Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα το 1993: Στο πρόγραμμα του Μίμη Πλέσσα στον Ζυγό

Στις 28 Απριλίου 1993 η στήλη "Αθηναϊκά και μη" της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε, με αρκετή καθυστέρηση, ένα ρεπορτάζ από τον Ζυγό, όπου ο Μίμης Πλέσσας και οι συνεργάτιδες/-τες του παρουσίαζαν ένα πρόγραμμα με τίτλο Σινεμά, ο δικός μας παράδεισος που ήταν αφιερωμένο στα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για το παλιό ελληνικού σινεμά.


Αστέρια υπό... Ζυγό
Τα θέατρα είχαν... σχόλη εκείνη τη Δευτέρα και τα αστέρια της σκηνής βρέθηκαν υπό τον... "Ζυγό" του Μίμη Πλέσσα.
Και μια που ο "Ζυγός" δεν προβλέπεται να κάνει καμιά... σχόλη, όλοι βρήκαν το δικό τους παράδεισο το δικό τους... σινεμά και το δικό τους παράδεισο εκεί που το πιάνο του συνθέτη "ανάβει" φωτιά στην... καρδιά. Ανάμεσα στους πυρπολητές του κεφιού οι Ζωή Κουρούκλη, Γιάννης Κούτρας, Κλεοπάτρα, Άγγελος Πυριόχος, Πάνος Χατζηκουτσέλης.
Και μέσα στη... φωτιά εκείνης της Δευτέρας που λέγαμε, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Δημήτρης Σγούρος, η Νόρα Βαλσάμη, η Τασσώ Καββαδία, ο Ερρίκος Ανδρέου.
Και για της γραφής το αληθές, ιδού οι φωτό των αστεριών υπό τον "Ζυγό" του Πλέσσα.
Ελεύθερος Τύπος, 28-4-1993

Νόρα Βαλσάμη, Ερρίκος Ανδρέου, Άριελ Κωνσταντινίδη, Τασσώ Καββαδία.
Η συγκεκριμένη παρέα είχε επίσης ιδιαίτερες σχέσεις με το πρόγραμμα του Ζυγού,
αφού οι τρεις κυρίες πρωταγωνιστούσαν εκείνη
(και την επόμενη) σεζόν στο σίριαλ
Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα
που έγραφαν ο Άγγελος Πυριόχος και ο Πάνος Χατζηκουτσέλης
και σκηνοθετούσε ο Ανδρέου. Η Άριελ Κωνσταντινίδη συνοδευόταν
από τον Δημήτρη Σγούρο, με τον οποίο, σύμφωνα με τη λεζάντα του
Ελεύθερου Τύπου,
είχε σχέση εκείνη την περίοδο, αλλά δυστυχώς δεν τον απαθανάτισε ο φακός της εφημερίδας.  

Έγραψα παραπάνω ότι το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση, γιατί εκείνες τις μέρες η Ρένα Βλαχοπούλου βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όπου ο θίασος του Ακροπόλ παρουσίαζε από την Κυριακή του Πάσχα (18 Απριλίου) την επιθεώρηση Για την Ελλάδα ρε γαμώτο των Άγγελου Πυριόχου-Πάνου Χατζηκουτσέλη. Το συγγραφικό δίδυμο είχε βάλει το χεράκι του και στο πρόγραμμα του Ζυγού (που είχε ξεκινήσει από μια ιδέα της συζύγου του συνθέτη Λουκίλας Καρρέρ), οπότε η Ρένα είχε παραπάνω από έναν λόγο για να επισκεφτεί τον Ζυγό και να απολαύσει τα τραγούδια του παλιού της συνεργάτη και φίλου--κάποια από τα οποία, άλλωστε, είχε ερμηνεύσει πρώτη εκείνη στις ταινίες της Φίνος Φιλμ. 

Η Κλεοπάτρα και ο Άγγελος Πυριόχος
τραγουδούν "Σαν ξημερώνει Κυριακή"

Ανάμεσα στα τραγούδια της Ρένας Βλαχοπουλου που ακούγονταν εκείνη τη σεζόν στον Ζυγό ήταν το κεφάτο "Σαν ξημερώνει Κυριακή" που αναβίωναν η Κλεοπάτρα και ο Άγγελος Πυριόχος, το γλυκό βαλς "Η Αθήνα τη νύχτα" που τραγουδούσε τρυφερά ο αξέχαστος Πάνος Χατζηκουτσέλης, που πέθανε ξαφνικά πριν από έναν χρόνο, και βέβαια το... καινούριο σουξέ της Αθήνας, το "Έχω στενάχωρη καρδιά" που τραγουδούσε όλο το σχήμα του Ζυγού στο λαϊκό πρόγραμμα--το τραγούδι γνώριζε τεράστια επιτυχία εκείνη την περίοδο, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε γνωρίσει όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1963.

Ο Μίμης Πλέσσας, ο Άγγελος Πυριόχος και η Ρένα Βλαχοπούλου
εκείνο το ανοιξιάτικο βράδυ στον Ζυγό.
Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού κάθονται ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, 
ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο Γιάννης Δαλιανίδης.
Η φωτογραφία προέρχεται από το χρονολόγιο του Άγγελου Πυριόχου στο Facebook.
Ο Πυριόχος θυμάται ότι η Ρένα πήγε πολλές φορές στον Ζυγό εκείνη τη σεζόν.

Το Σινεμά, ο δικός μας παράδεισος, αν και ξεκίνησε, όπως θυμάται η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα στο βιβλίο της Ποιος το ξέρει, ως... outsider στη νυχτερινή Αθήνα, λίγο πριν τις Απόκριες του 1993, αποδείχτηκε ο μεγάλος νικητής της σεζόν. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, μάλιστα, ήταν η νεολαία που χάρη στην ιδιωτική τηλεόραση αγάπησε φανατικά τις παλιές ελληνικές ταινίες και έκανε μόδα τα τραγούδια τους που ακούγονταν πια σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Βέβαια, ο Άγγελος Πυριόχος είχε ήδη τολμήσει να τα εισαγάγει στη νυχτερινή Αθήνα από την προηγούμενη σεζόν, όταν έβαλε τη Ρένα Βλαχοπούλου να τα τραγουδήσει ξανά στη σκηνή του Ρεξ...

Ο Μίμης Πλέσσας απευθύνεται στα νέα παιδιά που παρακολουθούν
το πρόγραμμα του Ζυγού.
Πηγή φωτογραφίας:
Απογευματινή, Μάρτιος 1993

Εκτός από τα ονόματα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου στο σχήμα του Ζυγού συμμετείχαν ακόμα η Μαριάννα (Ευστρατίου-Παγκάκη), ο Γιάννης Σαββιδάκης και η ορχήστρα του πρόωρα χαμένου Χρήστου Λαγού (συζύγου της Κλεοπάτρας). Το πρόγραμμα κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο το καλοκαίρι του 1993 και, αν και επρόκειτο να προβληθεί από τον ANT1, νομίζω ότι αυτό δεν συνέβη. Ο σταθμός, ωστόσο, πρόβαλε (συντομευμένο φυσικά) το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν που είχε τον τίτλο "Σινεμά ο δικός μας παράδεισος: δεύτερο ημίχρονο". Από εκεί προέρχεται το παρακάτω βίντεο με την επίσης αξέχαστη Ζωή Κουρούκλη να τραγουδά το "Αν σ' αρνηθώ, αγάπη μου" σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους της μεγάλης μας Δανάης.



Κλείνω όμως την ανάρτηση με το κλασικό, πλέον, βαλς "Η Αθήνα τη νύχτα, όπως το ερμήνευε ο Πάνος Χατζηκουτσέλης στον Ζυγό...

 

Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: