Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα το 1952: Υπέρ των θυμάτων του ελληνοϊταλικού πολέμου

Στις 27 Απριλίου 1952, Κυριακή του Θωμά, στις 10.30 το πρωί, διοργανώθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς μια εκδήλωση με τον τίτλο "Πασχαλινές μελωδίες υπέρ της Ενώσεως Θυμάτων Αλβανικού Πολέμου 40-41". Πλήθος καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων πήραν μέρος στην εκδήλωση αυτή, ανάμεσά τους και η Ρένα Βλαχοπούλου.


Βέβαια, όπως βλέπουμε στη σχετική διαφήμιση, το αδιαφιλονίκητα πρώτο όνομα της εκδήλωσης ήταν η Καίτη Ντιριντάουα--το όνομά της προηγείται όλων των άλλων καλλιτέχνιδων/-νών των οποίων παρατίθενται μόνο τα επώνυμα με αλφαβητική σειρά. Εκτός της Ντιριντάουα εμφανίστηκαν λοιπόν από γυναίκες η Ιωάννα Άλβα (υποθέτω ότι δεν ήταν η Πόπη), η Ρένα Βλαχοπούλου, η Λένα Γιάννα, η Κούλα Ευστρατοπούλου, η Ζωίτσα Κουρούκλη, ο Μίμης Πλέσσας (υποθέτω πως συνόδευε την Κουρούκλη, γι' αυτό το όνομά του βρίσκεται δίπλα στο δικό της), η Νίτσα Μόλλυ. Από άνδρες ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Κομποθέκρας, ο Τζίμης Μακούλης, ο Σώτος Παναγόπουλος, ο Φώτης Πολυμέρης, ο Βάσος Σεϊτανίδης, ο Τζων Στάκας, το Τρίο Κιτάρα, το ντουέτο Κορώνης-Φίλανδρος, ο Βασίλης Μεσολογγίτης, ο Τάκης Μηλιάδης και ο Γιώργος Ξύδης. Επίσης εμφανίστηκε η Χαβανέζικη Συντροφιά (συγκρότημα με επικεφαλής τον Νάσο Φακίδη και τη Ζοζεφίνα Γενοβέζου που έγινε γνωστό τραγουδώντας σατιρικά τραγούδια) και η χορευτική ατραξιόν Τζίμη Χριστιάνο. Χόρεψαν ακόμα η Αλέκα Νικολαΐδου, η Μπέμπα Ροζαλίν, ο (;) Κ. Νταλμάς, η Θ. Σταθάτου. Ξεχωριστή θέση έχουν στη διαφήμιση η Μαίρη Λω και ο Νίκυ Γιάκοβλεφ καθώς και οι ξένες ατραξιόν Ανίκ Σερλιέρ, Κο Νταγκουηλάρ (θαυματοποιός), και Πόλα και Ρένα.    

Κονφερανσιέ της εκδήλωσης ήταν ο Φίλων Αρίας και ο Κώστας Παπαχρήστος, ενώ τις καλλιτέχνιδες/τους καλλιτέχνες συνόδευε η ορχήστρα τζαζ του Σταύρου Ρουχωτά. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης επωμίστηκε ο Κώστας Κοφινιώτης (που είχε... "ταράξει" το κοινό με ανάλογα μουσικοθεατρικά πρωινά στη διάρκεια της Κατοχής). Ο Κοφινιώτης κατά καιρούς εμπλεκόταν και σε διοργανώσεις καλλιστείων, οπότε ενδεχομένως εκείνος να κανόνισε την εμφάνιση επτά καλλονών του διαγωνισμού "Σταρ Ελλάς": Λόλη Βακά, Αφροδίτη Βαΐδου, Βιργινία Πετιμεζάκη, Ρένα Κωνσταντινίδου, Ρεγγίνα Μπέρτου, Ρένα Παπαδοπούλου, και Ιωάννα Ραφτοπούλου (η τελευταία είχε εμφανιστεί στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο "Ζαν Ντ' Αρκ"...). Η ίδια η Σταρ Ελλάς Νταίζη Μαυράκη δεν εμφανίστηκε, γιατί βρισκόταν εκείνο το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο...

Η Ρένα Βλαχοπούλου και η Καίτη Ντιριντάουα
στο φινάλε της επιθεώρησης
Να τι θα πει Αθήνα
Διακρίνεται επίσης η Σπεράντζα Βρανά.
Από τη σελίδα του Facebook
Μουσικό Θέατρο
του Γιάννη Χριστόπουλου

Δεν εντόπισα κάποια φωτογραφία από την εκδήλωση, οπότε σκέφτηκα να "θυμηθούμε" μια φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγους μήνες αργότερα στη σκηνή του Ακροπόλ, όταν η Καίτη Ντιριντάουα κλήθηκε να ενισχύσει τον θίασο του Βασίλη Μπουρνέλλη στο δεύτερο έργο που ανέβασε εκείνη τη σεζόν, το Να τι θα πει Αθήνα. Η... λεπτομέρεια της φωτογραφίας που σας παρουσιάζω (από την ιστοσελίδα του Facebook Μουσικό Θέατρο του ηθοποιού και χορευτή Γιάννη Χριστόπουλου) απεικονίζει την Καίτη Ντιριντάουα στο κέντρο και πίσω της αριστερά τη Ρένα Βλαχοπούλου ως Μαντίνα (το φινάλε παρουσίαζε τους ήρωες και τις ηρωίδες των παλιών επιθεωρήσεων--δεν ξέρω δυστυχώς ποιαν υποδύεται η Ντιριντάουα)... 



Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: