Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1993: Δισκοκριτική του Πάνου Γεραμάνη

Στις 7 Οκτωβρίου 1993 ο Πάνος Γεραμάνης έγραψε στα Νέα για τον δίσκο της Ρένας Βλαχοπούλου Αυθεντικές εκτελέσεις από τον ελληνικό κινηματογράφο που είχε κυκλοφορήσει στο τέλος του Σεπτέμβρη. 

Οι μεγάλες στιγμές της Ρένας στο τραγούδι
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ "Αυθεντικές εκτελέσεις από τον ελληνικό κινηματογράφο"

("ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ")

Οι δρόμοι της τέχνης για τη Ρένα Βλαχοπούλου είναι παράλληλοι. Θέατρο, κινηματογράφος, τραγούδι. Διαφορετικοί οι ρόλοι, το ίδιο μεγάλη η επιτυχία. Το βινύλιο, όμως, είναι άρρηκτα δεμένο με τον εσωτερικό κόσμο της μεγάλης πρωταγωνίστριας. Συναίσθημα και τραγούδι. Έτσι μπήκε στον καλλιτεχνικό χώρο. Με τον Γιάννη Σπάρτακο έκανε τις πρώτες εμφανίσεις της. Και γύρισε στις 78 στροφές τα πρώτα της τραγούδια. Πρώτα στο μικρόφωνο και μετά στο σανίδι και στο πανί. Με ταλέντο, γνώση, φαντασία και μόνιμο νεανικό σφρίγος, η Ρένα Βλαχοπούλου για δεκαετίες ολόκληρες δημιουργεί και συνδυάζει σινεμά, θέατρο, τραγούδι. 
Το διπλό άλμπουμ που κυκλοφορεί τώρα, με 24 τραγούδια της από τον ελληνικό κινηματογράφο, είναι ένα δείγμα της δουλειάς της και γενικότερα της προσωπικότητάς της. Και δεν είναι μικρό πράγμα να ακούς τη Ρένα Βλαχοπούλου να τραγουδάει με δικό της στυλ αυθεντικά κομμάτια μεγάλων συνθετών: Μενέλαου Θεοφανίδη, Γιώργου Μουζάκη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Κατσαρού, Γιώργου Θεοδοσιάδη. Τραγούδια που η ίδια έκανε επιτυχίες μέσα από δεκάδες ταινίες.
Ο Μάκης Δελαπόρτας με τον Χάρη Τσακμασιάν συγκέντρωσαν το σπάνιο αυτό μουσικό υλικό από το ρεπερτόριο της Ρένας Βλαχοπούλου.
Του Πάνου Γεραμάνη

 Τα Νέα, 7-10-1993

Είχε ιδιαίτερη αξία η γνώμη του αξέχαστου Πάνου Γεραμάνη για τον δίσκο, καθώς ο ίδιος ήταν βαθύς γνώστης και ερευνητής της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, ιδιαίτερα του λαϊκού, και τόσο τα γραφτά του όσο και οι εκπομπές του (Λαϊκοί βάρδοι στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) ήταν σχολείο για τις/τους αναγνώστριες/-στες και τις/τους ακροάτριες/-τές του. Οι Λαϊκοί βάρδοι μάλιστα είχαν επιλεγεί (όπως και η εκπομπή Τραγουδώντας το χθες της Φραντζέσκας Ιακωβίδου) από ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να διδαχθούν οι φοιτήτριες/-τές πώς στήνεται μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ο ξαφνικός θάνατός του το 2005 σκόρπισε θλίψη στους/στις συναδέλφους του και όσες/όσους τον διάβαζαν και τον άκουγαν.

Φωτογραφία από τον ιστότοπο της ΕΡΤ


Ο δίσκος Ρένα Βλαχοπούλου-Αυθεντικές εκτελέσεις από τον ελληνικό κινηματογράφο, μια παραγωγή του Μάκη Δελαπόρτα, ήταν το τρίτο μόλις προσωπικό της LP στην καριέρα της Ρένας Βλαχοπούλου--είχαν προηγηθεί το LP Η Αρτίστα Θα σε πάρω να φύγουμε) από την εταιρία Athenaum το 1985 και το LP Ρένα Βλαχοπούλου το 1990 (που αργότερα κυκλοφόρησε σε CD με τον τίτλο Τα ωραιότερά μου τραγούδια) από την εταιρία Philips. Κάποια από τα τραγούδια του νέου αυτού δίσκου είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε παλιότερες συλλογές με κινηματογραφικά τραγούδια, συλλογές "ρετρό" ή σε LP με τα soundtracks των ταινιών. Ωστόσο σε αυτό τον δίσκο συμπεριλήφθηκαν ξανά κάποια τραγούδια για πρώτη φορά από τους αυθεντικούς δίσκους 45 στροφών (όπως τα 4 τραγούδια από το Κάτι να καίει--δύο από αυτά ενώ έχουν μία στροφή στην ταινία, έχουν δυο στον δίσκο) καθώς και τραγούδια από τις ταινίες Βίβα Ρένα, Μια τρελή-τρελή σαραντάρα, Η κόμησσα της Κέρκυρας, Φανταρίνες, Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος που κυκλοφορούσαν για πρώτη φορά σε δίσκο.

Ο δίσκος διαφημίστηκε από τον ΑΝΤ1 (υπήρχε και το σήμα του σταθμού στο εξώφυλλό του) και η Ρένα τον προώθησε σε εκπομπές του σταθμού (στον Πρωινό καφέ και το Ciao ANT1 αλλά και σε μια δίωρη εκπομπή του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 αφιερωμένη σε εκείνην) καθώς και σε μια εκπομπή του Mega (Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό). Στο εξώφυλλο και το εσώφυλλο του δίσκου υπήρχαν πολλές φωτογραφίες της Ρένας από τις ταινίες της--με πιο σπάνια, τότε, μια μικρή ασπρόμαυρη φωτογραφία της από τις Πρωτεουσιάνικες περιπέτειες...




Δεν υπάρχουν σχόλια: