Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1960: Συνέβη στο Στάδιο...

Στις 24 Οκτωβρίου 1960 η εφημερίδα Έθνος δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ από μια ασυνήθιστη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα στο Καλλιμάρμαρο....

"Εγυρίσθησαν" χθες εις το Στάδιον σκηνές της ταινίας διά τον Λούην
Επιτυχίαν εσημείωσε χθες την πρωίαν η ειδική συγκέντρωσις που ωργανώθη εις το Παναθηναϊκόν Στάδιον, διά να "γυρισθούν" δια το φιλμ "Συνέβη στην Αθήνα" αι σκηναί της εισόδου εις αυτό του μαραθωνοδρόμου Λούη, που περιλαμβάνονται εις την αμερικανικήν αυτή ταινίαν. Δεκάδες χιλιάδων κόσμου προσήλθον από της 8ης πρωινής και παρέμειναν μέχρι σχεδόν της 2ας απογευματινής, από δε τας 10 ήρχισε το "γύρισμα", με συμμετοχήν της Τζαίην Μάνσφηλντ, της Ξένιας Καλογεροπούλου, του Νίκου Μινάρδου και άλλων γνωστών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Η παραγωγός εταιρεία εχρησιμοποίησεν εκατοντάδας κομπάρσων με ενδυμασίας εποχής. Εις τα ενδιάμεσα των λήψεων των σκηνών ο δημοφιλής κονφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης παρουσίασε με όλως εξαιρετικήν επιτυχίαν ένα πλουσιώτατον πρόγραμμα εις το οποίον συμμετέσχον η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Τώνης Μαρούδας, η Μάριον Σίβα, το χορευτικόν ζευγάρι Βαρλάμος και ΝτεΠετρίλλο, καθώς επίσης και ειδικαί ορχήστραι.  Η σύμπραξις του Γιώργου Οικονομίδη και των καλλιτεχνών που τον επλαισίωσαν προεκάλεσεν ιδιαίτερον ενδιαφέρον. Γενικώς οι προσελθόντες χιλιάδες θεαταί--μεταξύ αυτών συγκατελέγοντο ο υπουργός της Βιομηχανίας κ. Μάρτης και άλλοι επίσημοι, καθώς και ειδικοί του ελληνικού κινηματογράφου--παρηκολούθησαν ένα αξιόλογον ποικίλον πρόγραμμα, παράλληλα με το βασικόν στοιχείον ενδιαφέροντος που προεκάλεσεν το "γύρισμα" των σκηνών της ταινίας. Ας σημειωθή ότι, όπως είχε προαναγγελθή, έκαστος των προσελθόντων έλαβε δωρεάν έναν αριθμόν λαχείου. Κατά την διενεργηθείσαν επί τόπου κλήρωσιν εκέρδισαν οι εξής: 1ον) η δνις Εύη Λιάτου, μίαν σειράν Εγκυκλοπαιδείας του "Ηλίου" και δύο ζεύγη υποδημάτων Σεβαστάκη. Ο αριθμός της ήτο 19.556. Κατόπιν εκληρώθη ο αριθμός 7.675, τον οποίον είχεν ο κ. Χρήστος Καφαρόπουλος, που επήρεν ένα εισιτήριον διά Λονδίνον μετ' επιστροφής ή τ' αντίστοιχα χρήματα. Εν συνεχεία εξήχθη εκ της κληρωτίδος ο αριθμός τον οποίον είχεν ο κ. Δημήτριος Γαϊτάνης, ο οποίος έλαβεν αεροπορικόν εισιτήριον δια την Ρώμην ή τα αντίστοιχα χρήματα. Συγχρόνως 6 μπουκάλια ουίσκυ και μίαν ασφάλειαν ζωής δι' έναν χρόνον που προσέφερεν ο κ. Πλυτάς. Τέλος, ο αριθμός 16.227, του οποίο κάτοχος ήτο ο κ. Δημήτριος Βαφάκος, ο οποίος εκέρδισεν ένα αεροπορικόν εισιτήριον διά το Χόλλυγουντ ή 30 χιλιάδας δρχ. εις μετρητά.

Έθνος, 24-10-1960 

Η αφίσα της ταινίας Συνέβη στην Αθήνα
από την ιστοσελίδα της Wikipedia

Αυτός ήταν λοιπόν ο λόγος που, όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες, η Jayne Mansfield και άλλα μέλη του καστ της ταινίας It Happened in Athens (Συνέβη στην Αθήνα) παραβρέθηκαν στην πρεμιέρα της ρεβί πίστας Συμπόσιο των θεών στον Βράχο στις 14 Οκτωβρίου του 1960, στην οποία εμφανίζονταν ο Οικονομίδης, η Βλαχοπούλου και οι υπόλοιπες/-οι καλλιτέχνιδες/-νες που συμμετείχαν στη μουσική εκδήλωση του Σταδίου. Δεν ξέρουμε δυστυχώς ποια τραγούδια τραγούδησαν, αλλά ξέρουμε ότι τουλάχιστον ο Γιώργος Οικονομίδης είχε και ενεργό ρόλο στο γύρισμα καθώς έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες στο κοινό:
"Μόλις μπη ο Λούης στο Στάδιο θα σηκωθήτε όρθιοι και θ' αρχίσετε να τον ζητωκραυγάζετε με ενθουσιασμό, πετώντας στον αέρα τα ψαθάκια σας. Καμμιά πενηνταριά θα υποδυθούν τους πιο ενθουσιώδεις και θα πηδήσουν μέσα στο στίβο, για να συνοδεύσουν τον μαραθωνοδρόμο έως το τέρμα. Προσέξτε όσοι πηδήσετε μέσα στον στίβο να σταθήτε πέντε περίπου μέτρα πίσω από τον αθλητή."
Τα Νέα, 24-10-1960

Έτσι προσκλήθηκε στο γύρισμα το κοινό της εποχής.
Η αναγγελία της εκδήλωσης είχε γίνει αρκετές μέρες πριν.
Η συγκεκριμένη διαφήμιση δημοσιεύτηκε 
στο
Έθνος στις 22/10/1960

Στο εκτενές ρεπορτάζ των Νέων ο Νίκος Καμπάνης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το γεγονός ότι οι χιλιάδες θεατές φορούσαν σύγχρονα ρούχα--τα πλάνα όμως ήταν τόσο μακρινά που τα ρούχα των πολλών δεν φαίνονταν...--αλλά και για τα ρούχα που φορούσε ο ηθοποιός Trax Colton που υποδυόταν τον Σπύρο Λούη: η νύφη του μαραθωνοδρόμου που παραβρέθηκε επίσης στο γύρισμα δήλωσε ότι τα ρούχα που φορούσε ο πεθερός της ήταν διαφορετικά, όπως το αποδείκνυαν και οι φωτογραφίες που είχε η οικογένεια. Το Hollywood όμως έχει τους δικούς του κανόνες και ο ηθοποιός έπρεπε να φοράει τα ρούχα που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό. Τέλος, ο Καμπάνης σημείωσε πως ο τρόπος που τερμάτισε ο ηθοποιός διέφερε από τον τρόπο με τον οποίο είχε τερματίσει ο Σπύρος Λούης το 1896. 

Απογευματινή, 24-10-1960

Ωστόσο, η ταινία Συνέβη στην Αθήνα δεν είχε σκοπό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ιστορικές λεπτομέρειες. Γυρίστηκε με στόχο να προσελκύσει το μεγάλο κοινό και όχι να αποτελέσει μια ιστορική  καταγραφή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί η 20th Century Fox χρειαζόταν χρήματα λόγω του υψηλού κόστους της Κλεοπάτρας που επρόκειτο να γυριστεί την επόμενη χρονιά. Δεν τα κατάφερε όμως. Η Jayne Mansfield δεν ήταν πια τόσο δημοφιλής όσο στα μέσα της δεκαετίας του '50 και η όταν η ταινία προβλήθηκε το 1962, η επιτυχία της δεν ήταν η αναμενόμενη, οπότε η εταιρία αποδέσμευσε τη Mansfield από το συμβόλαιο που είχε υπογράψει και η ηθοποιός συνέχισε την καριέρα της με φτηνότερες και λιγότερο λαμπερές παραγωγές.

Ξένια Καλογεροπούλου (aka Maria Xenia) και Trax Colton
στην ταινία
Συνέβη στην Αθήνα

Στην ταινία πρωταγωνιστούσε και η Ξένια Καλογεροπούλου--στους τίτλους διαβάζουμε το όνομα Maria Xenia--αλλά δεν νομίζω ότι αυτή της η εμφάνιση βοήθησε ιδιαίτερα τη δική της καριέρα στο εξωτερικό. Πάντως από το Συνέβη στην Αθήνα μάς έμεινε η ωραία μουσική του Μάνου Χατζιδάκι...  

Μέρος των 50.000 θεατών που χειροκρότησαν τον "Σπύρο Λούη"
αλλά και τη Ρένα Βλαχοπούλου στο Καλλιμάρμαρο 
στις 23 Οκτωβρίου 1960.
Πλάνο από την ταινία
Συνέβη στην Αθήνα 




Δεν υπάρχουν σχόλια: