμίζει τα μιούζικαλ του καλού ελληνικού κινηματογράφου" και ξεκινά από σήμερα σ' αυτό το χώρο.
Φόρεσε ένα ροζ φόρεμα (Σημείωση του Rena Fan: πιθανότατα ο συντάκτης εννοεί τη ροζ ρόμπα που φορούσε στη διάρκεια της συνέντευξης και φαίνεται, στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, να τη φορά μετά και στη σκηνή στη διάρκεια της πρόβας--πάντα αντισυμβατική...) για να κάνει μέρος από το νούμερό της και σχολίασε: 
"Έχετε ξαναδεί τουαλέτα με σώβρακο από μέσα;"
Σήκωσε ψηλά το φόρεμά της και αποκαλύφθηκε η φόρμα που φορούσε. 
Στο πρόγραμμα όλοι κάνουν και κάτι διαφορετικό, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην παρουσίαση ενός αποσπάσματος. Η Γλυκερία κατέπληξε καθώς εμφανίστηκε να χορεύει και να τραγουδά, πολύ ωραία, το "Σίνγκιν ιν δε ρέιν". Ο "κατσαρομάλλης" Δημήτρης Μητροπάνος--όπως τον αποκάλεσε η Ρένα Βλαχοπούλου--τραγουδά και χορεύει Τζιν Κέλι, προκαλώντας έκπληξη σε όσους τον θεωρούσαν μόνο λαϊκό τραγουδιστή.   
--Τι τραγούδια λέτε; ρωτήθηκε η Ρένα Βλαχοπούλου.
"Θα έρθετε να τα ακούσετε", απάντησε.
"Περιμένουμε ένα μήνα να μας πει τι θα τραγουδήσει η θεία Ρένα και θέλετε να το μάθετε σε μια μέρα;" παρενέβη, αστειευόμενος, ο Γιάννης Μηλιώκας.
"Με λένε θεία. Θείτσα", διευκρίνισε η ηθοποιός.
--Λέτε και παρλάτες; ρωτήθηκε και πάλι.
"Βέβαια! Είμαι παρλατζού! Κατεβαίνω από τους Αέρηδες προς την Ομόνοια--έδειξε προς το σκηνικό που απεικονίζει την Πλάκα--και λέω: "Βέβαια, για να κάνεις αυτή την απόσταση στην Αθήνα, θέλεις επτά ώρες και χωρίς τσάντα, γιατί σου την κλέβουν!"
Η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Μηλιώκας και ο Χρήστος Νικολόπολος εξέφρασαν τη χαρά τους για τη δημιουργία αυτού του σχήματος και αυτού του προγράμματος, που αποτελεί, όπως είπαν, πρόταση στην ψυχαγωγία. Ο Άγγελος Πυριόχος έγραψε τα κείμενα του πρώτου μέρους και ο Νίκος Σούλης έκανε τη σκηνοθεσία. Ο Βαγγέλης Σειληνός έκανε τη χορογραφία και μόνταρε το όλο θέαμα.
Οι τιμές, όπως είπε ο επιχειρηματίας, είναι για κάθε τσέπη. Ξεκινούν από 2.500 δρχ. Κάθε απόγευμα Σαββάτου, στις 6, θα δίνεται παράσταση με εισιτήριο θεάτρου.

Έθνος, 19-12-1991 



Ο ΑΝΤ1, που μετά από ειδική συμφωνία με τον επιχειρηματία, διαφήμισε την παράσταση με στόχο να την προβάλει το Πάσχα (όπως και έκανε με κακό φωτισμό όμως και ανεπίτρεπτες περικοπές, και σε μέρα που οι δυο πρωταγωνίστριες του σχήματος φορούσαν "αναπληρωματικές" τουαλέτες--γιατί πιθανώς είχαν στείλει τις κανονικές στο καθαριστήριο...), κάλυψε τη συνέντευξη Τύπου και πρόβαλε το σχετικό ρεπορτάζ στον Πρωινό Καφέ, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσαν η Γλυκερία με τον Χρήστο Νικολόπουλο στη Ρούλα Κορομηλά, στη διάρκεια της οποίας η Γλυκερία τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εκείνη να εμφανίζεται στην ίδια σκηνή με τη Ρένα Βλαχοπούλου και πως αισθάνεται σαν μαθήτριά της (λίγες μέρες μετά φιλοξενήθηκαν στο πλατό της εκπομπής και ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Γιάννη Μηλιώκα). Δυστυχώς το βίντεο "κόβεται" στο σημείο που θα βλέπαμε το στιγμιότυπο που παρουσίασε η Ρένα στις/στους δημοσιογράφος (και επισημαίνω, επειδή μίλησα και για τουαλέτες πριν από λίγο, ότι στο δικό της στιγμιότυπο η Γλυκερία επίσης δεν φορά την τουαλέτα που φορούσε στην κανονική παράσταση, αλλά ένα από τα κοστούμια του μπαλέτου...) 



Η Ρένα Βλαχοπούλου πλαισιωμένη από τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Μηλιώκα,
τον Χρήστο Νικολόπουλο, τη Γλυκερία, τον σκηνογράφο Μιχάλη Σδούγκο,
τον σκηνοθέτη Νίκο Σούλη, τον χορογράφο Βαγγέλη Σειληνό
και τον Άγγελο Πυριόχο που έγραψε τα κείμενα και επιμελήθηκε
τη ροή του πρώτου μέρους του προγράμματος του Ρεξ,
Κάποια διαφωνία προέκυψε ανάμεσα στον Πυριόχο και τον Σειληνό την παραμονή
της πρεμιέρας, αν και ήταν δοκιμασμένοι συνεργάτες ήδη, σχετικά με
το στήσιμο του προγράμματος, αλλά όλα ξεπεράστηκαν τη μέρα της πρεμιέρας.
Ο Άγγελος Πυριόχος θυμόταν, όταν πέθανε ο Σειληνός, πόσο μάταια ήταν όλα αυτά...


Άλλες εποχές πάντως τότε για τις μουσικές σκηνές. Το Ρεξ έδινε παραστάσεις κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας, και το Σάββατο διπλή, όπως ανέφερε και ο Ηλίας Μαροσούλης στη συνέντευξη Τύπου...

Η Ρένα Βλαχοπούλου στο Ρεξ, στο πιο ευρύχωρο καμαρίνι που είχε
τα τελευταία χρόνια της καριέρας της (ίσως και σε όλη της την καριέρα!)
Στον καθρέφτη έχει τις ευχετήριες κάρτες που συνόδευαν τα λουλούδια
που της έστειλαν φίλες/φίλοι/συγγενείς για την πρεμιέρα της
αλλά και τη χριστουγεννιάτικη κάρτα ενός 16χρονου θαυμαστή της, η οποία
κράτησε τη θέση της στον καθρέφτη για αρκετό καιρό μετά τα Χριστούγεννα...
Φωτογραφία: Παναγιώτης Κ. Τριχιάς






Δεν υπάρχουν σχόλια: