Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα το 1951: Στον χορό των Ελλήνων ανθοπωλών της Νέας Υόρκης

Στις 10 Απριλίου 1951 η Ρένα Βλαχοπούλου τραγούδησε στον χορό των Ελλήνων ανθοπωλών της Νέας Υόρκης. Ο χορός διαφημιζόταν από τα έντυπα της ομογένειας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Ατλαντίς μάλιστα, στο φύλλο της 8ης Απριλίου, προέβαλε στο εξώφυλλό της τη συμμετοχή της Ρένας στη χοροεσπερίδα.

Από το αρχείο του Μάκη Σουρμπή

Η Ρένα έχει πλέον φωτογραφηθεί από τον φωτογράφο Bruno-Hollywood και οι φωτογραφίες αυτές, από τις ωραιότερες της καριέρας της, χρησιμοποιούνται και σε όλες τις διαφημίσεις στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ, που επίσης τόνισαν την παρουσία της στη χοροεσπερίδα.


Επίσης διαφημίστηκε η παρουσία του Γιάννη Φλερύ και της Λίντας Άλμα (οι οποίοι, όπως έχουμε δει ξανά, βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη και στις αρχές του 1948).


Ο Μάκης Δελαπόρτας αναφέρει στο βιβλίο του Βίβα Ρένα ότι για την εμφάνισή της στον χορό των ανθοπωλών η Ρένα αμείφθηκε με το αστρονομικό ποσό των χιλίων δολαρίων...


Ο Εθνικός Κήρυξ δημοσίευσε και ένα ρεπορτάζ από τον χορό.
ΛΑΜΠΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΟΠΩΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΩΝ
Παρέστη και ο κ. Ρομούλο. Ωραίον πρόγραμμα και ζωηρά διασκέδασις.
Οι ανθοπώλαι και πάλιν μας ενεθουσίασαν και πάλιν μας υπεδέχθησαν με την ωραίαν εκδήλωσιν της φιλοξενίας των εις την μεγάλην ετησίαν χοροεσπερίδα των εις το "Ουώλντορφ Αστόρια". Και αυτός ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών κ. Ρομούλο που παρευρέθη μας εξέφρασε τον ενθουσιασμόν του διά την ωραίαν εμφάνισιν του Ελληνικού στοιχείου και διά την Ελλάδα γενικώς. Παρευρέθη μετά της Ελληνίδος γραμματέως του Δίδος Δραγώνα.
Τι να είπωμεν διά την ανθοστόλιστον αίθουσαν; Διά το Γκραντ Μαρς; Διά τας εκατοντάδας των μπαλονίων που εξαπελύθησαν εις το κορύφωμα του χορού; Διά τα κορσάζ των κυριών; Διά το καλλιτεχνικόν πρόγραμμα; Και διά τα τόσα άλλα ωραία πράγματα; Όλα αυτά απετέλεσαν μίαν αλησμόνητον εικόναν διά την οποίαν ανήκουν τα θερμότερα συγχαρητήρια εις τον Σύλλογον των Ανθοπωλών.
Η Ρένα Βλαχοπούλου, αν και καλλιτέχνις από την Ελλάδα, απέδωσε καλύτερα ίσως και από Αμερικανίδας Αμερικανικά τραγούδια. Η συλλογή των τραγουδιών της περιελάμβανε αρκετά Ελληνικά και Αμερικανικά και περιττόν να λεχθή ότι δις και τρις εκλήθη εις την σκηνήν. Ο Γιάννης Φλερύ και η Λίντα Άλμα τους χορούς των, ιδίως τους Ελληνικούς, κατενθουσίασαν το πλήθος των θεατών. Επίσης και ο εισηγητής Νικ Στάκλη, αστήρ εις το είδος του. 
Η Διοργανωτική Επιτροπή παρουσίασε και την Δδαν Άννα Τέρρη (Μαυροθέρη), θυγατέρα των εν Ουάσιγκτων Χάιτς κ. Σιδερή και κας Βενετίας Μαυροθέρη, η οποία ήτο Δνις Ημέρα της Ανεξαρτησίας κατά την παρέλασιν [σημείωση Rena Fan: η παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821] και επί πλέον Μις Χελλένικ Λουκ, δοθέντος ότι υπό την αιγίδαν του Hair Stylists Council of America ελάνσαρε την εφετεινήν Ελληνικήν γυναικείαν κόμμωσιν. Η κόμμωσις της Δίδος Μαυροθέρη ήτο κεκαλυμένη με ωραιότατα λευκά μικρά άνθη.
Ο κ. Αντώνιος Γκίλλας, πρόεδρος της Διοργανωτικής Επιτροπής, γνωστότατος εθνοφυλετικός παράγων, ωμίλησε δι' ολίγων αναγγείλας την παρουσίαν του κ. Ρομούλο, του πρεσβευτού κ. Κύρου, του γεν. προξένου κ. Πούμπουρα, των εκπροσώπων του τύπου, και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.
Ο χορός με την ορχήστραν το Πήτερ Κάρα ήτο συνεχής και αδιάπτωτος και το κέφι ζωηρότατον.
Η κίνησις εις τα θεωρεία ήτο ζωηροτάτη και η φιλοξενία των καλών ανθοπωλών μας "έρρευσε" δεόντως. (...) Επίσης αξιωματούχοι και μέλη διαφόρων οργανώσεων παρευρέθησαν και με μία λέξιν ολίγοι έλειπαν.
Κλείομεν τας γραμμάς αυτάς με συγχαρητήρια προς τους ανθοπώλας μας.
Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης, 12-4-1951
  
Και αν αναρωτιέστε πού βρισκόταν ο Γιάννης Σπάρτακος και δεν συμμετείχε στον χορό, την απορία μάς λύνει μια άλλη διαφημιστική καταχώριση στον Εθνικό Κήρυκα: εμφανιζόταν στο Cafe 68 του Park Chambers Hotel (στον αριθμό 68 της 58ης οδού) όπου εμφανιζόταν επίσης ο "διάσημος καλλιτέχνης του άσματος, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της οθόνης" Adia Kuznetzoff. 


Άγνωστό γιατί και για πόσο είχαν χωρίσει οι δρόμοι της Ρένας και του Σπάρτακου. Είχε πάντως περάσει αρκετός καιρός από τις μέρες της πρώτης τους εμφάνισης στο κοινό της Νέας Υόρκης, τον Ιανουάριο του 1949, όταν οι ελληνικές εφημερίδες δεν γνώριζαν τι εστί Ρένα Βλαχοπούλου και την παρουσίαζαν ως Ελληνίδα... χορεύτρια!... 




 
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: