Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα το 1962: Ασθένεια ηθοποιού και ασφάλιση ταινίας...

Στις 20 Οκτωβρίου 1962 διαβάζουμε στη στήλη "Αδιακρισίες" των Νέων:
Η ασθένεια της Ρένας Βλαχοπούλου, βασικής ερμηνεύτριας της ταινίας "Μερικοί το προτιμούν κρύο", που γυρίζεται τώρα από τον Γιάννη Δαλιανίδη, έχει προκαλέσει καθυστέρησι 20 ημερών, κατά τις οποίες το συνεργείο της παραγωγού εταιρείας πληρώνεται χωρίς να εργάζεται. Για ν' αντιμετωπίση το ενδεχόμενον αυτό να ξανασυμβή στο μέλλον, η παραγωγός Εταιρεία σκέφθηκε να ζητήση από ξένες ασφαλιστικές εταιρείες να την ασφαλίσουν ακριβώς κατά του κινδύνου των απροόπτων καθυστερήσεων. Στο εξωτερικό αυτό γίνεται.
Τα Νέα, 20-10-1962

Για την ασθένεια της Ρένας Βλαχοπούλου είχαν γράψει οι περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες στις 3 Οκτωβρίου. Διαλέγω την παρουσίαση της είδησης από το Έθνος:


Η Βλαχοπούλου θα υποβληθή εις εγχείρησιν
Διεκόπη το γύρισμα της ταινίας της "Φίνος Φιλμ" "Μερικοί το προτιμούν κρύο" λόγω αιφνιδίας ασθενείας της Ρένας Βλαχοπούλου η οποία υποδύεται στην ταινία τον κύριο γυναικείο ρόλο. Η εκλεκτή καλλιτέχνις πάσχει από βλάβην των φωνητικών χορδών, χθες δε εισήχθη σε νοσοκομείον προκειμένου εντός της ημέρας να υποβληθή εις εγχείρησιν. Το γύρισμα της ταινίας, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Δαλιανίδης, θα επαναληφθή μετά δεκαήμερον, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει αναρρώσει η Ρένα Βλαχοπούλου. 
Έθνος, 3-10-1962 

Και παρόλο που Τα Νέα έγραψαν στις 9 Οκτωβρίου ότι η Ρένα ανάρρωσε και το γύρισμα συνεχίζεται, φαίνεται τελικά πως αυτό δεν συνέβη πριν το τέλος του μήνα. Δεν ξέρω αν ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν προληπτικός, δεν αποκλείεται όμως να σκέφτηκε πως... καλά έκανε και δεν ήθελε να πάρει τη Ρένα Βλαχοπούλου για πρωταγωνίστρια της ταινίας--όπως είναι γνωστό, εκείνος τη θεωρούσε αποτυχημένη στον κινηματογράφο, αλλά η επιμονή του Γιάννη Δαλιανίδη την επέβαλε. Σε κάθε περίπτωση όμως η μεγάλη επιτυχία της ταινίας διέλυσε κάθε κακή σκέψη γύρω από το όνομα της Ρένας Βλαχοπούλου, εκείνη χρίστηκε πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ και εμείς θα ευγνωμονούμε πάντα για αυτό τον Γιάννη Δαλιανίδη.

Όσο για την ασθένειά της, μπορούμε να διακρίνουμε μια βραχνάδα στη φωνή της σε κάποιες σκηνές, όπως, για παράδειγμα, στο επόμενο απόσπασμα. Ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά και συνέχισε να μας χαρίζει σπάνιες ερμηνείες με το τραγούδι της.



Ρενοφανατική λεπτομέρεια: η φωτογραφία της Ρένας στο δημοσίευμα του Έθνους προέρχεται από τις πρόβες του θεάτρου Διάνα το φθινόπωρο του 1957... 




Δεν υπάρχουν σχόλια: