Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1960: Συμπόσιο των θεών και Jayne Mansfield

Στις 14 Οκτωβρίου 1960 δόθηκε η πρεμιέρα της επιθεώρησης πίστας Συμπόσιο των θεών στο κοσμικό κέντρο Βράχος από το συγκρότημα του Γιώργου Οικονομίδη, στο οποίο συμμετείχε και η Ρένα Βλαχοπούλου. Η πρεμιέρα του συγκροτήματος διαφημίστηκε από τις προηγούμενες μέρες και αν παρατηρήσει κανείς τη διαφήμιση θα δει ότι το όνομα που είναι γραμμένο με τα μεγαλύτερα στοιχεία δεν είναι ούτε του Οικονομίδη ούτε της Βλαχοπούλου αλλά... της Jayne Mansfield!

Από το αρχείο του Μάκη Σουρμπή

Σύμφωνα λοιπόν με τη διαφημιστική καταχώριση η Mansfield και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της ταινίας Συνέβη στην Αθήνα που γυριζόταν εκείνο το διάστημα στην Ελλάδα θα παρευρίσκονταν στην κοσμική πρεμιέρα του Βράχου. Ποια ακριβώς ήταν η σχέση των συντελεστών της ταινίας με το συγκρότημα του Βράχου θα μάθουμε σε μελλοντικό "Σαν σήμερα". Προς το παρόν επιστρέφουμε στο Συμπόσιο των θεών που διαφημίστηκε πιο... θεαματικά την ημέρα της πρεμιέρας.

Έθνος, 14-10-1960

Πρωταγωνιστούσαν λοιπόν ο Γιώργος Οικονομίδης, η Ρένα Βλαχοπούλου, το χορευτικό ζευγάρι Μαρία Ντε Πετρίλλο και Τάκης Βαρλάμος και το μπαλέτο τους, η Μάριον Σίβα, ο τραγουδιστής Φρειδερίκος και το Τρίο Μορένο. Την ορχήστρα του Βράχου διηύθυνε ο Γιώργος Κατσαρός.


Στο πρόγραμμα πάντως (όπως και στο πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας που είδαμε πριν από λίγες μέρες) δεν γινόταν καμιά αναφορά στον τίτλο της ρεβί πίστας. 


Εκτός από τις φωτογραφίες των μελών του συγκροτήματος πάντως (και φυσικά τις απαραίτητες διαφημίσεις) υπάρχει στο πρόγραμμα ένα δισέλιδο με "πικάντικα" ανέκδοτα του Οικονομίδη (όπως όλοι οι κονφερανσιέ όφειλε να λέει και ανέκδοτα στο κοινό του). Αντιγράφω αυτό που είναι πιο σχετικό με τα ενδιαφέροντα του μπλογκ και αφορά το Β' Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ που είχε διοργανωθεί τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς (και στο οποίο είχαν βραβευτεί οι στίχοι του Οικονομίδη που τραγούδησαν η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιάννης Βογιατζής σε μουσική Γεράσιμου Λαβράνου, δηλαδή το ωραιότατο βαλς "Το πρώτο χελιδόνι").
Στον Ιππόδρομο στο τελευταίο Φεστιβάλ τραγουδιού ρώτησαν τον Οικονομίδη για τα δύο βραβεία που πήρε ο Χατζηδάκης.
Ήταν φυσικό απήντησε ο Γιώργος, το φεστιβάλ έγινε στον Ιππόδρομο και ο Χατζηδάκης έπιασε... Δίδυμο!

Ευχαριστώ τον φίλο του μπλογκ κ. Μάκη Σουρμπή για τα αποκόμματα από τον Τύπο της εποχής καθώς και για θεατρικά προγράμματα που γενναιόδωρα μου έστειλε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: