Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα το 1954: Στην εκπομπή "Το θέατρο στο μικρόφωνο" του Αχιλλέα Μαμάκη

Στις 24 Απριλίου 1954 ο Αχιλλέας Μαμάκης, στη σαββατιάτικη στήλη του "Τα θεατρικά νέα εικονογραφημένα", στην εφημερίδα Έθνος, "διαφήμισε" το περιεχόμενο της εκπομπής του Το θέατρο στο μικρόφωνο που θα μεταδιδόταν από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας την επόμενη μέρα, Κυριακή του Πάσχα.
Εις την αυριανήν ειδικήν πασχαλινήν εκπομπήν "Το θέατρο στο μικρόφωνο", που θα μεταδοθή ως συνήθως εις τας 1.15' την μεσημβρίαν από το Εθνικόν Πρόγραμμα, εκτός από το άλλο πανηγυρικόν περιεχόμενον, θ' ακουσθούν εις πρώτην εκτέλεσιν δύο καινούργια ωραιότατα τραγούδια του Μουζάκη από την επιθεώρησιν "Όσα παίρνει ο άνεμος" με την οποίαν θ' ανοίξη εντός του Μαΐου το Περροκέ. Θα τ' αποδώση η Μάγια Μελάγια. Επίσης η Ρένα Βλαχοπούλου, μετά εξάμηνον απουσίαν από τας Αθήνας, θα τραγουδήση άλλες μελωδίες του Μουζάκη εις την ιδίαν εκπομπήν. Εις την φωτογραφίαν ο μοντέρνος συνθέτης Μουζάκης φωτογραφούμενος μαζί με την Ρένα Βλαχοπούλου και την Μάγια Μελάγια κατά την χθεσινήν ηχογράφησιν της εκπομπής.  
Έθνος, 24-4-1954

Ρένα Βλαχοπούλου, Γιώργος Μουζάκης, Μάγια Μελάγια,
στους ραδιοθαλάμους του ΕΙΡ στο Ζάππειο, στην ηχογράφηση
της πασχαλινής εκπομπής της σειράς εκπομπών 
του Αχιλλέα Μαμάκη 
Το θέατρο στο μικρόφωνο.
Η φωτογραφία πρωτοδημοσιεύτηκε στο 
Έθνος στις 24-4-1954
και αναδημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα

Βασικά Θεατής. Ελληνικό Θέατρο 1950-1960
με φωτογραφίες από το αρχείο του Κ. Μεγαλοκονόμου
(εκδ. Τόπος, 2008)

Αν και έχουν διασωθεί αρκετά αποσπάσματα από τις εκπομπές του Αχιλλέα Μαμάκη, ανάμεσά τους και τραγούδια με τη φωνή της Ρένας Βλαχοπούλου (τα έχει μεταδώσει κατά καιρούς ο Σιδερής Πρίντεζης από τις συχνότητες του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος), η συγκεκριμένη εκπομπή μάλλον δεν σώζεται. Κρίμα, θα πρέπει να ήταν πολύ όμορφη αυτή η ραδιοφωνική συνύπαρξη των τριών σπουδαίων ονομάτων του ελαφρού μας τραγουδιού. Βέβαια, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάγια Μελάγια και ο Γιώργος Μουζάκης είχαν ήδη συνεργαστεί στο θέατρο Ακροπόλ, το καλοκαίρι του 1952, στις επιθεωρήσεις Βασίλισσα της νύχτας και Να τι θα πει Αθήνα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σ' αυτές η Ρένα, πότε μόνη και πότε μαζί με τη Μελάγια και την Καίτη Μπελίντα, ερμήνευσε αρκετά τραγούδια του συνθέτη. Δυστυχώς δεν δισκογραφήθηκε κανένα από αυτά με τη φωνή της. Την ίδια χρονιά όμως ηχογράφησε για τη δισκογραφία το τραγούδι του Μουζάκη Άλα Κάλα Κούμπα. Πάντως, για την ανάρτηση αυτή διάλεξα ένα όμορφο μπιγκίν του συνθέτη που ερμήνευε η Ρένα Βλαχοπούλου μαζί με την Μπελίντα στην επιθεώρηση Να τι θα πει Αθήνα το '52, και τελικά πέρασε στη δισκογραφία με τη φωνή της Μάγιας Μελάγια: "Σ' αγαπώ τόσο πολύ". Ποιος ξέρει, ίσως η Ρένα να το τραγούδησε μαζί με τη Μελάγια σε εκείνη την πασχαλιάτικη εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη...



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: