Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα το 1969: Με αγάπη απ' την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη

Στις 15 Ιουνίου 1969 δόθηκε στο θερινό θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης η τελευταία παράσταση της επιθεώρησης Με αγάπη απ' την Αθήνα στην οποία πρωταγωνιστούσε η Ρένα Βλαχοπούλου.

...και για να το εμπεδώσουμε,
η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανίζεται 
με τον θίασο Ρένας Βλαχοπούλου-Νινής Τζάνετ!!!

Το ανέβασμα αυτής της επιθεώρησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, ήταν η εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει η Ρένα Βλαχοπούλου στον επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη (ο οποίος, όπως έχουμε ξαναπεί, διαχειριζόταν τα θέατρα Μετροπόλιταν και Κοτοπούλη (Ρεξ) στην Αθήνα) ότι θα εγκαινιάσει τη θερινή σεζόν στη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η Ρένα στη συμπρωτεύουσα ήταν δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν τραγουδούσε στο κοσμικό κέντρο Χαβάη στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης του 1959. Έκτοτε είχε καλλιτεχνικώς επισκεφτεί την πόλη μόνο για το γύρισμα της ταινίας Κάτι να καίει (υποθέτω ότι ιδιωτικά πήγε ξανά στο μεταξύ, αφού εκεί ζούσε η αδελφή της Κατίνα Βαρδουλάκη με την οικογένειά της).

Η Ρένα Βλαχοπούλου στην επιθεώρηση Με αγάπη απ' την Αθήνα
στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον ηθοποιό δίπλα της...
 

Το Με αγάπη απ' την Αθήνα διαφημίστηκε ως μια επιθεώρηση γραμμένη από τον Αλέκο Σακελλάριο εξ ολοκλήρου για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό βέβαια δεν ήταν αλήθεια, αφού τουλάχιστον ένα σκετς, "Το ισόγειο της Ρένας" είχε ήδη παιχτεί στο Ακροπόλ (ήταν μάλλον από τα αγαπημένα της Ρένας, αφού το επανέλαβε το 1970 σε ένα εορταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του Σακελλάριου, ενώ το 1993 παρουσίασε μια παραλλαγή του με τον τίτλο "Να βρω την ησυχία μου", γραμμένη από τον Ντίνο Σπυρόπουλο, στην επιθεώρηση Για την Ελλάδα ρε γαμώτο, στο θέατρο Ακροπόλ αλλά και στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης).

Τρελό κέφι με τη Ρένα Βλαχοπούλου πάνω στο τραπέζι και τις πενιές του Χρήστου Σταθάτου
στην επιθεώρηση
Με αγάπη απ' την Αθήνα στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης

Τη μουσική του Με αγάπη απ' την Αθήνα έγραψε ο Γιώργος Θεοδοσιάδης. Ήταν η πρώτη του θεατρική συνεργασία με τη Ρένα, και, αν δεν κάνω λάθος, και η πρώτη του δουλειά στο θέατρο, αφού ο συνθέτης έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι ξεκίνησε τη θεατρική του σταδιοδρομία πλάι στη μεγάλη πρωταγωνίστρια, με την οποία φυσικά συνεργάστηκε ξανά στα επόμενα χρόνια.

Η Ρένα συνεχίζει να... χορεύει, ενώ κάτω από τη σκηνή διακρίνουμε το κεφάλι
του μαέστρου Γιώργου Θεοδοσιάδη...

Όπως έγραφαν λοιπόν οι διαφημίσεις, η Ρένα Βλαχοπούλου εμφανιζόταν με... τον θίασο Ρένας Βλαχοπούλου-Νινής Τζάνετ, στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Ελένη Προκοπίου, ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, ο Αρτέμης Μάτσας και οι Φωφώ Καλομοίρη, Βαγγέλης Πλοιός, Θώμη Μπάτζιου, Κώστας Καφάσης, Ρένα Βραχλιώτου, Δημήτρης Γούσης, Καίτη Στυπιδιώτου, Γιάννης Κοντούλης, Μαίρη Αγραφιώτου, Σωτήρης Τζεβελέκος (σχεδόν στο ξεκίνημά του ο σαλονικιός ηθοποιός, που είχε σπουδάσει στη γενέτειρά του, στη Δραματική Σχολή του σπουδαίου Κυριαζή Χαρατσάρη, έφυγε για την Αθήνα και επέστρεψε με αυτή την επιθεώρηση για λίγο στην πόλη του), Σοφία Ντούζη, Γιάννης Νικητάκος, Αλίκη Παπά, Γιώργος Καλογραιάκης, Γιώργος Καλούζης. Χόρευε ο Μανώλης Καστρινός με τη Μυρτώ Αθανασίου και το συγκρότημά του, ενώ έπαιζε μπουζούκι ο Χρήστος Σταθάτος. Έχει γραφτεί ότι στον θίασο συμμετείχε και ο Βαγγέλης Σειληνός, αλλά αυτό μάλλον δεν συνέβη. Τα σκηνικά της παράστασης υπέγραφε η Ριακόνι και η σκηνοθεσία κι οι χορογραφίες ήταν φυσικά του Καστρινού.


Ο θίασος ξεκίνησε τις παραστάσεις του στις 20 Μαΐου. Ήταν ένας πλούσιος θεατρικά μήνας για τη Θεσσαλονίκη, αφού από το Πάσχα μέχρι τις 11 Μαΐου εμφανίζονταν εκεί οι θίασοι Κατερίνας-Αλέκου Αλεξανδράκη (Κάποιος είναι στην πόρτα), Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου (Αγάπη μου Ουά-Ουά), Άννας Καλουτά-Νίκου Σταυρίδη-Σταύρου Παράβα (Τι χαμπάρια, μάστορα;), ενώ η Ρένα Βλαχοπούλου πήρε τη σκυτάλη στο θέατρο Αυλαία από τον θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα-Μάρως Κοντού (στον οποίο ανήκαν ακόμα ο Σωτήρης Μουστάκας και η Μαρία Μπονέλλου) που παρουσίαζε την κωμωδία των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Ούτε γάτα ούτε ζημιά (που είχε πρωτοδοξάσει φυσικά ο Βασίλης Λογοθετίδης).

Σωτήρης Μουστάκας, Λάμπρος Κωνσταντάρας
και Μαρία Μπονέλλου (μάλλον στον ρόλο της Λολότας)
στην κωμωδία των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου
Ούτε γάτα ούτε ζημιά
στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης

Τρεις μέρες μετά την πρεμιέρα του θιάσου Ρένας Βλαχοπούλου-Νινής Τζάνετ, ξεκίνησε τις παραστάσεις του στο θέατρο Χατζώκου και ο θίασος της Τζένης Καρέζη με το έργο του Γ. Ρούσσου Θεοδώρα η μεγάλη. Οι υποχρεώσεις της Ρένας την ήθελαν πίσω στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου, αφού επρόκειτο να ηγηθεί του θιάσου του θερινού θεάτρου Μπουρνέλλη, ενώ η Καρέζη συνέχισε τις παραστάσεις της μέχρι τις 6 Ιουλίου. Τον θίασο της Ρένας διαδέχτηκαν στο Αυλαία ο Δημήτρης Μυράτ και η Βούλα Ζουμπουλάκη με το Απαγορευμένο τετράδιο


Στη δεκαετία του '70 η Ρένα επέστρεψε τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις--πιο επιτυχημένη από όλες ήταν η Χαρτοπαίχτρα την οποία παρουσίαζε στο θέατρο Αυλαία ολόκληρο το καλοκαίρι του 1975... Για την ιστορία, το θέατρο Αυλαία διαχειριζόταν το παλιό πρωταγωνιστικό ζευγάρι της οπερέτας Λέλα Σκορδούλη και Τάκης Κάσσης.

Την τελευταία εβδομάδα των παραστάσεων
του θιάσου Ρένας Βλαχοπούλου στη Θεσσαλονίκη
προστέθηκαν στο τοπίο ο θίασος της Άλκ. Γάσπαρη
και το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.
Το ΚΘΒΕ έπαιζε επίσης στο Θέατρο Κήπου,
τη θερινή του έδρα...





Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο αυτό, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Είναι υποχρεωτική η ρητή αναφορά στο ιστολόγιο, όταν χρησιμοποιείται υλικό από τις αναρτήσεις του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: