Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1993: Εκδήλωση για τον Γιώργο Κατσαρό

Στις 27 Οκτωβρίου 1993 οι αθηναϊκές εφημερίδες έγραψαν για την εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του συνθέτη Γιώργου Κατσαρού ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η Ρένα Βλαχοπούλου, συμπατριώτισσα, συνεργάτιδα και φίλη του συνθέτη. Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Όρθιοι/-ες: ο Μίμης Πλέσσας, ο Κυριάκος Στριγγάρης, πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου,
η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα, η σύζυγος του τιμώμενου Μιρέλλα Κατσαρού, 
ο Γιώργος Κατσαρός, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Άλκης Στέας.
Καθιστή η Μαρία Στριγγάρη.
Φωτογραφία:
Ελεύθερος Τύπος, 30-10-1993


Η ημερομηνία της βράβευσης του Γιώργου Κατσαρού δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού ο συνθέτης σε συνεργασία με τον αξέχαστο στιχουργό Πυθαγόρα έγραψε τον κύκλο τραγουδιών Αλβανία που αναφέρεται στα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41. Τα τραγούδια της Αλβανίας, που τραγούδησε φυσικά πρώτη η Μαρινέλλα, απέδωσε εκείνο το βράδυ η σπουδαία Βίκυ Μοσχολιού, που εκείνη τη σεζόν συνεργαζόταν με τον Κατσαρό στην Αίγλη (και φυσικά πήγε να τους ακούσει κάποια στιγμή και η Ρένα Βλαχοπούλου).

Βίκυ Μοσχολιού και Ρένα Βλαχοπούλου
στην εκδήλωση προς τιμήν του Γιώργου Κατσαρού
Φωτογραφία:
Απογευματινή, 27-10-1993


Στην εκδήλωση εκείνης της βραδιάς για τον Γιώργο Κατσαρό μίλησαν η Ρένα Βλαχοπούλου, ο συνθέτης και συνεργάτης του Κατσαρού Μίμης Πλέσσας, ο κονφερανσιέ/παρουσιαστής Άλκης Στέας και ο στιχουργός Φώντας Φιλέρης (ο σύζυγος της υπέροχης Μάρθας Βούρτση).

Άλκης Στέας, Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα,
Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Κατσαρός
Φωτογραφία:
Απογευματινή, 27-10-1993

Κατσαρός και Βλαχοπούλου μας έχουν αφήσει δεκαεννιά όμορφα κινηματογραφικά τραγούδια, όπως το νοσταλγικό "Ήρθες" και τον "εθνικό ύμνο" της πατρίδας τους "Κέρκυρα, Κέρκυρα" (και τα δύο σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου), τα τραγούδια της θεατρικής Λυσιστράτης '79 (μια παράσταση ατυχήσασα...), κάποιες σπάνιες ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις (ανάμεσά τους και το ωραιότατο τραγούδι των Κατσαρού-Πυθαγόρα "Κάθε λιμάνι και καημός") και μια σπάνια τηλεοπτική ηχογράφηση της Ρένας στο τραγούδι που ερμήνευσε πρώτη η Καίτη Μπελίντα "Κυλάνε στη γη τα ποτάμια". Και φυσικά ο Γιώργος Κατσαρός ήταν το 1985 ο παραγωγός, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας στο πρώτο LP της Ρένας Βλαχοπούλου που κυκλοφόρησε με δυο τίτλους, Η αρτίστα και Θα σε πάρω να φύγουμε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Ρένα να ηχογραφήσει επιτέλους κι εκείνη για τη δισκογραφία τη μεγάλη επιτυχία των Σπάρτακου-Σακελλάριου-Ευαγγελίδη. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως δεν έχουν διασωθεί καθόλου ηχογραφήσεις από τις συνεργασίες της Ρένας και του Κατσαρού στα κέντρα της παλιάς Αθήνας. 

Κυριάκος Στριγγάρης, Μαρία Στριγγάρη, Γιώργος Κατσαρός,
Ρένα Βλαχοπούλου, Βίκυ Μοσχολιού, Άλκης Στέας
Φωτογραφία:
Μεσημβρινή, 27-10-1993




Δεν υπάρχουν σχόλια: