Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1967: Μια ντερνιέρα...

Την 1η Οκτωβρίου 1967 δόθηκε στο Θέατρο του Εθνικού Κήπου η τελευταία παράσταση της επιθεώρησης Λουλουδισμένη Αθήνα που παιζόταν από την αρχή του καλοκαιριού από τον θίασο Ρένας Βλαχοπούλου-Γιώργου Κωνσταντίνου-Ζωζώς Σαπουντζάκη με τη σύμπραξη του Χρόνη Εξαρχάκου. Την επιθεώρηση, που είχαν γράψει οι Αλέκος Σακελλάριος, Γιώργος Γιαννακόπουλος και Κώστας Νικολαΐδης, συμπλήρωνε το παραμυθόδραμα "Η πεντάμορφη του δάσους" (ελεύθερη διασκευή της "Γενοβέφας"), στο οποίο πρωταγωνιστούσαν η Ντόρα Γιαννακοπούλου, ο Τέλης Ζώτος, η Ίλια Λιβυκού, ο Αρτέμης Μάτσας και μικρός Βασιλάκης Καΐλας. 

Η αποθέωση της επιθεώρησης Λουλουδισμένη Αθήνα. 
Διακρίνονται από αριστερά ο Χρόνης Εξαρχάκος, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου,
η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Γιάννης Βογιατζής και η Κία Μπόζου.
Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα
Μια ζωή Ζωζώ, (εκδ. Ορφέας, 2006)


Σύμφωνα με τον κριτικό των Νέων Βάσο Βαρίκα, η Λουλουδισμένη Αθήνα, όπως και οι άλλες επιθεωρήσεις της χρονιάς, στηριζόταν στη λάμψη των ηθοποιών: "Εδώ κυριαρχεί η κ. Ρένα Βλαχοπούλου με το ανεξάντλητο μπρίο, τη ζωντάνια, το τραγούδι της και κυρίως τον ευφυή αυτοσχεδιασμό της, που παρασύρουν και τον πλέον δύστροπο θεατή" (Τα Νέα, 10-7-1967). 

"Λος Τρες Πιστολέρος":
Χρόνης Εξαρχάκος, Γιώργος Κωνσταντίνου
και Γιάννης Βογιατζής
Από την έκδοση του Θ. Κρίτα
Θέατρο '67 

Στα τραγουδιστικά μέρη της παράστασης εμφανίζονταν ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής, η Μαίρη Λίντα (την οποία αντικατέστησε την τελευταία εβδομάδα η Μπέμπα Μπλανς) με τον Γιάννη Καραμπεσίνη και οι αδελφές Μιράντα και Μπέτυ Δήμα. Στον θίασο συμμετείχαν ακόμα  οι Φώτης Παπαλάμπρου, Φιλήμων Μεθυμάκης, Κώστας Καφάσης, Ν. Κατακουζηνός, Πέρης Παναγιωτόπουλος, Η. Μαρνέρης, Μυρτώ Βελμέρη, Μάκης Δεμίρης, Α. Ζαχαράκος, Λίλα Καρνά, Μάκης Γιαννόπουλος και η Κία Μπόζου. Την άφησα τελευταία, αν και ήταν πρώτη στην... ιεραρχία των μικρότερων ονομάτων του θιάσου (αυτό φαίνεται και από τη σχετικά κεντρική της θέση στη φωτογραφία της αποθέωσης), γιατί, με αφορμή τον θάνατό της, θέλησα να σταθώ λίγο περισσότερο στη συμμετοχή της στην παράσταση. Στο πρώτο μέρος έπαιζε στο νούμερο "Η σημασία των λουλουδιών" μαζί με τη Μ. Βελμέρη και τους Φ. Μεθυμάκη και Μ. Δεμίρη, ενώ εμφανιζόταν σε μικρό ρόλο και στο παραμυθόδραμα του δεύτερου μέρους και, από τις 10 Ιουλίου, αντικατέστησε την Ίλια Λιβυκού στον ρόλο της "Κλώστρας του παραμυθιού", της αφηγήτριας δηλαδή. 

Η Κία Μπόζου ήταν μια χαρακτηριστική φιγούρα του παλιού εμπορικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960. Αν και στις ταινίες της Φίνος Φιλμ έπαιζε πάντα μικρότερα ρολάκια (υπηρέτρια στο σπίτι του Αλέκου Αλεξανδράκη στο Κλωτσοσκούφι, πελάτισσα στο κατάστημα του Κώστα Βουτσά στο Ανθρωπάκι, ερωτευμένη θαυμάστρια του Φαίδωνα Γεωργίτση στο Γοργόνες και μάγκες) σε άλλες εταιρίες και ταινίες τής δίνονταν μεγαλύτεροι ρόλοι (σε B' movies και όχι μόνο). Την ξεχωρίζω σαν αδελφή του Θανάση Βέγγου στον Παπατρέχα (η "μορφωμένη" αδελφή) και σαν ανηψιά της Γεωργίας Βασιλειάδου από την Ανδραβίδα στη Σμυρνιά του Νίκου Αβραμέα. Σε αυτές τις ταινίες έδειξε ότι σίγουρα θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη καριέρα γιατί και προσόντα κωμικής ηθοποιού διέθετε και καλή φωνή (γελάω πάντα στη Σμυρνιά όταν λέει η Γεωργία Βασιλειάδου "Να σας τραγουδήσει η ανηψιά μου, να ανοίξει την Αθήνα! Όχι σαν την άλλη που άνοιξε τις πέτρες"--σεναριακό(;) καρφί για τη Μαρινέλλα που στις Γοργόνες και μάγκες θριάμβευσε με το "Άνοιξε πέτρα", ενώ η Κία Μπόζου περιορίστηκε στο μικρό ρολάκι). Από τη δεκαετία του '70 και μετά η Κία Μπόζου αφοσιώθηκε στην τραγουδιστική της καριέρα. Η Γιώτα Γιάννα θυμάται, στο αφιέρωμα του Αντώνη Μποσκοΐτη, ότι η Μπόζου και ο σύντροφός της Λάκης Αγραπίδης είχαν το κέντρο "Στα ξημερώματα" στην Εθνική Οδό, όπου τραγουδούσε με έναν θεατρικό τρόπο, ως θεατρίνα που ήταν. Πέθανε στα 85 της χρόνια στις 7 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Φωτογραφία από το πρόγραμμα
της
Λουλουδισμένης Αθήνας

Και για να επιστρέψουμε στη Ρένα Βλαχοπούλου, υποθέτω ότι ήταν η πιο χαρούμενη στον θίασο στην ντερνιέρα της Λουλουδισμένης Αθήνας, αφού θα μπορούσε επιτέλους να φύγει με τον σύζυγό της για το γαμήλιο ταξίδι της στην Ευρώπη...




Δεν υπάρχουν σχόλια: