Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1990: Με αφορμή μια δεξίωση για τρεις δίσκους...

Στις 30 Οκτωβρίου 1990 ο Οικογενειακός Θησαυρός δημοσίευσε μια φωτογραφία της Ρένας Βλαχοπούλου και του Αλέκου Σακελλάριου που συνοδευόταν από το παρακάτω σχόλιο:

Σε δεξίωση στο "Ακροπόλ"
Και μόνο μια συνάντηση μεταξύ της Ρένας Βλαχοπούλου και του Αλέκου Σακελλάριου αποτελεί είδηση.

Τα δυο "ιερά τέρατα" του καλλιτεχνικού χώρου συναντήθηκαν, τα είπαν και φωτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο θέατρο "Ακροπόλ", όπου ο κ. Σακελλάριος συνοδευόταν φυσικά από την--πάντα ωραιοτάτη--σύζυγό του.

Θυμίζουμε ότι η Ρένα Βλαχοπούλου θα είναι και φέτος μία από τις "κολώνες" της επιθεώρησης του "Ακροπόλ" ενώ ο θεατρικός συγγραφέας ετοιμάζει αυτή την εποχή το δεύτερο(!) αυτοβιογραφικό του βιβλίο που θα αποτελεί συνέχεια  του προηγούμενου "Λες και ήταν χθες".

Οικογενειακός Θησαυρός, 30-10-1990 


Η Ρένα Βλαχοπούλου συνοδευόταν, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, από τον προσωπογράφο και φίλο της Νίκο Ζαχόπουλο. Δυστυχώς ο Σακελλάριος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει αυτό το σχέδιό του αφού τον πρόλαβε ο θάνατος.

Επάνω: Γιώργος Θεοδοσιάδης
και Τέτη Σχοινάκη
Κάτω: Ρένα Βλαχοπούλου,
Κλειώ Δενάρδου, Ζωή Κουρούκλη
και Γιοβάννα
Φωτογραφίες: 7 Μέρες TV

Η δεξίωση περί... της οποίας επρόκειτο (για να παραφράσω τον τίτλο παλιάς κωμωδίας του Σακελλάριου) αφορούσε την κυκλοφορία τριών δίσκων από τη Lyra σε παραγωγή του Μάκη Δελαπόρτα. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν οι πρώτες παραγωγές του, μέχρι τότε, ηθοποιού: ένας δίσκος με κινηματογραφικά τραγούδια του Κώστα Καπνίση, ένας δίσκος με τραγούδια από θεατρικά μιούζικαλ του Γιώργου Θεοδοσιάδη και ένας δίσκος με θεατρικά τραγούδια (από επιθεωρήσεις και μιούζικαλ) του Ζακ Ιακωβίδη. 


Η Ρένα Βλαχοπούλου ακουγόταν στους δυο θεατρικούς δίσκους. Στον δίσκο του Γιώργου Θεοδοσιάδη σε δυο τραγούδια από το μιούζικαλ Η μάνα μου η γόησσα ή Η Δυναστεία της Ρένας (και την ταινία Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος) των Λάκη Μιχαηλίδη-Πολύβιου Βασιλειάδη: "Τον γιο μου τον μοναδικό" και "Το σουβλάκι". Στον δίσκο του Ζακ Ιακωβίδη σε δυο τραγούδια από την επιθεώρηση των Γιάννη Δαλιανίδη-Νίκου Καμπάνη-Βύρωνα Μακρίδη Τα παιδιά του σωλήνα (εμπορικότατη παράσταση της σεζόν 1978-79 στο Ρεξ): το "Ω τι κουτί, κουτί" (σάτιρα της τηλεόρασης που "ενσωμάτωνε" τη γνωστή μελωδία "Tico Tico" που ήταν τότε ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω μιας τηλεοπτικής διαφήμισης) και το ντουέτο της Ρένας με τη Νέλλη Γκίνη "Για πού το πας". Ειδικά στον δίσκο του Ιακωβίδη ακούγονταν φωνές ηθοποιών που αν και εμφανίζονταν συχνά στο μουσικό θέατρο δεν έχουν καταγραφεί πολλές φορές στη δισκογραφία, όπως της Ρένας Ντορ, του Αλέκου Λειβαδίτη, του Μίμη Φωτόπουλου, της Τιτίκας Στασινοπούλου και της Κάτιας Αθανασίου (που ήταν και σύζυγος του συνθέτη). 


Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των τριών δίσκων λοιπόν, στις 8 Οκτωβρίου 1990 συγκεντρώθηκαν πολλά γνωστά ονόματα του θεάτρου, του σινεμά και του τραγουδιού στο φουαγιέ του Ακροπόλ για να τιμήσουν τους τρεις συνθέτες και τον δισκογραφικό παραγωγό. Μπορεί να μην έδωσε το "παρούσα" η Αλίκη Βουγιουκλάκη (που ακουγόταν στον δίσκο του Κώστα Καπνίση), ήταν όμως εκεί η Ρένα Βλαχοπούλου, η Άννα Καλουτά και η Μάγια Μελάγια (δυστυχώς δεν δημοσιεύτηκε καμιά φωτογραφία της Καλουτά και της Μελάγια στον Τύπο), η Γιοβάννα, η Ζωή Κουρούκλη, η Κλειώ Δενάρδου, η Τζένη Βάνου, η Καίτη Χωματά, η Κατερίνα Γιουλάκη, η Ρένα Παγκράτη, η Τιτίκα Στασινοπούλου, ο Γιώργος Παπαζήσης, η Ελένη Φιλίνη, η Τέτη Σχοινάκη, η Σάσα Καστούρα, η Ελένη Ερήμου, η Γιούλη Σταμουλάκη, η Δήμητρα Νομικού. Και βέβαια ήταν εκεί άνθρωποι που είχαν δουλέψει για τα έργα αυτά πίσω από τις κάμερες και τους προβολείς της σκηνής: ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Φώτης Μεταξόπουλος.

Ρένα Βλαχοπούλου, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Μάκης Δελαπόρτας
και Καίτη Χωματά
Φωτογραφία από το βιβλίο του Μ. Δελαπόρτα 
Ξέρω κάποια αστέρια
(εκδ. Άγκυρα)

Τουλάχιστον ένα έντυπο ακόμα αναφέρθηκε ξεχωριστά στη Ρένα Βλαχοπούλου, με φωτογραφία από τη δεξίωση αυτή. Στο περιοδικό Και διαβάζουμε:

Η ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΡΕΝΑ

Ρένα Βλαχοπούλου και πάσης Ελλάδος... Όλοι δίνουν ρέστα γι' αυτήν. Είτε βρίσκεται πάνω στη σκηνή είτε κάτω απ' αυτή. Στο δρόμο, στις δεξιώσεις, γνωστοί και άγνωστοι την περιτριγυρίζουν. Οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου προσπαθούν να βρίσκονται κοντά της για να κάνουν... καινούριο συκώτι... Γιατί η Ρένα, όσο στενοχωρημένη κι αν είναι, αφήνει το πηγαίο χιούμορ της να ξεχειλίσει... "Γελάτε μουρτζούφληδες", λέει και μόνο με τον τρόπο που εξωτερικεύει τα συναισθήματα που την πλημμυρίζουν, όλοι γελάνε.

Ναι, Ρένα Βλαχοπούλου και πάσης Ελλάδος.

Από το περιοδικό ΚΑΙ 




Ρενοφανατική λεπτομέρεια για την πρώτη φωτογραφία: το γάλα που πίνει η Ρένα (το συνήθιζε στις απογευματινές εξόδους της, όταν δεν έπινε ουίσκι!...).

Δεν υπάρχουν σχόλια: