Στις 23 Απριλίου 1953 ξεκίνησε στην Τουρκία η προβολή της ταινίας Affet Beni Allahim, μια παραγωγή της εταιρίας Isik Film σε σενάριο και σκηνοθεσία Sinasi Özonuk. Στην ταινία αυτή συμμετείχε η Ρένα Βλαχοπούλου. Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε για αυτή την ταινία είναι ελάχιστες. Η Ρένα ανέφερε πρώτη φορά την ύπαρξή της σε μια συνέντευξή της στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, στο περιοδικό Δίφωνο τον Απρίλιο του 1997. Δεν θυμόταν καν τον τίτλο, του είπε ότι είχε μόνο κάποιες φωτογραφίες. Το μόνο που θυμόταν να του πει ήταν ότι γυρίστηκε μάλλον το 1946, όταν πήγε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Το 2002 στην επίσημη βιογραφία της ο Μάκης Δελαπόρτας τοποθέτησε την ταινία στα 1951 και ανέφερε τον τίτλο Ανατολίτικες νύχτες, παρουσιάζοντας φωτογραφίες της Ρένας από τρεις διαφορετικές σκηνές του έργου. Τελικά, λίγο καιρό αργότερα, η ιστοσελίδα IMDb.com (International Movie Database) μας αποκάλυψε ότι ο τουρκικός τίτλος της ταινίας ήταν Affet Beni Allahim και παρουσίασε την αφίσα της.
Η αφίσα της τουρκικής ταινίας Affet Beni Allahim Από την ιστοσελίδα www.imdb.com |
Δυστυχώς δεν έχω ως τώρα καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση σε τουρκικές εφημερίδες της περιόδου εκείνης--ή σε ελληνικές που εκδίδονταν στην Κωνσταντινούπολη και ασφαλώς θα δημοσίευσαν κάποιες πληροφορίες για το γύρισμα ή την προβολή της ταινίας. Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1952 για εμφανίσεις σε κάποιο κέντρο (είχε γνωρίσει θριαμβευτική επιτυχία εκεί το 1946, οπότε ήταν λογικό να της ζητήσουν να επανέλθει). Ωστόσο, στον αθηναϊκό Τύπο δεν έχω καταφέρει να βρω κάποια πληροφορία για τις δραστηριότητές της. Μόνο την επομένη της πρεμιέρας, όταν η Ρένα βρισκόταν ήδη στην Αθήνα, διαβάζουμε στο Βήμα:
Ελληνίς πρωταγωνιστεί εις Τουρκικήν ταινίαν
Κατ' ειδήσεις εκ Κωνσταντινουπόλεως, συνεπληρώθη εκεί το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας, υπό τον τίτλον "Αφφέτ μπενί Αλλαχίμ" (Θεέ μου, συγχώρεσέ με), εις την οποίαν πρωταγωνιστεί η Ελληνίς τραγουδίστρια Ρένα Βλαχοπούλου.
Το Βήμα, 24-4-1953
Το IMDb.com αλλά και διάφορες άλλες τουρκικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν το όνομα της Ρένας (ως Rena Vlahopulo) τέταρτο στην κατάταξη των ονομάτων, μετά τους Esref Kolçak, Neriman Köksal και Talat Artemel και πριν την Jale Seven. Στο κάτω μέρος της αφίσας της ταινίας όμως υπάρχουν μόνο τα τέσσερα τουρκικά ονόματα, με μεγάλους χαρακτήρες, ενώ στο πάνω μέρος της υπάρχουν τα ονόματα τριών γνωστών ονομάτων της τουρκικής μουσικής: Hamiyet Yüceses, Müzeyyen Senar και Ekrem Kongar. Όσο επιτυχημένες και να ήταν οι εμφανίσεις της στην Πόλη, μάλλον το όνομα της Ρένας Βλαχοπούλου δεν ήταν ισχυρός πόλος έλξης για το τουρκικό κινηματογραφικό κοινό. Ασφαλώς, κρίνοντας και από κάποιες φωτογραφίες, η Ρένα εκπροσωπούσε την ευρωπαϊκή μουσική στην ταινία που μάλλον φιλοδοξούσε να έχει μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Δυστυχώς για την υπόθεσή της στηριζόμαστε στη λακωνική περιγραφή του IMDb.com: πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα που προσπαθεί να "καθαρίσει" το όνομά του από τις βρώμικες υποθέσεις στις οποίες είχε αναμιχθεί στο παρελθόν, αλλά τελικά βρίσκεται και πάλι μπλεγμένος στα ίδια βρώμικα κυκλώματα...
Η Ρένα Βλαχοπούλου σε μια σκηνή της τουρκικής ταινίας Affet beni Allahim Πηγή φωτογραφίας: Δίφωνο, Απρίλιος 1997 |
Μέχρι να βρούμε περισσότερες πληροφορίες ή (εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο πλέον) και την ίδια την ταινία ας αρκεστούμε σε δύο ακόμα πληροφορίες που μας δίνει το Imdb.com: διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Manasi Filmeridis (μάλλον ελληνικής καταγωγής) και διευθυντής παραγωγής ο Agop Findikyan (πιθανώς αρμενικής καταγωγής)...
Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου