Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1963: "Κομπολόι ηθοποιών" στην Παλιά Αθήνα

Στις 2 Οκτωβρίου 1963 δόθηκε η πρεμιέρα της επιθεώρησης πίστας Κομπολόι ηθοποιών στο κοσμικό κέντρο Παλιά Αθήνα της Πλάκας. Επικεφαλής του προγράμματος ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου και η Καίτη Μπελίντα. Το concept, θα λέγαμε σήμερα, του προγράμματος ήταν ότι κάθε καλλιτέχνιδα/καλλιτέχνης του σχήματος υποδυόταν έναν ονομαστό ρόλο του μουσικού (κυρίως) θεάτρου...
 
Από Τα Νέα, 2-10-1963

Έτσι η Ρένα Βλαχοπούλου υποδυόταν την Κάρμεν, η Καίτη Μπελίντα την Εύθυμη Χήρα, ο Φώτης Δήμας τον Αξιωματικό (δεν είμαι σίγουρος ποιον ακριβώς Αξιωματικό), ο Βάσος Σεϊτανίδης τον Φάουστ, η Μιρέλλα τη Μαργαρίτα, η Μαριάννα την Κλεοπάτρα, η Βαλέρια την Πριγκίπισσα της Τσάρντας, ο Φώτης Μεταξόπουλος τον Παλιάτσο και η Βίκυ Τζινιέρη τη Χαλιμά. Ο Γιώργος Κατσαρός ήταν υπεύθυνος για τη μουσική του προγράμματος και οι αδελφές Έρρικα και Μαργαρίτα Μπρόγιερ εμφανίζονταν ως αδελφές Κέσσλερ (οι οποίες ήταν το πρότυπό τους από ό,τι διάβασα σε αφιερώματα με αφορμή τον θάνατο της έξοχης Έρρικας Μπρόγιερ...). Όλοι αυτοί οι ρόλοι του παγκόσμιου θεάτρου εμφανίζονταν, όπως διαβάζουμε στη διαφήμιση της πρεμιέρας, μέσα από μια διασκευή της επιτυχίας των Χορν-Χατζιδάκι  "Ο Ηθοποιός".

Από το πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας, σεζόν 1963-64


Σε μια άλλη διαφήμιση της Παλιάς Αθήνας που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου μαθαίνουμε κάποιες ακόμα πληροφορίες για το ρεπερτόριο των τραγουδιστριών/-στών της Παλιάς Αθήνας. Η Ρένα Βλαχοπούλου τραγουδά τη βραβευμένη επιτυχία "Εδώ τελειώνει ο ουρανός", η Καίτη Μπελίντα τραγουδά τις καινούριες δημιουργίες "Το αίμα της καρδιάς σου" και "Κάθε λιμάνι και καημός" και ο Φώτης Δήμας το "Αν κάποτε σε πόνεσα κι εγώ". Διαβάζουμε επίσης ότι ο Βάσος Σεϊτανίδης παρουσιάζει το πρόγραμμα με χιούμορ "ελληνο-αγγλο-γερμανικό-γαλλο-ιταλικό". 

Από το πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας, σεζόν 1963-64


Στην ίδια διαφήμιση διαβάζουμε επίσης πως η έναρξη και το φινάλε του προγράμματος είναι "δυο συλλήψεις καλλιτεχνικής φαντασίας που συγκλονίζουν σαν χορός αρχαίας τραγωδίας στην αποθέωση του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού". Τέλος πληροφορούμαστε ότι "μετά το χαρούμενο και επιβλητικό πρόγραμμα οι αδελφές Έρρικα και Μαργαρίτα Μπρόγιερ με το εξαίρετο μουσικό και φωνητικό σύνολο της ορχήστρας Κατσαρού σας καλούν σε ένα κεφάτο χορό ως το πρωί..."

Από το πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας, σεζόν 1963-64


Είναι σημαντικότατες πηγές πληροφοριών οι διαφημίσεις γιατί στο πρόγραμμα διαβάζουμε μόνο τα παρακάτω (το πρόγραμμα είναι δίγλωσσο γιατί εκείνο τον καιρό τα κέντρα της Πλάκας δούλευαν πολύ με οργανωμένα γκρουπ ξένων τουριστών--προσέξτε τον όρο "floor show"), ούτε καν τον τίτλο της επιθεώρησης: 

Από το πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας, σεζόν 1963-64


Δυστυχώς φαίνεται ότι κανείς/καμιά δεν σκέφτηκε να ηχογραφήσει ένα από τα προγράμματα των πλακιώτικων κέντρων αυτού του είδους για να πάρουμε μια ηχητική, έστω, γεύση των επιθεωρήσεων πίστας της περιόδου εκείνης.

Από το πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας, σεζόν 1963-64


Τουλάχιστον στο πρόγραμμα βρίσκουμε κάποιες φωτογραφίες από τα λιγότερο γνωστά ονόματα που κερδίζουν έτσι τουλάχιστον μια θέση στον κόσμο του διαδικτύου...

Από το πρόγραμμα της Παλιάς Αθήνας, σεζόν 1963-64


Και μια τελευταία λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση: το έντυπο πρόγραμμα διετίθετο δωρεάν!...

Το εξώφυλλο του προγράμματος της Παλιάς Αθήνας,
σεζόν 1963-64




 


Δεν υπάρχουν σχόλια: